Det skrev lokalaviserne

Dagen derpå var kommunalvalget naturligvis temaet i en række ledere i lokalaviser. Men det var forskellige sider af sagen, aviserne havde fokus på. Vi bringer et udpluk. 

Tema: Kommunalvalg 2009

Af Morten Okkels | [email protected]

 

I Vejle hæftede man sig ved, at nyvalgte Arne Sigtenbjerggaard (V) sætter en stopper for cirka 100 års styre af borgmestre fra rød blok. ”Historisk afgørelse,” hed lederen i Vejle Amts Folkeblad. ”Det er klart, at der er tale om et reelt systemskifte (…) hvor man må regne med, at der ideologisk vil ske nogle forandringer,” lyder det. 

Et andet sted, hvor man tog de historiske briller på, var  Holbæk. Her i sit kerneland led Radikale et stort nederlag og tabte partiets eneste borgmesterpost. Den gamle radikale avis Holbæk Amts Venstreblad konstaterede, at ”På forhånd vidste man, at det ville være op ad bakke. Desværre kom man ikke engang op ad bakken”.

I Århus har partistøtte været et tema. Efter sit sikre genvalg kom Nicolai Wammen (S) under beskydning i JP/Århus. Anklagen var, at hans parti modtog store beløb fra fagbevægelsen til gengæld for politisk indflydelse, og uden at bidragene var gennemsigtige nok.  

”Det kunne være interessant at få oplyst, hvad det gamle arbejderparti har brugt af midler på at forsvare den røde fæstning Århus. Politiske iagttagere vurderer, at den velsmurte kampagne har kostet millioner. Ingen andre partier har tilnærmelsesvis haft mulighed for at matche Socialdemokratiet,” vurderer JP/Århus og kalder sagen ”et demokratisk problem”. Men Venstres landspolitikere får nu også hug for deres ”mangel på vilje til sejr”. 

Helt anderledes tvivl var der om vinderen i Randers, hvor pendulet svingede frem og tilbage mellem to kandidater. Der var genvalg til Henning Jensen Nyhuus (S), men først efter en hektisk proces, som førte til irritation på Randers Amtsavis: 

”Det kan blive en sørgelig hverdag for Randers Kommune, hvis ikke politikerne fatter sig og begynder at opføre sig som voksne og fornuftige mennesker. (…) Stop det nonsens og tag jeres roller alvorligt.”

Og 19. november blev der så på Lolland skrevet en leder, som var helt fri af partipolitik. Lollands Folketidendes indspark handler om grundene til den lave stemmeprocent: ”Vi hører ofte, at der er blevet for langt til rådhuset, efter de små kommuner blev nedlagt. Det er der også, og det bliver en vigtig opgave for de nye byråd at få genetableret kontakten til borgerne.”

Avisen foreslår nu flere steder at stemme og ønsker større forskelle politikerne imellem.

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet