Billede

Nyt om navne i september/oktober

Kommunen.dk's overblik over navnenyhederne i politik og forvaltning den seneste måned. Artiklen bygger på navnehistorier fra vores søstermedie DK Nyt.

Job og rokader

Af Morten Guldberg | [email protected]

Kommuner - byråd

KV17's første løsgænger har stiftet sit eget parti

KALUNDBORG: KV17's allerførste løsgænger - han forlod sit parti allerede fredag efter valgtirsdagen 21. november 2017 - har nu stiftet sit eget parti. Gert Larsen nåede aldrig at komme til at repræsentere Dansk Folkeparti i Kalundborg Byråd, men resten af valgperioden frem til KV21 er han byrådsmedlem for Demokratisk Fællesliste. Partistifter Gert Larsen var før sin opstilling for Dansk Folkeparti ved KV17 byrådsmedlem for Venstre gennem flere valgperioder frem til KV13.

Ib Kristensen stopper som borgmester
Ib Kristensen (V).

BILLUND: Endnu en Venstre-borgmester meddeler nu, at han ikke ønsker at sidde på posten efter næste valg. Ib Kristensen (V) har været byrådsmedlem i 24 år og borgmester de seneste 20, først i Grindsted og siden kommunalreformen i Billund. Med et enigt budgetforlig i hus forrige tirsdag er tiden nu kommet til at meddele en beslutning, han hidtil kun har delt med sin hustru Jytte, siger han. Borgmesteren har dog ingen planer om at forlade posten før tid.

 

Yderligere to lokalpolitikere fra DF forlader partiet

SYDDJURS/TØNDER: Efter KV17 havde Dansk Folkeparti 223 byrådsmedlemmer. Med 25 udmeldelser siden da havde partiet op til weekenden 198 - og efter yderligere to udmeldelser nu 196. I Syddjurs har gruppeformand Michael Mikkelsen sagt farvel og tak. Det skete, efter gruppens to andre medlemmer, Laila Sortland og Grethe Møgelvang, på mødet fortalte ham, at de ikke længere havde tillid til ham som formand efter en uenighed under budgetforhandlingerne. Mikkelsen, der blev valgt ind ved KV17, forlader dermed DF og bliver løsgænger. Også i Tønder en tremandsgruppe blevet til en tomandsgruppe i DF: Harry Sørensen er blevet løsgænger resten af perioden. Her er årsagen ifølge ham selv et dårligt samarbejdsklima internt i Dansk Folkeparti i Tønder. Han blev valgt ind i byrådet ved KV17. De tilbageværende to er Jan Voss og Bent Paulsen.

Tidligere borgmester død

GREVE: Forhenværende borgmester i Greve Birthe Nørgård Petersen (S) er død, 88 år gammel. Birthe Nørgaard Petersen blev i 1978 valgt til byrådet, i perioden 1990-93 var hun borgmester. Hun efterfulgte Knud Erik Ullerichs (K), der havde posten fra 1982-1989, og blev afløst af René Milo (V), der havde den frem til 2005.  Efter sin borgmesterperiode blev hun formand for det kulturelle udvalg.

Geil genopstiller ikke
H.P. Geil (V)

HADERSLEV: Haderslevs Venstre-borgmester H.P. Geil genopstiller  ikke ved kommunalvalget til november næste år. H.P. Geil fylder 64 år til november, og efter 30 år i kommunalpolitik vælger han nu at at stoppe. I 1990 blev H.P. Geil valgt til kommunalbestyrelsen i den daværende Gram Kommune, og blev samme år borgmester, hvilket han var frem til kommunens sammenlægning med Haderslev Kommune i 2006. Han fortsætter som borgmester til udgangen af 2021.

Tidligere DF-politiker melder sig ind i V

HILLERØD: Tidligere på året forlod byrådsmedlem og 2. viceborgmester Peter Lennø Dansk Folkeparti for at blive løsgænger i byrådet. Nu har han valgt at melde sig ind i Venstre. Han øger dermed indtil valget V-gruppen i det 27 mandater store  byråd fra 10 til 11.

Byrådsmedlem har forladt SF

HERNING: Det mangeårige byrådsmedlem, Peter Villadsen, har brudt med sit parti på grund af uenigheder med den lokale SF-bestyrelse. Han har efter 30 års medlemsskab meldt sig ud af partiet, fordi han ikke kan blive enig om den politiske linje med partiforeningens bestyrelse i Herning. SF er dermed ikke længere repræsenteret i byrådet, hvor Venstre sidder på 19 ud af 31 pladser.

Marcus Knuth (K) stopper og erstattes af V-politiker
Marcus Knuth (K)

KØBENHAVN: Borgerrepræsentationen i København har godkendt, at Marcus Knuth (K) træder ud, fordi han også er medlem af Folketinget. Hans udtræden betyder, at det bliver en V-politiker, der træder ind i stedet, fordi Knuth selv var medlem af V, da han blev valgt ind. Ny bliver Peter Dits Christensen (V), der er tredje stedfortræder, da både første og anden stedfortræder er flyttet ud af kommunen: Emilie J. Mortensen og Thomas Jaskov. Knuth, der senest er blevet politisk ordfører i den konservative gruppe i Folketinget, blev denne byrådsperiodes første partihopper i København i december 2019.  I den 55 mandater store Borgerrepræsentation går K-gruppen nu fra fem til fire og V-gruppen fra fem til seks.

Tidligere EL-politiker går til ALT i Haderslev

HADERSLEV: Byrådsmedlem i Haderslev Mogens Rerup, der har været løsgænger siden juni 2019, har valgt at melde sig ind i Alternativet.Mogens Rerup har været medlem af byrådet siden KV17, hvor han blev valgt for Enhedslisten. Han blev i februar 2019 politianmeldt af økonomiudvalget for personforfølgelse af en sagsbehandler, forlod Enhedslisten, der kritiserede hans fremfærd, og sygemeldte sig, indtil han vendte tilbage som løsgænger. Han sidder i dag i kommunens beskæftigelses- og integrationsudvalg samt socialudvalget.

DF er nu uden mandater 

NÆSTVED: Den sidste DF'er i Næstved Byråd, Niels Kelberg, har trukket sig helt ud af politik af helbredsmæssige årsager, og mandatet er overdraget til Konservative. Stemmerne fra KV17 tilhører oversergent Thomas Palmskov. Han sad i byrådet op til KV17, hvor DF havde tre valgte. Han blev ikke genvalgt og har siden da droppet DF til fordel for Konservative. Det er hans mandat, der nu forøger K-gruppen fra to til tre byrådsmedlemmer. I juni i år forlod Githa Nelander DF til fordel for Nye Borgerlige, da hun savnede opbakning fra partiledelsen.

Venstre skifter ud på byrådspost

HOLSTEBRO: Venstre i Holstebro Byråd har skiftet ud på en af sine poster med virkning fra 1. oktober. Anders G. Jabobsen udtræder og erstattes af 1. suppleanten Leif Brøgger. Anders G. Jacobsen kom i byrådet ved KV09, men siger nu farvel i sin tredje valgperiode, fordi vekslende arbejde i Holstebro og Aarhus i kombination med det politiske kun levner ringe tid til familien. Afløseren Leif Brøgger blev valgt ved KV13, men ikke genvalgt ved KV17. Han har tidligere lagt billet ind på posten som sit partis borgmesterkandidat ved KV21, men har siden trukket sig.

Partihopper fra S fordobler SF-gruppen 

ROSKILDE: Byrådsmedlem Torben Jørgensen har - efter 40 år som medlem - skiftet parti fra Socialdemokratiet til SF. Den 72-årige politiker, der har været formand for den lokale LO-afdeling, begrunder beslutningen med, at han siden konstitueringen efter KV17 har følt sig forbigået i flere tilfælde. Med hans farvel er S-gruppen reduceret fra 15 til 14, mens SF-gruppen fordobles fra en til to. Det ekstra mandat betyder, at SF nu også bliver repræsenteret i Plan- og Teknikudvalget samt Klima- og Miljøudvalget.

EL-byrådsmedlem afgået ved døden

AABENRAA: Jens Bundgaard Nielsen, Enhedslistens byrådsmedlem i Aabenraa, er sovet ind. Det oplyser kommunen.Jens Bundgaard Nielsen, der blev 71 år, var medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget og Arbejdsmarkedsudvalget. Han blev sygemeldt op til sidste byrådsmøde, hvor Gert Nordklitgaard blev indsat i to måneder og indtil videre varetager funktionen.

V-medlem smidt ud af sin gruppe

SILKEBORG: Byrådsmedlem og folketingskandidat Gitte Willumsen er blevet ekskluderet af Venstres gruppe, efter at hun har kritiseret partifæller for forløbet af et kaotisk møde 26. august, hvor hun blev genvalgt som folketingskandidat.  Både hun og byrådskollegaen Morten Høgh, som for to år skiftede til V fra LA, ønskede at blive folketingskandidater, og på mødet opstod der stor forvirring og uenighed om, hvem der havde ret til at stemme. Efterfølgende har Gitte Willumsen kritiseret lokale VU'ere og beskyldt kredsformanden for bøllemetoder. Gitte Willumsen forventer, at hun også bliver ekskluderet af partiet, da hun har tænkt sig at fortsætte i byrådet som løsgænger, siger hun til avisen. I så fald vil hun selvsagt heller ikke mere være folketingskandidat.

Borgmester trækker sig fra KL-post

ODSHERRED: Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S), trækker sig fra posten som formand for KL's socialudvalg, fordi hans kone er syg med kræft. Det oplyser han selv på Facebook. Thomas Adelskov trækker sig også fra KL's bestyrelse og som medlem af Socialdemokratiets hovedbestyrelse. Holbæks borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) har overtaget bestyrelsesposten i KL per 1. oktober. 

LA-byrådspolitiker stopper

NORDDJURS: Liberal Alliances Michael Vejlstrup forlader kommunalbestyrelsen i Norddjurs.Han angiver arbejdspres på sit arbejde som årsag, samtidig med at hans "familiestruktur har ændret sig meget pludseligt, som bare gør det for kompliceret at få en dagligdag til at hænge sammen". Sebastian Rode-Møller Grauert indtræder i LA's tomandsgruppe, der også omfatter Jens Meilvang. Michael Vejlstrup, der blev valgt ind ved KV17, opstiller ikke til KV21.


Forvaltning

Beredskabsdirektør bliver kommunaldirektør

FANØ: Fra 1. november er Lars Møldrup ansat som ny kommunaldirektør på Fanø. Han kommer fra en stilling som administrerende direktør for det fælleskommunale selskab Brand & Redning Sønderjylland. Lars Møldrup kommer fra en stilling som administrerende direktør for det fælleskommunale selskab Brand & Redning Sønderjylland, hvor han begyndte i august 2018. Han har desuden en lang lederkarriere i bagagen fra blandt andet Esbjerg, Forsyningen og Tønder Kommune, hvor han var fagchef inden han blev direktør for det fælleskommunale selskab.

Ny chef for HR og jura

HORSENS: 45-årige Karina Bentsen er udnævnt til chef for det samlede område for HR og Jura i Horsens Kommune. Hun har indtil 1. august været konstitueret chefjurist og HR-chef, men hendes opgavefelt bliver nu udvidet til at omfatte det juridiske område for hele kommunen. I forbindelse med udnævnelsen har kommunen ansat en ny chefjurist. Det er den 40-årige Niels Astrup Tipsmark, der kommer fra et job som souschef i Civilstyrelsen.

Teknik- og miljøchef hentet i Rudersdal

RINGSTED: 46-årige Maria Cathrine Nielsen er ny chef for Teknik- og Miljøcentret i Ringsted. Hun kommer fra en stilling som afdelingsleder for natur, park og miljø i Rudersdal. Maria Cathrine Nielsen er uddannet cand.tech.soc. og har derudover blandt andet en master i public governance. Hun har tidligere arbejdet i KL, blandt andet som vicekontorchef i KL's kontor for teknik og miljø. Hun tiltræder 1. november chefposten, som blev ledig, da Anne Breinholdt Skelmose fik nyt job. 

Horsens-chef hentet til kulturen

SØNDERBORG: Morten Fogh er ansat som ny kultur-, idræts- og fritidschef i Sønderborg Kommune. Han kommer fra en stilling som chef for afdelingen Bibliotek, Borgerservice og Fritid i Horsens, oplyser Sønderborg Kommune. Han afløser Nicolai Dupont Heidemann, som er blevet ansat som direktør i forvaltningen Kultur og Erhverv.

Konstitueret børnechef får stillingen permanent 

FREDERICIA: Efter at have bestredet posten i mere end et halvt år, kan Magnus te Pas nu kalde sig koncernchef for børn- og ungeområdet. Magnus te Pas var distriktsleder for Kirstinebjergskolen, da han i april blev konstitueret som chef for børne- og ungeområdet. Det skete ved en manøvre, der bragte flere ledere i spil, da Peter Mikael Andreasen valgte at sige op efter blot en måned på posten som direktør. I august begyndte Camilla Nowak Kirkedal som ny koncerndirektør for området, og hun er nu nærmeste chef for Magnus te Pas, der tidligere har været skoleleder i Skanderborg.

Fra Novo og BIG til udviklingschef

SLAGELSE: Slagelse Kommune har ansat Mette Aagaard som ny udviklingschef per 1. oktober. Mette Aagaard har gennem hele sin karriere beskæftiget sig med organisationsudvikling og HR, blandt andet i direktørstillinger i Novo Nordisk og Bjarke Ingels Group (BIG), og senest som selvstændig rådgiver. Hun er 56 år og uddannet cand.comm. fra RUC med efteruddannelser fra blandt andet Harvard og Cambridge University. 

Ny chef for ny kultur- og fritidsafdeling

HOLSTEBRO: Henrik Zacho blev 1. oktober kultur- og fritidschef i en ny afdeling, der samler kunst, kultur, sport og fritid i Holstebro Kommune. Han er 49 år, uddannet cand.mag. og i forvejen bibliotekschef i kommunen.

Urolige Randers får ny direktør

RANDERS: Helene Bækmark, der senest var kommunaldirektør i Faaborg-Midtfyn, bliver den nye direktør for Social og Arbejdsmarked i Randers Kommune. 53-årige Helene Bækmark stoppede i det faaborg-midtfynske efter tre et halvt år som kommunaldirektør. Hun beskrev selv, at hun følte sig udsat for mobning fra Fyens Stiftstidende. Helene Bækmark er uddannet cand.jur og efteruddannet på bl.a. Harvard Universitys John F. Kennedy School of Government samt Insead. Hun har tidligere været direktør for områder som ældre og handicap i Odense Kommune og social, sundhed og arbejdsmarked i Fredericia Kommune.  

Ny forebyggelsesafdeling får ny chef

ODENSE: Adm. direktør i Børn- og Ungeforvaltningen i Odense, Hanne Dollerup, vil skabe en ny fagafdeling under overskriften Familie & Forebyggelse. Dermed vil det sundhedsfremmende- og forebyggende område og det specialiserede børn- og ungeområde arbejde under én fælles ledelse. Det vil ske under ledelse af sundhed- og forebyggelseschef og konstitueret familie- og velfærdschef Sonja Serup Hansen, som har varetaget ledelsen af begge afdelinger siden juni måned. Der er lagt op til, at afdelingen for Familie & Forebyggelse vil være en realitet omkring 1. november. Sonja Serup Hansen har været ansat i Odense Kommune siden 2008, og har været leder af sundheds- og forebyggelsesområdet de sidste seks år. Hele forvaltningen rummer 6.000 ansatte.

Vicekommunaldirektør går på pension
Erik Mouritsen

RANDERS: Vicekommunaldirektør og direktør for Sundhed, Kultur og Omsorg, Erik Mouritsen, har efter 26 års tjeneste besluttet at gå på pension fra 1. februar 2021. Erik Mouritsens karriere startede i statens Skatteforvaltning sideløbende med en politisk karriere som folkevalgt byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Randers Kommune, hvor han var formand for Socialudvalget. I maj 1994 skiftede han stilling til posten skattedirektør i Randers Kommune og sagde samtidig farvel til politik. 

Ny planchef fundet i egne rækker

KOLDING: Jan Krarup Laursen kan droppe konstitueret i sin stilling som områdechef for Plan og Byg i Koldings By- og Udviklingsforvaltning, hvor han nu er nyudnævnt. Han har været konstitueret siden 1. august, hvor Karin Niemann-Christensen skiftede Kolding Kommune ud med Middelfart. Jan Krarup Laursen har gennem seks år har været leder af Planafdelingen. Tidligere har han blandt andet været leder af Planafdelingen i Vejen Kommune. 46-årige Jan Krarup Laursen er uddannet landinspektør fra Aalborg Universitet, har en diplomuddannelse i ledelse og har deltaget i et ledertalentprogram. 

Ny direktør for skoler og dagtilbud
Gitte Lohse

KØBENHAVN: Børne- og ungdomsforvaltningen i København har ansat Gitte Lohse som ny fagdirektør pr. 1. november. Hun kommer fra en stilling som direktør i Glostrup Kommune, hvor hun bl.a. har haft ansvar for børne- og ungeområdet. I København afløser hun Camilla Niebuhr, der i sommer fik nyt job som børne- og kulturdirektør i Rødovre. 48-årige Gitte Lohse er uddannet lærer og har siden taget uddannelser som cand.pæd. i historie og samfundsfag fra DPU og Master of Public Administration fra CBS. Hun har tidligere været områdechef og chef for ledelsessekretariatet i Børne- og Ungdomsforvaltningen i København, hvor hun nu vender tilbage til.

LA-chef er ny erhvervschef

GREVE: 35-årige Simon Hauberg-Lund tiltrådte i går som Greves nye erhvervschef. Han kommer fra en stilling som chef for Liberal Alliances politisk-økonomiske sekretariat, hvor han igennem ti år haft særligt fokus på erhvervspolitik på et nationalt plan. Nu ser han frem til at komme tættere på de lokale erhvervsdrivendes hverdag og virkelighed.

Frederiksberg Forsyning får direktør fra Bornholm

FREDERIKSBERG: 45-årige Rasmus Sielemann Christensen bliver fra nytår ny direktør i Frederiksberg Forsyning. Han kommer fra en stilling som koncerndirektør i Bornholms Energi & Forsyning, og han har de seneste 12 år arbejdet med forsyning og grøn energi. Han har desuden mange års erfaring med bestyrelsesarbejde som formand og medlem i kommercielle selskaber og brancheforeninger.

Ny sportschef på plads
Heidi Frotsholm Holch

AARHUS: Aarhus får ny chef for sports- og fritidsforvaltningen med Heidi Frostholm Holch. Hun er valgt i et felt på 98 ansøgere. Hun er uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet og har i 15 år haft forskellige stillinger i Aarhus Kommune - senest som chef for kommunes Idrætscentre samt Projektchef for Sports- og Kulturcampus. Hun bliver chef for de ca. 200 medarbejdere i forvaltningen pr. 1. november. 

Ny planchef fra egne rækker 

SILKEBORG: Line Morsing Steenberg er ansat som ny planchef i Silkeborg Kommune. Hun tager over efter Trine Skammelsen, der rykkede til Aarhus som projektdirektør tidligere på året. 37-årige Line Morsing Steenberg er uddannet civilingeniør og allerede ansat Silkeborg Kommune som konstitueret teamleder for den sektion, hun nu bliver chef for. Hun har været i kommunen siden 2017 og konstitueret siden marts i år. Tidligere har hun været ansat i Naturstyrelsen og Cowi. 

Organisationer

Ulrik Wilbek (V) ny formand for KL's socialudvalg

Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V) bliver ny formand for KL’s Socialudvalg. Han har været næstformand i udvalget siden 2018 og erstatter Thomas Adelskov (S), der af personlige årsager trak sig fra posten med udgangen af september. Holbæks borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) bliver ny næstformand for Socialudvalget. Hun har desuden overtaget pladsen i KL’s bestyrelse efter Thomas Adelskov.

Navne

Organisation & ledelse

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet