Hjort truer med sanktioner
Hjort truer med sanktioner
Statens skruetvinge er allerede spændt hårdt om kommunernes styring af økonomien. Halvårsregnskaber og individuel modregning i bloktilskud er blandt regeringens nye stramninger for at tvinge kommunerne til at holde deres budgetter. Men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er parat til at stramme grebet en tand ekstra, hvis kommunerne stadig ikke viser sig i stand til at overholde budgetterne for 2010 og 2011.
”Hvis det viser sig, at kommunerne stadig overskrider deres budgetter, så er jeg åben over for, at vi tager nye virkemidler i brug,” siger finansministeren til Kommunen.
Vi er til Kommunaløkonomisk Forum i Scandinavian Congress Center i Aarhus, der står i budgetternes tegn. Fra talerstolen skærer finansministeren hovedbudskabet ud i pap. Budgetterne skal holdes.
Formand for KL, Jan Trøjborg (S), er ikke i tvivl om, at kommunerne nok skal være deres økonomiske ansvar bevidst.
”Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi vil overholde budgetterne,” siger han. Jan Trøjborg medgiver, at de nye styringsredskaber og sanktioner fra regeringen har haft en effekt. Men tonen er hård over for finansministerens trussel om yderligere stramninger.
”Det vil vi selvfølgelig bekæmpe med alt, hvad vi kan,” siger Jan Trøjborg.
Der er snarere brug for en tillidsreform og et Christiansborg med en mindsket trang til detailstyring. Detailstyring hævner sig, og det går altid galt, forklarer han over for Kommunen.
Jan Trøjborg mener netop, at kommunerne har vist deres økonomiske ansvar med budgetterne for 2011. Selv om det har gjort ondt.
”Der har ikke været noget klynkeri. Har der været noget, så har det været ægte gråd,” siger han.
Ingen slinger i valsen
Til den efterfølgende fællesdebat lyder der også et klart ja fra borgmestrene fra Lejre, Silkeborg og Viborg på spørgsmålet, om de ville overholde budgetterne for 2011. Borgmester Mette Touborg (SF) fra Lejre går endda så vidt til at indrømme, at regeringens sanktioner har hjulpet på disciplinen.
”Det, jeg hører fra kommuner, giver anledning til optimisme. Men de hårde vilkår i branchen er, at regnskaber skal overholde budgetterne. Og der vil ikke være nogen slinger i valsen over for det,” slår Claus Hjort Frederiksen fast.
Hedensted er en af de kommuner, der har fået styr på budgettet, allerede inden regeringen strammede grebet for 2011. Efter regnskabet i 2009 stod man med et underskud på 150 millioner kroner og på randen af at blive sat under administration. Nu forventer borgmester Kirsten Terkilsen (V) at komme ud af 2010 med et overskud på omkring 12 millioner kroner.
For at nå hertil har Hedensted blandt meget andet lavet en ny tjenestetidsaftale med kommunens lærere. Og gennemført et fleksibelt ansættelsesstop, som betyder, at hver tredje stilling skal stå ledig i tre måneder, før de igen besættes.
Selv om Hedensted nu selv er kommet på rette køl, så kan Kirsten Terkilsen godt se fornuften i regeringens stramme styring af kommunernes økonomi.
”Jeg synes, at det er okay med de styringsredskaber, fordi det nødvendiggør, at vi committer os til den økonomiske virkelighed, som landet befinder sig i,” siger Kirsten Terkilsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.