Ministerier stiller sjældent krav om lærepladser

Ved kun 57 ud af 579 statslige udbud sidste år blev der anvendt en uddannelsesklausul, og det på trods af nye lovkrav til ministerierne. Ikke godt nok, mener erhvervsskoleeleverne. 

Udbudsregler

Af Morten Munkholm | [email protected]

Ved alle store statslige ordrer hos private virksomheder skal virksomheden have en praktikant eller lærling ansat. 

Sådan lød intentionen, da regeringen og Enhedslisten som en del af finanslovsaftalen for 2013 blev enige om at lave et regelsæt for statens udbud.

Ifølge udbud.dk udbød staten sidste år 579 opgaver inden for tjenesteydelser, bygge- og anlægsopgaver. Men det er meget få af disse, der rent faktisk har indeholdt klausuler om lærepladser, viser en aktindsigt i ministeriernes indberetninger, som Kommunen har foretaget.

I alt har ministerierne vurderet, at kun 108 udbud var store nok til at være omfattet af kravet om uddannelsesklausuler. I 57 af disse er der også anvendt en uddannelsesklausul. Tallene skuffer Erhvervsskoleelevernes Organisation (EEO).

- Det er bare ikke godt nok. Mere er der ikke at sige til det, lyder det fra formand Morten Ryom, der har svært ved at forstå den måde, reglerne er skruet sammen på.

Lempelige regler

Der stilles nemlig først krav om uddannelsesklausuler, når opgaven er på over 10 millioner kroner, varer længere end seks måneder og er af driftsmæssig karakter. I disse tilfælde skal ministerierne begrunde deres fravalg, hvis de ikke bruger klausuler. 

Morten Ryom mener, at reglerne burde være ens for alle udbud.

- Der laves jo også ting for mindre end 10 millioner kroner, hvor der sagtens kunne være lærlinge. Det virker som nogle for lempelige kriterier, og det er ikke godt nok, siger han.

Også i LO har de svært ved at få armene op over antallet af statslige udbud med uddannelsesklausuler. Og Socialdemokraterne mener da også, at der er mere at komme efter.

- Det er noget helt nyt, vi beder om ved de offentlige udbud, og jeg tror derfor, at der er et større potentiale end det, tallene for 2013 viser. Men det er samtidig positivt at se, at det trods alt er kommet i gang, siger erhvervsuddannelsesordfører Ane Halsboe-Jørgensen.

Enhedslisten vil have regeringen til at gøre langt mere for at få bugt med manglen på praktikpladser.

Læs mere her

Arbejdsmarked

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet