Amazon lover ofte mange arbejdspladser, når de indtager et nyt land - ofte med enorme distributionscentre som  Amazon Fulfilment Centre i Peterborough i det østlige England, hvor  koncernen har lovet 7.000 nye job.
Amazon lover ofte mange arbejdspladser, når de indtager et nyt land - ofte med enorme distributionscentre som  Amazon Fulfilment Centre i Peterborough i det østlige England, hvor  koncernen har lovet 7.000 nye job.
Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP, Ritzau Scanpix

Elefanten i rummet: Amazon-slangen er altid sulten

Udover digitale udfordringer, aflastningscentre og ændrede købemønstre har fremtidens bycentre en navngiven udfordrer, som forbløffende få har lyst til at forholde sig til.

e-handel

Af Morten Guldberg | [email protected]

Det skorter ikke på udfordringer for den del af detailhandlen, som stadig baserer sig primært på fysiske butikker i danske bycentre. Men udover de etablerede problemer med ændrede købemønstre, corona, aflastningscentre og kannibalisering byerne imellem, udgør én navngiven udfordrer den måske største trussel for butikslivet, som vi kender det.

Amazon har allerede erobret et par procent af den danske handel på nettet, men Danmark er fortsat et fnug for verdens største formidler af digital køb. 

I Tyskland og Storbritannien har Amazon hurtigt erobret halvdelen eller mere af nethandlen, kæden er i ni europæiske lande og er senest i fuld gang med at etablere sig i Sverige. 

Hvornår Danmark bliver tilstrækkelig interessant et marked, til at Amazon opretter en dansk hjemmeside, ved ingen, men at det sker, tvivler direktør for Dansk Internethandel, Niels Ralund, ikke et sekund på.

- De skal lige have en formiddag ledig. Det kan blive i efteråret eller næste år, vi er for små til at være et interessant marked for dem, men selvfølgelig kommer Amazon. Og så står vi over for en konkurrent af et helt andet format, end noget vi kender, siger Niels Ralund.

 Overalt, hvor de kommer frem har de udløst kæmpe butiksdød. Og tab af arbejdspladser. Det er pararadoksalt, at Amazon har skabt 100.000 nye arbejdspladser på verdensplan. men hvor mange er forsvundet? Nok en faktor syv eller otte.

Amazon Prime-abonnementet agerer stødtand for elefanten i rummet. Med medlemskabet følger gratis levering af varer i et år for 69 euro eller 639 kr., og det får hurtigt kunderne til at flytte al aktivitet over på platformen. Amazon tilbyder dag-til-dag levering, i eksempelvis Tyskland leverer man nu inden for to timer til kunder i Berlin og München. Og her kan ingen konkurrenter være med.

På verdensplan har Amazon 1,5 millioner Prime-kunder, som i snit lægger næsten 9.000 kr. til omsætningen hvert år - mere end dobbelt så meget som ikke-medlemmer.

- Overalt, hvor de kommer frem har de udløst kæmpe butiksdød. Og tab af arbejdspladser. Det er paradoksalt, at Amazon har skabt 100.000 nye arbejdspladser på verdensplan, men hvor mange er forsvundet? Nok en faktor syv eller otte. Når du handler billigt hos Amazon, har det en pris. De vil ikke efterlade andet tilbage i Danmark end dårlige arbejdspladser, vurderer Niels Ralund. 

Amazon er altædende på markeder og er kendt for sin jagt på fagforeninger, sin foragt for skatte- og afgiftsbetaling og sin enestående evne til at skaffe sig favorable vilkår hos myndighederne, når de åbner et nyt marked.

Niels Ralund har råbt Folketinget op i flere år med advarsler om, hvad Amazons lobbyvirksomhed kan føre til, hvis politikerne lader sig lokke af hæren af lobbyister, som er obligatorisk følge for tech-giganten.

-Vi tager dem ikke alvorligt nok endnu. Vi hører ikke noget fra de store organisationer, og det kan undre mig, når nu Amazon har så radikal en indstilling til at betale nogetsomhelst, siger han.

Store rabatter i Sverige

Svenske Aftonbladet har i en artikelrække afdækket, hvordan Amazon skaffer sig skatterabatter og tilskud i Sverige på løfter om nye arbejdspladser i blandt andet en 15.000 m2 stort lagercentral udenfor Stockholm.

- Amazon har gjort det fantastisk, og de er selvfølgelig velkomne, hvis de overholder overenskomster, betaler skat og konkurrerer på lige vilkår med alle andre. Men det gør de bare ikke nogen steder, siger Niels Ralund.

Han er ikke så pessimistisk som tidligere i forhold til Amazons betydning for det etablerede handelsliv i Danmark. Han tror ikke, amerikanerne erobrer mere end en femtedel af markedet, og det skyldes først og fremmest, at de danske nethandeludbydere har gjort store fremskridt de senere år.

Undgå benovelsen

- Eksempelvis Imerco, Salling og Matas har udviklet deres e-handel, så den er tilpasset kundernes behov. Matas har øget sin e-handel til 26 pct. af den samlede omsætning. De butikker, som ikke vil forstå samme besked, har ingen fremtid, siger Niels Ralund og tilføjer:

- Det, vi kan gøre, er at blive bedre til e-handel, mens politikerne skal undgå benovelsen og løfterne, som følger med planer om centraler og centre. VI får færre og mindre butikker, mere underholdning og en ny type butikker, netbutikker med aflæggere. Måske bliver billedet ikke så dårligt endda, selvom nogle gågader er 400 meter for lange. Vandpiber og tatoveringer kan ikke holde interessen alene, og derfor skal der stadig være attraktive, fysiske butikker.

Arbejdsmarked

It

Teknik & miljø

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet