dknyt
doi
dkindkob
dkstillinger
dkteknik
dksocial
dksundhed

Eksperter: København er på et etisk blindspor i sag om ulovlige bosættelser

Eksperter: København er på et etisk blindspor i sag om ulovlige bosættelser

Lad være med at sælge aktier i selskaber, der er aktive på Vestbredden. Påvirk selskaberne i stedet, siger eksperter.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Mens der dagligt lægges nye skinner til Jerusalems omstridte letbane, er diskussionen om Københavns investeringer i selskaberne bag byggeriet på vej ud på et blindspor, mener eksperter i social ansvarlighed.
På tirsdag skal økonomiudvalget diskutere, om kommunen skal sælge sine aktier for 12,9 millioner kroner i 13 selskaber, der har aktiviteter i de ulovlige israelske bosættelser.
To af selskaberne,  Veolia og Alstom, opfører en letbane, der skal servicere de jødiske bosættere og knytte bosættelserne tættere til centrum af Jerusalem.
På den baggrund har Enhedslisten foreslået, at kommunen ekskluderer 360 selskaber, som ifølge organisationen Who Profits? tjener penge på den israelske besættelse.
Men det er en afsporing af sagen, mener Sune Skadegaard Thorsen, som er partner i selskabet Global CSR.
”De kan ikke bare sige, at man skal lade være med at investere i enhver virksomhed, der er til stede i et konfliktfyldt område. Det giver jo ikke nogen mening,” siger han.
Sune Skadegaard Thorsen mener, håndteringen af sagen viser, at Københavns Kommune mangler både politikken og redskaberne til at håndtere den slags etiske spørgsmål.
Og han bakkes op af Erik Alhøj, som er direktør i den danske afdeling af selskabet GES Investment, der repræsenterer investorer med en samlet kapital på 650 milliarder euro.
”Der er tale om et langt mindre antal, hvor man med rimelighed kan sige, at de overtræder internationale konventioner og normer. Men der er en gruppe, som har problemer  – først og fremmest de selskaber, som støtter israelerne i at blive på de palæstinensiske områder. Og dem skal man reagere overfor,” siger Erik Alhøj.

Interesseret i et abonnement? – klik her

ANDRE ARTIKLER
Kommunen.dk

Redaktion Aarhus
Mejlgade 48 C, st. tv.
8000 Aarhus C

Redaktion København
Christiansborg, lok 3.044
1240 København K

Administration
Havnebryggen 5
3740 Svaneke
+45 46 35 33 43

Annoncesalg
+45 51 92 24 37

CVR: 31 88 59 57

Pressenævnet
DK Medier er fællesnavnet for nyhedstjenesterne Kommunen.dk og DK Nyt samt en lang række fagportaler
DK Medier