Fodboldklubben HB Køge solgte som kommende superligaklub i 2009 navnet på Herfølge Stadion til energiselskabet SEAS-NVE, der også er at finde på spillertrøjerne. Foto: Jens Dresling/POLFOTO
Fodboldklubben HB Køge solgte som kommende superligaklub i 2009 navnet på Herfølge Stadion til energiselskabet SEAS-NVE, der også er at finde på spillertrøjerne. Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Kommuner kender ikke deres stadionnavns værdi

HB Køge har formentlig scoret en god gevinst på at sælge Køge Kommunes navnerettigheder til energiselskabet SEAS-NVE. Kommunen har nemlig aldrig vurderet, hvad det er værd for dem, men derimod sænket lejeniveauet.

Fodbold for folket

Af Morten Munkholm | [email protected]

Hvad er et stadionnavn værd?

Kommunen har undersøgt 14 aftaler mellem kommuner og elitefodboldklubber, og mens flere kommuner har solgt deres stadionnavn til klubben, indgår navnerettighederne andre steder som en del af den samlede leje.

Hverken i Odense, Esbjerg, Horsens eller Køge nævner deres kontrakt noget om den værdi, det stadionnavn klubben har solgt til en sponsor, har for kommunen. Fremgangsmåden undrer lektor i udbudsret og konkurrenceret, Sune Troels Poulsen.

- Værdien af stadionnavnet er som bekendt forbundet med betydelig usikkerhed, men der er formentlig ikke tvivl om, at stadionnavnet har en selvstændig værdi, forklarer han.

”Det virker umiddelbart som en lav leje for stadion og stadionnavn i lyset af, at alene stadionnavnet andre steder har en værdi på mindst 300.000 kroner.”

Derfor bør kommunerne få værdisat deres navnerettigheder, så der er klarhed om lejeniveauet, mener Sune Troels Poulsen.

Kanontilbud i Køge

Fodboldklubben HB Køge solgte som kommende superligaklub i 2009 navnet på Herfølge Stadion til energiselskabet SEAS-NVE for et ukendt beløb. Men på trods af, at Køge Kommune ejer Herfølge Stadion, fik de intet ud af handlen dengang.

Heller ikke deres kontrakt fra 2011 nævner noget om hverken navneret på stadion eller ret til reklamer på ydersiden af stadion. Men ifølge Kulturchef Peter Christensen måtte klubben gerne ændre navnet ifølge kontrakten.

- Det indgår som en del af lejen, at lejer råder over navnet på opvisningsbanen. Det er også en del af aftalen, at lejeren ikke ændrer navn, uden at aftalen kan genforhandles. Dette for at sikre, at bynavnet Køge indgår i klubnavnet, fortæller han.

Lejen i HB Køges kontrakt er udregnet efter den model, Konkurrencestyrelsen har sat for, hvordan man udregner markedsleje til fodboldklubber. Men da værdien af kommunens stadionnavn aldrig er blevet vurderet, betaler HB Køge ikke ekstra for dette gode.

Faktisk er klubbens leje blevet justeret, så de i dag kun betaler 300.000 kroner om året i leje

for stadion, fordi de nu spiller i førstedivision.

- Det virker umiddelbart som en lav leje for stadion og stadionnavn i lyset af, at alene stadionnavnet andre steder har en værdi på mindst 300.000 kroner, siger Sune Troels Poulsen.

Privat investorværdi

I Viborg betaler Energi Viborg 1,2 millioner kroner om året for det lokale stadionnavn, men det er som sagt uvist, hvor meget SEAS-NVE har givet for navnet i Køge. Konkurrencestyrelsen fastholder, at kommunerne bør sørge for at få en markedsværdi for deres stadionnavne.

- Grundlæggende er reglerne relativt klare. Kommunerne skal ved udleje af stadions inklusiv navnerettigheder tage udgangspunkt i den pris, en privat investor ville have opkrævet for tilsvarende rettigheder – herunder også for navnerettighederne, siger kontorchef Søren Bo Rasmussen.

Men da Konkurrencestyrelsen ikke undersøger lejekontrakterne på området, kan de på ingen måde kontrollere, om det også er tilfældet i for eksempel Køge Kommune. Kulturchef Peter Christensen medgiver, at kommunen ikke har haft fokus på værdien af stadionnavnet i deres kontrakt.

- Jeg tror ikke, at man tidligere tillagde navnet så stor værdi, som man åbenbart gør i dag, og jeg er da også overbevist om, at Køge Kommune i en kommende kontrakt vil være mere bevidst om den værdi, stadionnavnet udgør, siger han.

I så fald bliver det muligvis en helt ny form for kontrakt, da Køge Kommune i øjeblikket arbejder på et nyt stadionprojekt i Køge til 650 millioner kroner.

Kommunikation

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet