Alle illustrationer: Claus Bigum
Alle illustrationer: Claus Bigum

Folkemøde-guiden: Konsulent, klidmoster eller turist?

Det skal du se på Folkemødet.

Guide

Af Morten Munkholm | [email protected]

Safarituristen

Du er på Folkemødet for at se girafferne i dansk politik, spise røget sild og nyde den gode sommerstemning i Allinge. Politik ved du ikke så meget om, men du har hørt, at der fås masser af sære oplevelser og kolde fadøl i politikerreservatet på Bornholm.

Illustration: Claus BigumTorsdag

Rytteriet

De er skide søde og skide underholdende! Snobberne Poul og Fritz giver dig en gennemgang af den politiske situation og lover hurtigt både biler, au pairs og landsdele væk til deres tilhørere.

Torsdag 20.00-20-30 - K29 - Gæstgiveren

 

Langt fra Borgen

Lars Løkke Rasmussen – direkte fra Allinge. På havnemolen giver statsministeren sin udlægning af, hvordan hans anden regerings første år ved magten er gået. Et godt afsæt for de kommende dages debatter i Allinge.

Torsdag 21.55-22.20 - G21

 

Fredag

Kram kål

– med Anders Lund Madsen og Danmark Spiser Sammen. Det lyder skørt - og det bliver det sikkert også. Anders Lund Madsen gennemgår danske måltidsvaner, mens han forsøger at finde nye madvenner, så hele Danmark har nogen at spise sammen med.

Fredag 10.00-11.00 - D6

 

Politics & Pancakes

En flamboyant amerikansk ambassador, en selvudnævnt sherif og gratis pandekager - det ligner et sikkert vinderarrangement!

Fredag 12.00-12.45 - G5

 

Partiledere om terror

Et emne, som desværre er højaktuelt i Europa og sidste år fyldte enormt meget på Folkemødet. Tre partiledere giver deres bud på terrorbekæmpelse - Clement Kjersgaard styrer debatten.

Fredag 14.30-15.30 - J11

 

Hvorfor siger vi ét

- og gør noget andet? Rigtig mange danskere snakker om at leve sundt og grønt. Men lever vi op til vores egne idealer? Peter Lund Madsen tager debatten om menneskets adfærd - og ikke mindst reguleringen af den.

Fredag 16.00-17.00 - K29 - Gæstgiveren

 

Hævnens Time

- med Kristian Thulesen Dahl. Kristian Thulesen Dahl er næppe Politiken-segmentets største darling - derfor er der lagt op til god underholdning, når han får frit spil til at tage hævn over de kulturradikale.

Fredag 18.00-18.30 - K29 - Gæstgiveren

 

Allan Olsen

Hvad end det er geografien, arbejdsmarkedet eller kærligheden, du er kommet på kanten af, så har Allan Olsen skrevet en god sang om emnet. Få en folkelig fortælling fra Nordjyllands trubadur.

Fredag 21.30-23.00 - D10

 

Lørdag

Debat

- mellem Peter Skaarup og Johanne Schmidt-Nielsen. Flygtningekrisen har fyldt det meste i dansk politik det seneste år. Her får du to af de mest markante folketingspolitikeres bud på løsninger.

Lørdag 12.00-12.30 - C21

 

Roald Als

En tegning siger mere end 1000 ord. Danmarks måske bedste satiretegner blotter sit EU-kritiske bagkatalog og diskuterer unionens fremtid med den kritiske komiker Niels Hausgaard - det ligner god underholdning.

Lørdag 13.00-13.30 - K29 - Gæstgiveren

 

Pind og Haarder synger

En af Folkemødets største kvaliteter er, at politikerne folder sig ud på anden vis, end vi kender fra dagligdagen på Christiansborg. Duetten mellem den Elvis-elskende Søren Pind og den folkevise Bertel Haarder er efterhånden blevet en klassiker.

Lørdag 15.30-17.00 - D5 - Danchells Hus

 

Mette Frederiksen

Hvis du har hørt Lars Løkkes udlægning af dansk politik, bør du også høre Mette Frederiksens. Og selvom S-formanden deltager i flere arrangementer på Folkemødet, så er et interview af Fyens Stiftstidendes Elisabet Svane nok det mest lovende af slagsen.

Lørdag 16.00-17.00 - D1

 

Øllet og folkesjælen

En vigtig ingrediens i et godt Folkemøde er øl. Og her får du en god gennemgang af den danske bryggerkunst og tilmed gratis smagsprøver. En oplagt start på Folkemødets sidste aften.

Lørdag 17.30-18.15 - F1

 

Klidmosteren

Du er på Folkemødet, fordi du altid har været politisk engageret og keret dig om samfundets større problemstillinger. Du er højst sandsynligt pensionist eller offentligt ansat, fagligt aktiv og hyppigt handlende hos Politikens Plus. Du er indædt modstander af neoliberalisme og new public management.

Illustration: Claus BigumTorsdag

Kollektiv problemløser

Du har selv forsøgt dig med kollektivlivet flere gange, men kan det også løse en del af udkantsproblematikken? Tag hen og bland dig i debatten om en ny andelsbevægelse.

Torsdag 15.00-16.00 - A31

 

Skal vi arbejde til vi dør?

Talkshow om din udløbsdato. 70, 75, 80 and still going strong. Danskerne bliver ældre og ældre og har udsigt til flere år på arbejdsmarkedet. Er du i tvivl om din egen udløbsdato, så er både eksperter og politikere friske på et bud i denne debat.

Torsdag 16.00-16.45 - D4

 

Debatten på besøg

Når du nu alligevel plejer at se debatten på DR2 hver torsdag, skal du da heller ikke snydes på Folkemødet. Desuden håber du på, at Alternativets Uffe Elbæk får en stille hævn over snakkemaskinen Clement.

Torsdag 20.00-21.00 - G21

 

Fredag

Nye veje i lokalt demokrati

Hvordan foregår moderne borgerinddragelse? Og hvad er et ad hoc-udvalg? Tag hen og få idékataloget fyldt op til debatten i din egen kommune.

Fredag 10.00-11.00 - E1

 

Styrer regnemaskiner

- dansk politik? Økonomerne har efterhånden svaret på alt, og fra Finansministeriets side lyder det typisk, at vi skal i arbejde og arbejde mere og længere. Men hvad styrer egentlig de økonomiske modeller? Her får du chancen for at revse neoliberalismen!

Fredag 13.00-14.00 - G30

 

Kan kommunerne dele?

Dillen med deleøkonomi griber om sig og bliver mere og mere professionel. Men hvad burde kommunerne dele med hinanden? Giv dit besyv med hos delebyernes frontløbere.

Fredag 14.30-15.30 - E1

 

Minoritetskvinders oprør

Kvindekampen er bestemt ikke slut, men den bør måske foregå på en anden måde end tidligere. Hør fire stærke kvinders bud på kvindekamp i minoritetsmiljøet.

Fredag 15.15-16-45 - C17

 

Fangekoret

Der er masser af musik på Folkemødet, men næppe noget så politisk korrekt som at tage sig en lytter til de indsattes kor!

Fredag 19.00-20.00 - J30

 

Lørdag

Overbevis Inger Støjberg

Smykkelov, grænsekontrol og nedsatte ydelser. Findes der et andet svar på flygtningekrisen end stramninger? Her får du chancen for at overbevise Inger Støjberg om, at civilsamfundet kan mere end som så.

Lørdag 09.30-10.30 - A24

 

”Så påtag jer dog det ansvar!”

En plejefamilie er ikke altid lykken for udsatte børn, men bør kommunerne tage ansvaret for en forfejlet indsats? Børns Vilkår og Institut for Menneskerettigheder debatterer om ansvaret for de forfærdelige børnesager.

Lørdag 13.00-14.00 - J34

 

Sandslotte og luftkasteller

Christianias advokat Knud Foldschack og den grønne energiakademiker Søren Hermansen fortæller om livet som ildsjæl.

Lørdag 15.00-15.45 - E16

 

Anne Linnet

Som stor tilhænger af Tove Ditlevsen og Kvindesind har du naturligvis fulgt Anne Linnet gennem en årrække. Derfor forspilder du heller ikke muligheden for en gratis koncert med et Politikensk skær.

Lørdag 21.00-22.00 - K29 - Gæstgiveren

 

Regnedrengen

Du er på Folkemødet, fordi det er dit job, og for at mingle med ligesindede, så du kan udvide dit netværk. Politisk er du skarp på tal og fakta, så du gider ikke høre på politikernes sædvanlige floskler – du vil hellere vide, hvad der sker i maskinrummet.

Illustration: Claus BigumTorsdag

Fremtidens embedsmand

– politiker eller bureaukrat?

Embedsmændene bliver tit skudt politiske motiver i skoene, men er rollen ikke også blevet mere politisk? Tre departementschefer og Bo Smith tager debatten.

Torsdag 15.00-16.00 - B4

 

Ansvarlige investeringer

Danskerne vil både have god etik og godt afkast, men hvordan lægger man egentlig den rigtige linje, når man står med ansvaret for at investere? Hør forskellige bud på den grønne investeringsfremtid.

Torsdag 17.30-18.30 - G1

 

Fredag

Hvor kommer pengene fra?

Du har selvfølgelig grint lidt indvendigt, hver gang du har hørt politikere snakke om landbruget som Danmarks vigtigste erhverv. Men hvem bidrager egentlig mest til dansk økonomi? Branchefolk og politikere slås om gunsten.

Fredag 10.15-11.00 - F1

 

Topskat eller toptalenter?

Optakt til skatteforhandlingerne. Hvor vigtig er topskatten egentlig i nutidens konkurrencestat og globaliserede samfund? Varm op til debatten om sensommerens måske varmeste politiske kartoffel – topskattelettelser.

Fredag 12.00-13.00 - K21

 

Er frihandel løsningen

- på alle verdens problemer - eller ej?

To ambassadører, en udenrigsminister og tidligere handelsminister debatterer grundstenen for det globale samfund: Frihandel. Liberalismens beundrere bliver tryktestet.

Fredag 15.15-16.00 - F1

 

Økonomi og finans-quiz

Kan to politiske talenter smadre fi-nanstoppen i en quiz om økonomi? Hummelgaard og Engel-Schmidt tager kampen op for at få lov til at donere 10.000 kroner til et godt formål.

Fredag 16.00-17.00 - G23

 

Præsidentvalg

Vil Trump smadre det hele, hvis han vinder valget i USA? Få et kvalificeret bud på, hvordan efterårets præsidentvalg kan påvirke dansk eksport.

Fredag 17.30-18.30 - B4

Lørdag

Samskabelse

Spareøvelse eller demokratisk innovation? Samskabelse er blevet et buzzword både økonomisk og politisk. Men hvordan bruger man det bedst muligt i praksis? Bliv klogere på det ellers lidt luftige begreb.

Lørdag 08.45-09.30 - A24

 

Offentlig værdiskabelse

- som alternativ til NPM. New public management står for skud, men hvad er alternativet? CBS-professor Carsten Greve fortæller om sit bud på et nyt ledelsesparadigme: Offentlig værdiskabelse.

Lørdag 11.30-12.30 - G30

 

Kan de enes?

Dansk Metal er muligvis det mest blå fagforbund i LO-familien - men er de lige så blå som logoet hos Danske Bank? Forbundsformanden, bankdirektøren og Alternativets leder Uffe Elbæk diskuterer danske styrker og svagheder.

Lørdag 13.00-14.00 - G5

 

Bæredygtig udvikling

- uden globalt fællesskab? Bæredygtighed er der rigeligt af på Folkemødet, men her er et ekstra kvalificeret arrangement om emnet. Novozymes' CEO, Connie Hedegaard og den anerkendte økonom Jeffrey Sachs debatterer, om nationale politikere kan løse transnationale problemer.

Lørdag 15.30-16.15 - D8

 

Ungdomspolitikeren

Du er på Folkemødet, fordi det er en fest! Ny viden, Nordic summer og gratis fadøl – what’s not to like? Du er enten embedded hos partiet, har selv taget telt med eller har formået at få kombineret Folkemødet med dine forældres sommerferie på solskinsøen.

Illustration: Claus BigumTorsdag

Fremtidens kommune

- ifølge de unge. Kommunalpolitik er ikke kun halvgamle mænd, der vil bygge nye omfartsveje - det er faktisk noget, du kan blive en del af og få medbestemmelse på, så kig forbi og få noget inspiration!

Torsdag 15.00-16.00 - E1

 

Årets politiske DJ battle

- anført af Esben Bjerre, Monte Carlo

Den kloge fra Monte Carlo (Esben Bjerre) og de politiske partier dyster om, hvem der kan sætte mest gang i festen med musik og dansemoves på Folkemødets nye scene ved havnen.

Torsdag 21.30-22.30 - G16

 

Den Sorte Skole

Den Sorte Skoles blanding af hits og egne påfund plejer at være en kæmpe fest. Og Politikens sommergårdhave plejer at være et trækplaster ud på de sene aftentimer.

Torsdag 23.00-23.55 - K29 - Gæstgiveren

 

Fredag

Klassens Time med Løkke

Det lyder måske lidt barnligt med en klassens time, men her vil Lars Løkke rent faktisk blive udfordret af skoleelever på, hvordan deres fremtid i hans drømmescenarie ser ud; fremtidsvisioner fra toppolitikerne kan ellers godt være en mangelvare på Folkemødet.

Fredag 10.00-11.00 - D5 - Danchells Hus

 

Hvem skaber boblerne?

Med Vincent Hendricks' bobleteorier får man oftest følelsen af, at man selv er en del af en boble. Men er der noget om snakken? Og er der nogle, der skaber flere bobler end andre i dansk økonomi og politik?

Fredag 11.30-12.30 - K29 - Gæstgiveren

 

Den Korte Radioavis

- med sidste nyt fra Folkemødet. Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm har uden tvivl fået gravet en god historie eller ti frem på Folkemødet, så hvis du vil holdes opdateret med ultrakorte nyheder og en Dirch Passer-anekdote eller to, så mød op!

Fredag 12.05-13.00 - F22

 

Hvem truer demokratiet?

Khader og Stampe i debat. To af værdipolitikkens clickbaitryttere, Zenia Stampe og Naser Khader, tørner sammen til en halv times duel om, hvem der truer vores demokrati. På mange måder en grundlæggende debat i dansk politik.

Fredag 16.00-16.30 - G21

 

De unge drikker – og hva’ så?

To ungdomsformænd diskuterer alkoholvaner med Trine Bramsen og Joachim B. Olsen. De danske unge er fortsat blandt de bedste til druk, men er det et problem, der skal bekæmpes?

Fredag 17.30-18.30 - F17

 

Lørdag

DM i debat - Finale

Et klassisk arrangement på Folkemødet, der hvert år finder et særligt politisk debattalent - der skal heppes, hujes og buhes, når argumenterne bliver foldet ud.

Lørdag 14.30-15.30 - K29 - Gæstgiveren

 

Lær af USA's valgkamp

De amerikanske valgkampe tjener typisk som god inspiration til nye kampagnemetoder, der er værd at tage i brug. Tag hen og hør om tips og tricks til de kommende kampagner.

Lørdag 16.00-17.00 - F11

 

Bedste Party Attitude

Djøfstortions mest underratede fest med den bedste partyattitude. URK plejer at servere en god dansefest lørdag på Folkemødet - og skulle regnen sile ned, bliver der bare mere tæt og (be)dugget i teltet.

Lørdag 20.00-23.45 - J2

 

S!VAS

Når du har danset et par timer under teltdugen hos URK, kan du med garanti smide hænderne i vejret på Gæstgiveren, hvor S!vas fester d.a.u.d.a.

Lørdag 23.00-23.55 - K29 - Gæstgiveren

 

Søndag

Stok eller gulerod

Søndagen på Folkemødet har desværre en kedelig tendens til at være en transportdag fremfor en debatdag. Men sidder du med en sen afgangsbillet fra Allinge, skal du ikke snyde dig selv for en ideologisk debat om integration mellem ungdomspartierne.

Søndag 12.30-14.00 - J34

Kultur

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet