Politik fra rødderne

Mette Bock kom under høringen ikke ind på, om regeringen vil spare på DR, men hun lagde ikke op til, at der skal være mere detailstyring.
Mette Bock kom under høringen ikke ind på, om regeringen vil spare på DR, men hun lagde ikke op til, at der skal være mere detailstyring.
Foto: Folketinget

Minister: Lokale mediers situation løses ikke af flere penge

Flere penge og mere styring af DR vil ikke få de lokale mediers problemer til at forsvinde, mener kulturminister Mette Bock (LA).

 public service

Af Johannes Lange Baunsgaard | [email protected]

 En større pose penge er ikke løsningen på de problemer, som både private lokale medier og de regionale public service-medier står overfor.

Sådan var meldingen fra kulturminister Mette Bock (LA) under en høring om public servicemedierne i landdistrikterne, som Folketingets landdistriktsudvalg holdt hos Landdistrikternes Fællesråd i Egtved.

Én af mediernes udfordringer bliver at tilgodese både de unge og ældre borgere, mener Mette Bock.

Medierne skal producere aviser, radio eller flow-tv, men samtidig have en stærk tilstedeværelse på de nye digitale platforme, for at kunne tiltrække begge målgrupper.

- Jeg tror ikke, at flere penge er den løsning, de lokale medier har brug for. Det vil ikke hjælpe med at tiltrække den yngre generation af mediebrugere. Det skaber ikke mere nærvær, som ellers er en af de vigtigste opgaver for de lokale medier, sagde kulturministeren.

Om medierne udenfor hovedstadsområdet ikke skal regne med at få mere i mediestøtte vides dog ikke.

Det var ellers meningen, at regeringens udspil til en ny medieaftale skulle præsenteres under høringen, men den er ifølge Mette Bock endnu ikke klar, men 'lige på trapperne'.

De private mod de statsstøttede

En del af høringen handlede om forholdet mellem de privatejede dagblade og de licensstøttede regionale medier DR og TV 2.

Mette Bock kom ikke ind på, om regeringen vil spare på DR, men hun lagde ikke op til, at der skal være mere detailstyring:

- Vi vil ikke sige til Danmarks Radio, at de skal organisere sig med x-antal ansatte i Aalborg og x-antal ansatte på Fyn. Det skal være op til bestyrelsen og den daglige ledelse, sagde kulturministeren.

Chefredaktør Peter Orry fra Jysk Fynske Medier mente, at der netop har været for meget fokus på, om udspillet til medieaftalen vil indeholde et sparekrav til DR.

Han så i stedet gerne, at man retter blikket mod at støtte de lokale medier, der er presset af læsernes ændrede medieforbrug.

- De lokale private medier bidrager med mere public service end de statsstøttede medier. De fortæller, hvad der rører sig i lokalområderne, de holder politikerne i ørene og klæder borgerne på til kommunalvalg. Det er med til at skabe en fælles identitet, og det kan DR og TV 2 ikke gøre på samme måde, sagde Peter Orry.

Han påpegede samtidig, at antallet af offentligt ansatte journalister og kommunikationsmedarbejdere er steget fra 826 til 1.080 over de sidste syv år, en stigning på 31 pct.

Det lægger ifølge Peter Orry yderligere pres på den undersøgende journalistik, som de lokale medier skal kunne lave.

Land og by

Direktør Anne-Marie Dohm fra DR Danmark tror på, at DR’s regionale og lokale journalistik kan skabe værdi både for folk i lokalområdet folk i resten af landet.

- Vi har arbejdet på at højne kvaliteten af vores journalistik, og det gør at flere af vores historier har gennemslagskraft i hele regionen og resten af landet. Vi havde succes med at komme ud i kommunerne under det seneste kommunalvalg, og vi vil forsøge at bruge de gode erfaringer derfra fremadrettet, sagde Anne-Marie Dohm.

Siden 2013 er der sket et fald i mediestøtten til trykte nyhedsmedier uden for Region Hovedstaden fra 166 mio. kr. til 156 mio. kr.

Her skal man huske, at dagbladene er fritaget fra at betale moms, hvilket ikke indgår i tallene. Udgifterne til DR’s distrikter er steget fra 171 til 177 mio. kr. i samme periode, viser et svar til Folketingets Kulturudvalg.

 

Kommunikation

Kultur

Land & by


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57