Ny minister mødes med konkrete krav

Der er ingen tvivl om, at Bertel Haarder som politiker mødes med respekt. Men der er heller ingen tvivl om, at han som indenrigs- og sundhedsminister vil få kam til sit hår. 

Rokade

Af Mia Tang | [email protected]

Der er gået 35 år, siden Bertel Haarder (V) første gang blev valgt til Folketinget. Syv gange har han været minister, men ansvaret for indenrigs- og sundhedsområdet er nyt og bliver efter hans egen mening en stor og spændende udfordring. 

Forventningerne til ham er store. Kravet om nulvækst sætter kommunerne under pres, og en af de væsentligste ting at få sat gang i er afbureaukratisering, mener formanden for Kommunaldirektørforeningen, Jens Christian Birch. Han glæder sig over at få en erfaren minister med indsigt i kommunernes vilkår, men påpeger, at kommunalreformen langt fra har givet kommunerne de lovede frihedsgrader. 

”Det virker, som om regeringen har tabt fokus. Vi har tværtimod oplevet mere regulering på en række punkter. Men Bertel Haarder er jo gået i spidsen for afbureaukratisering af folkeskolen, så det lover godt,” siger han. 

Brug for realisme 

Afbureaukratisering skal hjælpe med til at frigøre ansatte fra administration til borgernære funktioner. Man ved, at rekruttering bliver en anden stor udfordring, og Jens Christian Birch efterlyser både opbakning fra Bertel Haarder på dette område og til at give både borgere og lokalpolitikere et realistisk billede af kommunernes økonomiske rammer. 

”De nye byråd vil få sig en forskrækkelse, når de indser, at de ikke bare kan udmønte diverse politiske ideer. Der er ikke så mange frie midler, og derfor skal de mere bruge energi på modernisering og omstrukturering,” siger Jens Christian Birch. Overordnet set mener han dog, at kommunerne i Bertel Haarder får en kompetent og stærk med- og modspiller. 

Den sikre minister 

Det samme mener regionernes formand, Bent Hansen (S). På sundhedsområdet er det regionernes klare ønske, at den nye minister vil kunne skabe en bedre balance mellem de krav, der stilles til sundhedsvæsenet, og de midler, der tildeles. Selv om regeringen i sit nye regeringsprogram lægger op til en række forbedringer med blandt andet Kræftplan 3, bedre klagemulighed og flere penge til psykiatrien, mener Bent Hansen, at Bertel Haarder som driftsikker minister har fået en meget bunden opgave frem til næste valg. 

”Det er jo et så følsomt velfærdsområde, at regeringen både kan vinde og tabe valget netop på spørgsmålet om sundhed. Det består af mange følsomme områder, som kan eksplodere politisk lige pludselig, så jeg tror, de forsøger at undgå landminerne med Bertel på posten,” siger Bent Hansen. 

Samtidigt mener han, at en del af udspillet er kendt stof i forvejen, men peger på kommunernes nye måde at afregne for borgeres indlæggelse som noget, der bliver interessant at følge. Efter hans mening vil det godt kunne gøre en forskel med en ny minister.  

”Bertel Haarder er jo kendt for et solidt liberalt udgangspunkt, så i forhold til markedsmekanismer og så videre forventer jeg, at han nok bliver lidt skarpere. At lave om på afregningssystemet tyder også på, at hospitaler skal til at konkurrere mere. Om det er godt eller skidt, får vi se. Så jeg er skeptisk, men åben for dialog,” siger Bent Hansen.

Organisation & ledelse

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet