Den vigtigste politiske lederudvikling sker i samarbejdet mellem byråd og borgmester, mener Lisbeth Binderup
Den vigtigste politiske lederudvikling sker i samarbejdet mellem byråd og borgmester, mener Lisbeth Binderup
Privatfoto

Hvem skal lære borgmesteren ledelse?

Ledelseserfaring på topniveau er langt fra normalen for nye borgmestre, men de er bedre ledere end de selv tror, mener ledelsesrådgiver og tidligere kommunaldirektør Lisbeth Binderup.

kompetenceudvikling

Af Maria Steno | [email protected]

- Selvfølgelig skal man vide noget om politik, men at være borgmester er mest og alt et lederjob, og jeg har ikke været leder før, jeg blev borgmester, siger Christina Krzyrosiak Hansen, da holdet fra ”Kender du Typen” er på besøg i Holbæk. 

Jeg ser tilfældigvis programmet samme aften, som jeg har spurgt ledelsesrådgiver Lisbeth Binderup, hvem der skal lære nye borgmestre ledelse. Lisbeth Binderups svar overrasker mig. Det vender jeg tilbage til. Borgmesteren i Holbæk fortæller i tv-programmet, at hun har været på et privat lederkursus på Orø, og livsstilsekspert Anne Glad udbryder begejstret "Du er så sej".

Det er netop den følelse, som Lisbeth Binderup håber, alle nye borgmestre selv har. 

En god leder

Lisbeth Binderup har været kommunaldirektør i 13 år for forskellige for borgmestre; hun har undervist på Kattegatkurser for nyvalgte og på kurser for borgmestre og deres kommunaldirektører. I dag er Lisbeth Binderup chefkonsulent hos Genitor, hvor hun arbejder som ledelsesrådgiver for en lang række kommuner, hvor hun bl.a. har fokus på samarbejdet mellem politikere og ledere. 

Derfor er svaret på mit arbejdsspørgsmål også overraskende. For der er ingen, der skal lære borgmesteren ledelse, mener Lisbeth Binderup. 

- Det er os andre, der skylder nye borgmestre anerkendelse for alt det, de kan ledelsesmæssigt. Du bliver kun borgmester, hvis du forstår at lytte og selv taler, så andre lytter til dig. De borgmestre, der genvinder borgmesterposten, er typisk empatiske, modige, beslutsomme og ydmyge. Kort sagt de besidder alle de kvaliteter, vi normalt finder hos gode ledere. Så jeg håber, de nye borgmestre i dag og efter valget kan mærke embedsmændenes anerkendelse, og at de tager den til sig. Alene det at bedrive klasserumsledelse i et byråd er beundringsværdig. 

Professionelt modspil

Så borgmesteren får helt berettiget meget ros, fortæller Lisbeth Binderup. De kan ligefrem blive mødt med en tsunami af positiv opmærksomhed og rygklappere, når de tiltræder. Alle prøver at få borgmesteren i tale, og ingen afbryder borgmesteren. 

- Det er selvfølgelig farligt i længden. De borgmestre, der lykkes med at holde balancen, er dem, som opsøger et professionelt modspil i deres lederrolle. Det kan de få fra andre borgmestre og erfarne politikere, men også fra den administrative ledelse. 

 De borgmestre, der genvinder borgmesterposten, er typisk empatiske, modige, beslutsomme og ydmyge. Kort sagt de besidder alle de kvaliteter, vi normalt finder hos gode ledere. 

Lisbeth Binderup mener, at kommunaldirektør og borgmesteren er vigtige sparringspartnere for hinanden. Når samarbejdet fungerer, og der er en gensidig tillid, går borgmesteren med ind i kommunaldirektørens ledelsesrum, og kommunaldirektøren tænker med i det politiske rum i fuld respekt for de forskellige roller.

Ledelsesmæssig dobbeltrolle

Lisbeth Binderup håber samtidig, at mange lokalpolitikere er opmærksom på deres dobbeltrolle som ledere. Embedsmændene har kun én rolle, og det er at lede organisationen. Borgmesteren og byrådet skal både lede en organisation og et lokalsamfund, så deres ansvar er meget større.

- Lokalpolitikerne har muligheden for at være ledere for hele befolkningen frem for bare at være beslutningstagere i et system. Deres magt og indflydelse er både meget mere positiv og større end de fleste tænker over i hverdagen. Jeg tænker på visions- og værdiledelsen, det med at holde sammen på et samfund, styrke civilsamfundet og inspirere mennesker til at være aktive i deres eget og andres liv. 

Ledelsesudvikling i byrådet

Lige præcis den dimension kan der være behov for at sætte mere fokus på i kommunerne. 

- Ledelsen af lokalsamfundet, tror jeg ikke, at byrådene har talt så bevidst om før. Hidtil er der talt mere om planlægnings- og serviceopgaver, men visions- og værdiledelse i lokalsamfundet vil fylde mere og mere. 

Derfor er det ifølge den tidligere kommunaldirektør ekstremt positivt, at flere borgmestre i dag vælger at udvikle det politiske lederskab sammen med deres byråd eller kommunalbestyrelse. Det er den allervigtigste politiske ledelsesudvikling og den foregår i større og større grader, siger Lisbeth Binderup. 

- Det skal vi borgere være glade for.

Arbejdsmarked

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet