Flere frie valg på plejehjemmet
Flere frie valg på plejehjemmet

I Danmark skal vi blive bedre til at tage os af vores ældre. Det er en klar konservativ prioritering, at der skal være råd til kernevelfærd, samt at den velfærd skal være på borgernes præmisser - ikke statens eller kommunens! Det frie valg skal styrkes, for i sidste ende ved de ældre og deres familier bedst, hvad der passer til den enkelte.
Det vil vi blandt andet gøre ved en forbedring af klippekortordningen, så de ældre kan tilvælge flere valgfrie aktiviteter, samt ved at styrke mulighederne for, at de ældre kan vælge et friplejehjem, hvis det er det, de ønsker.
Hver tredje kender sin ret
I dag er det nemlig en mulighed, de færreste ældre reelt har. Det er faktisk kun tre ud af ti ældre, der ved, at de har ret til frit at vælge plejebolig. Det er dog ikke så mærkeligt, da friplejehjem langt fra er noget, alle landets kommuner tilbyder. I 57 af landets 98 kommuner har de ældre hverken mulighed for private plejeboliger eller plejehjem. Det bliver vi, for de ældres skyld, simpelthen nødt til at gøre bedre.
Den private ældrepleje kan nemlig ofte skabe både bedre og billigere løsninger.
Det er vigtigt, at medarbejderne informere borgerne enten ved visitation eller som man gør i den konservative kommune, Lyngby-Taarbæk, hvor man har en ældrevejleder, der kan informere borgerne om deres rettigheder samt hjælpe med meget af det praktiske. På den måde sikrer man, at kommunens ældre kan foretage det oplyste valg, der er bedst for netop dem. Især for ældre uden et stærkt netværk af pårørende, der kan hjælpe dem, kan det være svært ikke bare at ende med det første kommunen tilbyder, selvom det ikke er den bedste mulighed.
Konkurrence er sundt
Private plejetilbud er sund konkurrence til det offentlige. Desværre har vi jo set forfærdelige eksempler på, hvordan ældre bliver groft svigtet på landets plejehjem. Senest var der stor opmærksomhed omkring en video, der viste, hvordan en SOSU-hjælper ydmygede en 83-årig dement kvinde. Selvfølgelig kan vi aldrig gardere os fuldstændig mod brodne kar, men vi skal gøre, hvad vi kan, for at det ikke sker igen.
Vi skal gøre det bedre, og en smule øget konkurrence, samt fremme af de ældres frie valg, er et godt skridt på vejen. Den private ældrepleje kan nemlig ofte skabe både bedre og billigere løsninger.
Herinde på Christiansborg og ude i kommunerne skal vi hurtigt tage de rigtige skridt for at give private alternativer og offentlige løsninger lige muligheder. Det kan være svært, når vi har en socialdemokratisk regering, der driver klapjagt på alt privat.
Derfor er det mit helt store ønske som kommunalordfører, at vi allerede nu og især efter kommunalvalget vil se en række kommuner gå forrest, hvor regeringen ikke evner det. Vi skal gøre mere for de ældre og her spiller kommunerne en afgørende rolle.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.