Kommunen.dk
MENU

Reform har ikke afspecialiseret

Venstres kommunalordfører Sophie Løhde har fulgt socialpsykiatriens vandring fra amter over i kommuner tæt. Hun afviser at tale om tabt viden og opfordrer kommunerne til at arbejde bedre sammen.

Reform har ikke afspecialiseret

Venstres kommunalordfører Sophie Løhde har fulgt socialpsykiatriens vandring fra amter over i kommuner tæt. Hun afviser at tale om tabt viden og opfordrer kommunerne til at arbejde bedre sammen.

”Jeg savner synergieffekten, der kommer ved et samarbejde. Især på opgaver, som er rigtig svære for kommunerne,” siger Sophie Løhde. Samtalen kredser om et af den unge politikers store interessefelter – håndteringen af psykisk syge borgere. Blot i en alder af 27 år taler Sophie Løhde ud fra ni års politisk erfaring på området. Sophie Løhde gjorde nemlig sin politiske entré i Frederiksborg Amtsråd, da hun som 18-årig blev Danmarks yngste medlem. Siden har hun både siddet i byrådet i Rudersdal Kommune og i regionsrådet i Region Hovedstaden, og i 2007 blev hun valgt ind i Folketinget. Kommunen har mødt Venstres optimistiske og bestemte kommunalkvinde på det store partikontor på Christiansborg til en snak om den post, hun fik overdraget i foråret i forbindelse med ministerrokaden.

Ventelisterne faldet

Tilbage i amtsrådet var Sophie Løhde formand for psykiatriudvalget. Allerede på det tidspunkt startede ventelisterne i psykiatrien at hobe sig op. Især børn og unge stod på helt urimeligt lange lister, fortæller Sophie Løhde. Sidenhen er kapaciteten i psykiatrien vokset, og langt flere borgere får hjælp, også hurtigere end førhen. Og det lægger et stort pres på kommunerne, der i dag står for den opsøgende og efterfølgende indsats:

”Det er bestemt et område med enorme udfordringer. Det er ikke på grund af kommunalreformen, og jeg er uenig i, at reformen har afspecialiseret feltet. Jeg insisterer på at holde fokus på, at kommunerne er blevet bæredygtige, og at der er sket en stor decentralisering – det er det vigtigste for mig som liberal.”

Hun opfordrer til, at kommunerne generelt bliver bedre til at samarbejde om tilbud til borgerne:

”Det undrer mig – selvom sager om mennesker aldrig er ens – at man ikke er bedre til at gå sammen og få noget ud af stordriften, for man kan ikke være specialist i det hele,” siger Sophie Løhde, der i foråret besøgte  Kalundborgs borgmester, partifællen Martin Damm, for at drøfte udgifter og  lovgivning omkring de dyre enkeltmandstilbud.

Har fulgt psykiatrien

I forbindelse med strukturreformen valgte Sophie Løhde at følge med det specialiserede område ind på den nye bane – af den grund forlod hun amtsrådet og stillede op til bestyrelsen i Rudersdal Kommune. Som Venstre-kvinde og stor tilhænger af reformen er hun på vagt overfor kritik af opgavedelingen i dag:

”Man skal passe på med at romantisere de gamle amter, for som tidligere amtsrådsmedlem kan jeg i den grad huske, hvor mange slag vi fik oven i hovedet. I amtsrådet varetog vi jo indsatsen for en række borgere meget, meget langt væk fra, hvor de boede. Og der var det altså temmelig fjernt, at vi skulle sidde på amtsgården i Hillerød og beslutte noget for en ung dreng med autisme, der boede i Hundested.”

En uge hos S var nok

Som datter af Birkerøds forhenværende borgmester Karin Løhde (V), er hun opflasket til liberalisme. Det har betydet, at Sophie Løhde i teenageårene havde en stor trang til løsrivelse og behov for at vise, at hun godt kunne selv:

”Grunden til jeg ikke stillede op i byrådet fra start var, at der ville alle mulige dinosaurusser fortælle mig, at jeg kun var kommet ind på grund af min mor, og det orkede jeg simpelthen ikke. Derfor blev det amtsrådet i første omgang,” siger Sophie Løhde, der i folkeskoleårene var sikker på, at det eneste parti, hun ikke skulle være medlem af, var Venstre. Men det ændrede sig, efter hun i niende klasse var i praktik hos Socialdemokraterne i Folketinget:

”En uge hos S var nok til at se, at det projekt var håbløst. Så ugen efter meldte jeg mig ind i Venstre,” fortæller hun med et lille smil. 

Trøjborg som skolemester

Men det er ikke alle socialdemokrater, der er lige håbløse. For da snakken lander på den kommunale økonomi og regeringens nyligt lancerede genopretningspakke, falder en cadeau til KL’s formand:

”Trøjborg kunne godt blive ny skolemester. Jeg glæder mig meget over den forståelse, han udtrykte over for den regning for krisen, der nu skal betales, da vi indgik aftale. Den forståelse så jeg gerne, at han bragte nærmere til partifællerne på Christiansborg,”  siger hun og betoner interessen for ”økonomisk ansvarlighed”. En interesse svær at betvivle – Sophie Løhde er uddannet erhvervsøkonom, Erik Fabrin (V) var det store idol i den byrådspolitiske epoke i Rudersdal Kommune,  og i dag danner hun privat par med skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR