Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

DSU ved det kun alt for godt: De unge flygter fra S

Hvis meningsmålingerne for Socialdemokraterne ligner noget, som ingen ville have troet på for bare et par årtier siden, så er fremtidsudsigterne, at det kan gå hen at blive meget værre.

Ungdom

Af Michael Kjærgård | [email protected]

Socialdemokraterne har en tilslutning blandt 18-24-årige på kun 11,5 procent. For Venstre er tallet 28, for Enhedslisten og De Radikale 13, og for Liberal Alliance 11 procent. Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet på Altinget.dk

De 11,5 procent her og nu kan være slemt nok, men ‘det er i ungdomsårene, man former sine politiske grundholdninger’, siger valgforsker på Aarhus Universitet Rune
Stubager til Information.

Så kommer I jo til at mangle de stemmer i mange år fremover. Hvad vil I gøre ved det?

- Vi vil gøre det, at vi tager ud på ungdomsuddannelserne og diskuterer politik med de unge, siger Alexander Grandt, der er forbundsformand i DSU.

Det har I vel også gjort før den undersøgelse, ligesom de andre politiske ungdomsorganisationer har gjort. Det virker bare ikke for jer?

- Så må vi bare gøre et mere ihærdigt forsøg.

Alexander Grandt afviser i samme åndedrag, at problemet kan løses via eksempelvis kampagner på sociale medier eller andre snuptag:

- Det er i bund og grund ikke en metodediskussion. Det er en diskussion om værdier. Ung-dommen er rykket til højre over de senere år, og det er vores opgave at rykke den tilbage.

Man plejer jo at sige, at når pendulet er svinget til højre, så svinger det til venstre bagefter. Men det kunne godt se ud til, at det ikke vil svinge lige så langt til venstre som til højre. Måske er jeres tid bare forbi?

- Det vil jeg godt nok ikke håbe, siger Alexander Grandt.

- Men når vi ikke markerer os klarere på vores holdninger, så slår det hårdere ud blandt de unge end blandt vælgerne som helhed. Socialdemokraterne skal kunne levere en grundlæggende tro på, at vi kan finansiere velfærdssamfundet på en anden måde end de borgerlige.

- Det er en kom-mende generation, der kommer til at mangle. Det er en voldsom holdningsændring, der er sket på tre år. Hvis vores svar på den er at sænke selskabsskatterne, kan man lige så godt stemme på de andre, siger Alexander Grandt.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet