Når det regner på Løkke, drypper det på borgmestrene

Lokalformændene på tværs af det politiske spektrum forventer, at Lars Løkkes bilagssag rammer Venstre ved kommunalvalget, viser rundspørge.

Bilagssag

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Venstre-formand Lars Løkke har gjort i nælderne, og det svier hos Venstres byrødder. Sådan lyder konklusionen hos 205 lokalformænd på tværs af partierne, som har deltaget i Kommunens rundspørge.

85 procent af lokalformændene siger nemlig, at Lars Løkkes bilagssag 'i høj' eller 'nogen grad' vil påvirke Venstre ved KV13.

- Jeg tror, at nogle af de vælgere, som længe har bakket op om V, fordi de har været utilfredse med Helle Thorning-Schmidts regering, vil vende tilbage til S. Jeg tror desuden, at de borgerlige, der har fået nok af V på baggrund af bilagssagen, vil vende sig mod andre borgerlige partier, skriver en af de adspurgte.

Rune Stubager, valgforsker ved Århus Universitet, mener heller ikke, at Venstre på lokalt plan kan styre uden om bilagssagen:

- Man plejer at sige, at de landspolitiske effekter slår igennem med 50 procent på lokalt plan. Før bilagssagen stod Venstre til et kanon valg, og nu står partiet til et knap så godt valg på landsplan, siger han og tilføjer:

- Sagen kan måske koste afgørende stemmer der, hvor det bliver tæt. En del vælgere træffer deres kommunale partivalg ud fra deres nationale partivalg.

V-folk skal have svar

Flere af de adspurgte påpeger, at Lars Løkke letsindige omgang med luksusrejser kaster et uheldigt lys over Venstres forhold til brugen af borgernes skattekroner.

- Venstre prædiker 'liberalisme', men uden at have liberale om bord. De siger ét, men udøver magt som et socialdemokratisk parti. Det ser man også ske i mange kommuner. Og det er ikke troværdigt overfor borgerlige vælgere, skriver en af deltagerne i rundspørgen.

Rasmus Jønsson, der er politisk kommentator og lektor på Roskilde Universitet (RUC), råder de lokale Venstre-kandidater til at have udtænkt nogle gode svar på forhånd, fordi de vil møde bilagsspøgelset mange gange under valgkampen.

- Venstre går i høj grad til valg på en retorik, hvor man vil trimme den offentlige sektor og spare, men partiet skal passe meget på med at anklage de røde for misbruge offentlige midler. Det kan nemt give bagslag, siger han.

RUC-lektoren er overbevist om, at Venstres konkurrenter i valgkampen vil bruge enhver lejlighed til at komme ind på bilagssagen. Man kan forestille sig, at lokale partimedlemmer vil blive sendt ud til Venstres valgarrangementer blot for at spørge ind til Løkkes rejsefrås.

- Det ligger i partipolitikkens dna, at modstandere nok skal gøre alt, hvad de kan, for at bringe dette på banen. Derfor bliver det også utrolig svært for de lokale Venstre-folk at inddæmme den debat, siger Rasmus Jønsson.

V: Sag er ikke afgørende

Egon Fræhr, der er Venstre-borgmester i Vejen, mener ikke, at Løkkes sag får den store betydning for ham i valgkampen.

- Jeg tror ikke, at den kommer til at betyde ret meget. Stemmeafgivelsen på Venstre her i Vejen ved sidste valg baserede sig primært på personlige stemmer, så det har jo ikke meget med Lars Løkke at gøre, siger han og tilføjer:

- Men det er en rigtig møg-sag, så den gavner ikke Venstre. Det, man kan være i tvivl om, er, hvorvidt sagen har skræmt nogle af de folk væk, som overvejede at stemme på Venstre.

Poul Arne Nielsen, Venstre-borgmester i Stevns, mener ikke, at bilagssagen kommer til at berøre hans valgkamp.

- Det er personlige forhold, der afgør valget her i Stevns. Jeg har ikke fået spørgsmål om sagen i valgkampen, og det tror jeg heller ikke jeg kommer til, siger han.

Egon Fræhr fortæller, at han holder sagen ud i strakt arm, hvis vælgerne spørger ind til den:

- Jeg tager afstand fra sagen. Jeg siger ikke andet.

Kommunens rundspørge antyder, at lokalformændene mener, at sager som Lars Løkkes luksusrejser slår igennem lokalt. Således siger 56 procent af de adspurgte, at den landspolitiske dagsorden 'i meget høj grad' eller 'i høj grad' har indflydelse på den lokale dagsorden. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet