Da Holger Schou Rasmussen var ung og vild, gik han til rigtig mange koncerter. I dag betaler han prisen med tinnitus, der bliver meget tydelig, når man bor på Lolland. “Der er så stille på Lolland, så når du slukker for al lyd, så kan du kun høre dig selv.
Fotograf: Erik Graham Lindstrøm
Da Holger Schou Rasmussen var ung og vild, gik han til rigtig mange koncerter. I dag betaler han prisen med tinnitus, der bliver meget tydelig, når man bor på Lolland. “Der er så stille på Lolland, så når du slukker for al lyd, så kan du kun høre dig selv.” Fotograf: Erik Graham Lindstrøm

Lollands borgmester: "Kan man få ironi til at ramme plet, så er det altså noget, der fungerer rigtig godt"

Lollands borgmester var en glad vildbasse til midt i trediverne, hvor et motorcykelstyrt blev hans voksne vendepunkt. I dag kæmper han optimistisk for et nyt og bedre Lolland. Til gengæld har han det tungt med havearbejde, sandwich og embedsmænd i ministerier. Kom med bagom Holger Schou Rasmussen (S), der må beherske sin hang til ironi.

Bagom Bogmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Hvad er din største politiske ambition for 2017?

Jeg vil ændre Lollands paradigme. Det er selvfølgelig en lang proces; vi har været udfordret i mange år, men nu skal vi skabe en ny og stærk fortælling om os selv, så vi kan få gjort kål på den forståelse, andre har af Lolland som udkant (det forbandede møgord), men også vores egen selvforståelse, som er præget af dårlige, gamle erfaringer. Vi skal turde tage nye chancer – dyrke vores styrker: fødevarerne, den grønne energi og turismen. Derudover står vi overfor en kæmpe mulighed med Femern-forbindelsen, hvor vi bliver et centrum mellem to metropoler, København og Hamborg. Det er et perfekt fundament at bygge et optimistisk fremtidens Lolland på.

Hvor var du i dit liv som 25-årig?

Da havde jeg købt et halvt hus i Maribo, læste til idrætslærer, spillede håndbold, kørte på motorcykel, festede og rejste med vennerne. Jeg var et leve-menneske og tænkte kun på mig selv.  Når jeg stod op mandag morgen, tænkte jeg: “Nå, hvad skal jeg lave i weekenden?, ha ha.”

Hvis du ikke var blevet politiker, så var du blevet …?

Pilot. Det var min allerstørste drøm. Og jeg forsøgte også, men jeg kom ikke gennem det “nåleøje,” der hedder lægen. Som dreng havde jeg en del mellemørebetændelse, og det gik altså ikke med balancenerve og tryk og alt det der. I stedet blev jeg lærervikar og klubmedarbejder og fandt ud af, at jeg kunne lide at arbejde med de der vilde drenge. Siden blev jeg SSP-konsulent og døgninstitutionsleder og har arbejdet med den gruppe i 15-20 år. Og i dag arbejder jeg jo – som borgmester – stadig med børn og de her familier på kanten.

Hvad ligger der altid på dit natbord?

En fjernbetjener. Jeg er blevet nyhedsnarkoman, og derudover har jeg været til så mange koncerter, da jeg var ung og levede det vilde liv, at jeg har fået tinnitus. Det betyder, at jeg skal have noget støj og summen, inden jeg falder i søvn; ellers hyler øret. Der er så stille på Lolland, så når du slukker for al lyd, så kan du kun høre dig selv.

 Nævn én anden nuværende borgmester, som du beundrer – og hvorfor?

Jeg må nævne tre: Arne Boelt fra Hjørring for hans direkthed. Når han siger noget, så forstår folk det bare. Thomas Adelskov fra Odsherred for hans snusfornuft og eftertænksomhed og Winni Grosbøll på Bornholm for hendes drive og energi. Jeg tænker tit: Hvor fanden får hun det fra?

Hvilken person eller begivenhed har haft størst betydning for dit liv?

I 1998 stod jeg på snotten med min motorcykel i Ardennerne i Belgien. Jeg kommer kørende rundt i et bjergsving, rammer midterstregen og ryger over i den anden bane, hvor der kommer en modkørende bil. Jeg kanter bilen, flyver henover den, mens motorcyklen ryger udover skrænten og falder tyve meter ned.  Der røg jeg heldigvis ikke med. Jeg slap billigt. Det blev et vendepunkt i mit liv. Jeg følte mig jo udødelig, men da jeg lå der på hospitalet, tænkte jeg: “Det er du måske ikke helt alligevel, Holger.” Og dér kunne jeg mærke, at jeg var klar til at bevæge mig videre og ind i noget mere, noget større, en ny fase i mit liv. Sammen med Karina, som jeg havde mødt et halvt år forinden.

Hvad er dit forhold til sundhed?

Jeg er uddannet idrætslærer, så jeg elsker at bruge min krop. Jeg løber cirka 30-40 kilometer om ugen og spillede divisionshåndbold, til jeg var midt i trediverne og oldboys-fodbold til midt i fyrrerne. Jeg røg on and off, indtil jeg fik mit første barn, så stoppede jeg med det. Det er den bedste beslutning, jeg nogensinde har truffet. Jeg elsker al mad, især kød, men osten springer jeg over. Og over sandwich! Uanset hvor du kommer hen som borgmester, så er der sandwich. Jeg hader virkelig sandwich; det er blevet en hel mani for mig – det med de der sandwich.

Hvilket karaktertræk kan du bedst og dårligst lide ved dig selv?

Ironi. Jeg er meget ironisk - og dér skal man have fuldstændig styr på balancen. Nogle gange så rammer man jo ikke plet, vel?! Og jeg mærker godt, når den ryger ved siden af, og det kan jeg ikke lide. Men kan man få ironi til at ramme plet, så er det altså noget, der fungerer rigtig godt. Man skal dog være varsom med at bruge det - specielt i en rolle som borgmester. Men jeg har et godt og tæt samarbejde med kommunaldirektøren, og han er lidt på samme måde, så vi udfolder den sammen i vores eget lille rum, ha ha.

 Hvad ville du gerne være fri for i dit arbejde? Noget, der fylder for meget?

Jeg er meget let at komme i kontakt med. Jeg har ikke en mail, der siger: Du har skrevet til borgmesteren, og du kan forvente at få svar indenfor ti dage. Så jeg får lidt af hvert - også mail med: “Hvor ligger det nærmeste bibliotek?” Dér kan man selvfølgelig godt få lyst til at sende et ironisk svar –men nej. Personen i den anden ende har jo ikke den opfattelse, at det er for småt, så hellere lære dem, hvor de kan finde oplysninger om det. Men overordnet – nej. Jeg står op hver morgen og skynder mig i tøjet og glæder mig bare til at komme på arbejde.

Hvad kan gøre dig vred?

Embedsmænd i ministerier, der ikke har sat sig ind i, hvordan verden ser ud - der bliver jeg sgu hidsig. Jeg synes, det er tungt, når de ikke sætter sig ind i større sammenhænge, og de skal ikke kalde deres analyser for analyser, når de ikke analyserer på alle parametre.

Hvad kan gøre dig bange?

Hvis jeg skulle overleve mine egne børn. Dén tanke gør mig bange. Ellers er jeg ikke bange for noget.

Hvilken film har du sidst set?

Jeg så den forrige Star Wars- film i påsken. Som ung var jeg vild med Star Wars; nu tænder de mig ikke så meget. Og jeg var ikke vildt underholdt. Det blev ikke til seks hjerter, mere tre ...

Passer mottoet: Bag enhver succesfuld mand / kvinde står en stærk kvinde / mand - på dig?

Ja. Uden Karina kunne det ikke lade sig gøre; så ville det i al fald være en helt anden borgmester. Hun er min bedste sparringspartner og dér, hvor jeg kan føle mig 110 procent tryg. Uanset hvordan det går, så er hun der.

Hvad er dit bedste kurtiseringstip?

Jeg gør for lidt i det. Sådan er det. Jeg glemmer mors dag, glemmer blomster … jeg er et kvaj til det der … Det kan sagtens blive bedre, og det skal det også.

Når jeg ser et dansegulv, så …

- leder jeg efter baren. Jeg har en eller anden depression over det der dansegulv. Jeg tror, det hænger sammen med, at min mor tvang mig (og min lillebror) til at gå til dans i ét år, inden jeg måtte gå til fodbold og håndbold. Det har redet mig som en mare lige siden, og det sluttede også lidt dramatisk: Min lillebror og jeg skulle til afdansningsbal og havde fået vores stiveste puds på. Så blev vi uvenner, og jeg skubbede ham ned i en vandpyt. Da var jeg billigt til salg. Jeg frygtede, at jeg skulle gå hele året om. Men det skete heldigvis ikke.

Hvad ved dine bysbørn ikke om dig?

Jeg hader havearbejde. Jeg udskyder det. Og nu blev det jo heller ikke havevejr i påsken. Det var jeg nu ret glad for … selvom det er skidt, ha ha.

Hvad er meningen med livet?

At være glad hver dag. Der er altid et eller andet, man kan glæde sig over hver dag.

Blå bog

Holger Schou Rasmussen (S), 52 år, borgmester i Lolland Kommune siden 2014. Gift med Karina. De har fire børn sammen i alderen 10-18 år.

Lolland Kommune

Seks gode og en øjebæ

  Hvad er dit favoritspisested? Alle steder, hvor jeg kan få vores unikke fødevarer som hos Den fuldkomne Fisker i Onsevig. Hvad er din yndlingsudsigt? Fra min båd ud for Møns Klint Mest romantiske sted? Den lokale skov ved Bangs Have i Maribo Hvilken butik ville du ikke undvære? Slagteren Bedste kulturtilbud? Det er vores natur. Vi har 340 km kyst. Prøv Albuen ved Nakskov Fjord. Hvad vil du gerne have, at din kommune skal være kendt for? Vores grundlæggende DNA: Grøn energi og fødevarer. Vores fede landbrugsjord. Største øjebæ? Desværre har vi mange forladte bygninger. Grimme, tomme skaller.

 

Demokrati

Netværk

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet