”Midtvejsvalget” der skal tages seriøst
”Midtvejsvalget” der skal tages seriøst
Det vil aldrig være muligt at få nogen af de centrale aktører på Christiansborg til at sige til citat, at de ikke prioriterer kommunalvalget særlig højt. Men nærstuderes de seneste kommunalvalg, kan der godt ses tegn på, at det ikke er alle partier, der hver gang tager valget af kommunalpolitikerne lige alvorligt. Partilederne deltager måske med et par kampagnedage, partierne distribuerer en landsdækkende annonce, og de lokalt valgte MF’ere hjælper de lokale politikere med at dele pjecer og blomster ud.
Men når det handler om for alvor at stemple ind i den kommunale valgkamp - løfte dagsordner, levere analyser, bidrage med ressourcer og sende A-kæden fra Christiansborg rundt i landet og føre valgkamp – er det ikke altid, partierne giver den 100 procent gas.
Masser af tid til kommunalvalg
Men til KV17 er der hverken undskyldninger for eller motiver til ikke at gøre det. Ofte kan kommunalvalg enten godt lande tæt på folketingsvalgene eller i en periode med heftige valgrygter, hvilket kan give partierne en naturlig grund til at nedprioritere kommunalvalget, både hvad angår økonomi, ressourcer og brug af partitoppen.
Men den undskyldning kan ikke bruges denne gang. Der er ikke skyggen af valgrygter i luften, og det ser ud til, at der skal mere end en bulldozer til at få Lars Løkke Rasmussen til at fjerne sig fra statsministerposten før tid. Dansk politik står så stille i øjeblikket, at de 179 folketingspolitikere nærmest kunne flexjobbe. Folketingsvalget ligger langt ude i horisonten; der er derfor masser af tid til, at moderpartierne på Christiansborg tager KV17 alvorligt.
”Der er et klokkeklart motiv for partitoppene på
Christiansborg til at tage KV17 meget seriøst. For
valget kommer cirka midt i en folketingsperiode, hvor
der ikke er rykket det store rundt i partiernes
vælgertilslutning siden folketingsvalget i 2015.”
Flere penge til valgkampen
Også når det handler om at kaste ressourcer efter de mange lokale politikere, der stiller op rundtomkring i landet, har forholdene heller aldrig været gunstigere. Sidste år blev det vedtaget at øge støtten til folketingsgrupperne med 40 procent, og nogle af de 52 millioner kroner, der kom ud af det, må forventes også at komme til gavn længere ude i partierne.
Hele analysen, rådgivningen og eksekveringsprocessen i forbindelse med den kommunale valgkamp burde kunne få et løft med de øgede midler. Derfor må der også kunne spores en stigende professionalisering af den politiske kommunikation til KV17. Selvfølgelig vil der stadigvæk være mange helt almindelige hjemmebryggede kampagner, men det må forventes, at spidskandidaternes kampagner får en hjælpende hånd fra Borgen.
Motivet er soleklart
Men vigtigst af alt er, at der er et klokkeklart motiv for partitoppene på Christiansborg til at tage KV17 meget seriøst. For valget kommer cirka midt i en folketingsperiode, hvor der ikke er rykket det store rundt i partiernes vælgertilslutning siden folketingsvalget i 2015.
Derfor bliver KV17 en slags midtvejsvalg, der vil blive brugt til at tage temperaturen på partiernes dagsform. Det er her, det vil blive vurderet, hvilke partier der er på vej frem og hvilke der er på vej tilbage. Det er her, partilederne får vurderet deres evner i forhold til, om de kan stå i spidsen for en snorlige kampagne uden intern uro og med klare mærkesager. Det er også her, vi vil få en fornemmelse af, hvor de mange begejstrings-vælgere er på vej hen.
Positiv eller negativ fortælling
Midtvejsvalgene rundtomkring i verden bliver i høj grad brugt af medier og befolkningen til at se, hvordan den politiske dagsorden er hos de forskellige partier. Og selvom mange måske ikke vil indrømme det, betyder det også mere og mere i en dansk kontekst. KV17 vil få stor indflydelse på, hvilke partier der vil blive framet negativt og positivt frem mod næste folketingsvalg.
Grænsen mellem, om journalisten starter sit spørgsmål ud fra en præmis om atdet går godt eller skidt, er hårfin, men den er til gengæld meget afgørende for ens svar. Og ikke nok med, at den negative spiral kan være svær at komme ud af i medierne og offentligheden; den kan også hurtigt bundfælde sig internt i et parti og skabe en masse ballade. Det skete for eksempel i Venstre både ved sidste kommunalvalg og EP-valg, hvor de interne stridigheder brød ud i lys lue.
Så udover, at KV17 selvfølgelig er vigtigt for demokratiet i alle landets byer og alene af den årsag skal tages alvorligt, har moderpartierne på Borgen et klart incitament til at tage valgkampen seriøst. For de, der på valgdagen vil stå med den mest positive fortælling, vil også stå bedst rustet i kampen frem mod næste folketingsvalg.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.