Søren Hermansen, direktør for Samsø Energiakademi, er et af de ‘fyrtårne’, der har vist vejen for øens omstilling til 100 procent vedvarende energi. Hans indsats på området har også fået opmærksomhed i udlandet og blandt andet ført til en kåring som ‘miljøhelt’ i Time Magazine.
Foto: Tobias Selsnæs Markussen / Polfoto
Søren Hermansen, direktør for Samsø Energiakademi, er et af de ‘fyrtårne’, der har vist vejen for øens omstilling til 100 procent vedvarende energi. Hans indsats på området har også fået opmærksomhed i udlandet og blandt andet ført til en kåring som ‘miljøhelt’ i Time Magazine. Foto: Tobias Selsnæs Markussen / Polfoto

Hellere forkant end udkant

Lukningen af Samsøs slagteri og svinefarm i sluthalvfemserne sparkede gang i samsingernes tro på, at der skulle ske noget med projekt Vedvarende Energi Ø. I dag bidrager omstillingen til fortællingen om en ø, der ser ind i fremtiden.

 omstilling

Af Morten Munkholm | [email protected]

Når mænd mødes på Samsø, står de ikke længere og sparker til hinandens bildæk. I stedet hiver de smartphonen frem for at vise, hvor meget strøm de har produceret i dag.

Øens beboere, der på bare ti år omstillede al deres energi til at blive vedvarende, er gode til at fortælle om projekt Vedvarende Energi Ø. Og det virker såre simpelt: Samsø fik en pose penge, opførte 11 landvindmøller, ti havvindmøller, omstillede øens varmeværker og udbredte miljørigtige varmepumper. Samsingerne udleder i dag minus 3,7 ton CO2 per indbygger, hvis den slags opgørelser ellers giver mening, og det næste mål er nu at blive en fossilfri ø allerede i 2030.

Interesseret i et abonnement? – klik her

Log ind på
Glemt kodeord?

Energi & forsyning

Klima


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57