Borgmesteren fra Solrød i en rekreativ have foran rådhuset, hvor han har siddet ved roret i 14 år med en ‘glad rygrad’ belagt med asbest og teflon.
Borgmesteren fra Solrød i en rekreativ have foran rådhuset, hvor han har siddet ved roret i 14 år med en ‘glad rygrad’ belagt med asbest og teflon.
Mette Birkvald Sørensen

Bum. Ikke mere snak. Nu gør vi det.

Niels Hörup (V) er vokset op med A.P. Møller og oberst Hackel i ascendanten og stiller gerne op for konge og folk. Kom med bagom borgmesteren fra Solrød,, der er blød udenpå og hård indeni, og som skal videre i teksten. 

bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Niels Hörup (V) har ligesom så mange andre forbilleder. Nogle han ser op til. Beundrer og er inspireret af. 

Forbillederne, de nu afdøde skibsredere A.P. Møller og søn, hvis kendte mantra ‘med rettidig omhu’ blot er et ud af flere af Mærsk koncernens grundtanker, vækker stor genklang hos borgmesteren fra Solrød. Og beundringen og dedikationen til begreber som ordentlighed, redelighed, arbejdsomhed, pålidelighed og pligtfølelse kommer ikke fra fremmed, for Niels Hörup voksede nemlig op i det, han selv kalder for et hjem med A.P. Møller’ske værdier. 

- Den, der har evnen, har pligten. Sådan lød det hjemme hos os, fortæller Niels Hörup.

Sammen med en storesøster og en lillebror voksede han op i Solrød i et hjem, hvor bryggersdøren altid stod åben, så folk kunne komme og gå, og hvor man tog fællesskab og samfundsengagement alvorligt.

- Vores lokale sognepræst sagde for nylig til en konfirmation: 'Nutidens næstekærlighedsbudskab lyder ‘mig selv, mig selv og så min næste, hvis det tjener mit eget bedste’.' Hele den her 'what’s in it for me'-tankegang ligger så fjernt for mig, siger Niels Hörup, der helt grundlæggende opfatter sig selv som et ordentligt og redeligt menneske, der tror på næstekærlighed og på ikke at snyde andre mennesker. 

Det hårde med det bløde
Nogen må tage det sure med det søde. Niels Hörup måtte tage ‘det hårde med det bløde’, når det gjaldt hans forældre. Hans mor, 'en sej dame, der i øvrigt lever i bedste velgående,' var folkeskolelærer og tale-hørepædagog, mens hans far, der døde for 19 år siden, var officer og en af de sidste, der lærte forsvar mod angribende kavalleri. Altså angreb fra hesteryg. 

- Man kan vel sige, at jeg voksede op med en kombination af det inkluderende og det autoritære. 

Moderen var den bløde og inkluderende type, mens Niels Hörups far var en ægte oberst Hackel-type, fortæller han.

Vi kender typen og karakteren fra tv-serien Matador; den selvbevidste, højtråbende og principfaste officer, der er god nok på bunden, selvom han ikke er meget for at vedkende sig sine bløde sider.

- Min far var en rank mand. Ret ryggen-typen, og uanset personlige følelser så går livet videre; tingene skal gøres. Punktum, fortæller Niels Hörup.

   'Du kan ikke blive ved at sidde og flæbe, du må se at komme videre.' Ingen andre end min far kunne sige det sådan, men jeg vidste, at han sagde det af kærlighed.

Da Niels Hörups første kone, Bente, døde i en trafikulykke for 30 år siden, sagde hans far efter lidt tid til ham: 'Du kan ikke blive ved at sidde og flæbe, du må se at komme videre.' 

- Ingen andre end min far kunne sige det sådan, men jeg vidste, at han sagde det af kærlighed. Og det var hjælpsomt. Jeg lærte, at der er livsvilkår, som man må lære at leve med, og se lys og muligheder forude. 

- Så altså det med, at min far var hård, var ikke noget, der ramte mig på en dårlig måde, og jeg ser kun en fordel i at have fået det bløde og det hårde med mig.  

Så du rummer selv begge sider eller …?

- Hmmm, altså nogle er jo meget udadvendte og snakker og snakker sig frem til løsninger. Jeg er nok mere typen, der lytter og prøver at forstå, hvor folk er henne, og så træffer jeg - på et velovervejet grundlag - en beslutning. Bum. Ikke mere snak. There is a job to be done, og nu gør vi det.

- En af mine kolleger i byrådet sagde engang til mig med glimt i øjet: 'Niels, du er blød udenpå og hård indeni.' Og det tror jeg beskriver mig meget godt. 

På tide at bremse op
På ét område træder det bløde i Niels dog ret meget frem lige for tiden. For det første, han tænker på om morgenen, og det sidste, han tænker på, inden han går i seng om aftenen, er, at han skal være morfar. Terminen er ovenikøbet sat til hans kones fødselsdag, så det kunne ikke være bedre. Og selvom han kommer til at tage til Stockholm hver gang, han skal besøge sit barnebarn, så glæder han sig helt utroligt. 

- Det med at blive bedsteforældre er noget med, at man mærker, at livet er i balance. Verden fortsætter, det 'kører', og alt er, som det skal være, siger Niels Hörup. 

At blive bedsteforældre sætter også nogle tanker i gang om eget forældreskab, og når Niels Hörup ser i eget bakspejl, synes han, at han har været der for sine børn. Men en udmelding fra yngstesønnen på en ferie meddeler måske lidt noget andet.

- Vi var på ferie i Florida, min kone, jeg og vores dengang 13-årige søn, og da vi havde været der en tre-fire dage, spurgte min søn: 'Sig mig far, skal du slet ikke arbejde?' Det gav selvfølgelig stof til eftertanke. Jeg havde kørt på i otte år som borgmester, så det var på tide at bremse lidt op.   

   Vi var på ferie i Florida (...) og da vi havde været der en tre-fire dage, spurgte min søn: 'Sig mig far, skal du slet ikke arbejde?'

Og lidt har han rettet op på jobbet som borgmester og på rådhuset, hvor begrebet ‘Niels-ferie’ altid har betydet, ‘han har officielt ferie, men han er her alligevel’. 

- I dag henviser jeg til viceborgmesteren, når han er der - det gjorde jeg ikke før. 

Asbest og teflon
Alle borgmestre er enige om én ting; at være borgmester er en livsstil 24/7. For Niels Hörup betyder det blandt andet, at det tager en time at købe en liter mælk. Man er på, som han siger. 

Og det kræver selvfølgelig også noget, hvis man som Niels Hörup gerne vil være med inde over det meste af arbejdet på rådhuset. 

- Jeg har tillid til at uddelegere, men jeg vil alligevel altid gerne være med inde over og tjekke op på den tid, der bliver brugt, og den kvalitet, der bliver leveret. Jeg vil gerne have en melding fra de involverede om, at ‘nu er den i boks’, for der kan jo altid opstå situationer, som gør, at den, der har bolden, ikke har kunnet gribe den. Vi kan jo alle fejle. 

- Jeg er helt klart typen, der har det bedst med: Alt efterset, intet at bemærke, siger Niels Hörup. 

   Jeg er helt klart typen, der har det bedst med: Alt efterset, intet at bemærke.

For Solrød borgmesteren handler det om samarbejde, og han tøver ikke med at fremsige endnu et A.P. Møller-udtryk: ‘Ingen enkeltpersoner kan skabe store resultater alene.’

Du har været borgmester i 14 år. Hvad har du ellers lært om rollen og dig selv? 

- Der er flere ting, for eksempel at man bliver omtalt i tredje person; 'borgmesteren'. 'Borgmesteren har bedt om …', 'borgmesteren siger, at … ' Det har jeg ikke vænnet mig til endnu. 

Derudover er borgmesteren stadig i gang med at lære at være meget tydelig i sin kommunikation.

- Dét, som jeg opfatter har været en samtale om et emne eller en sag, kan medarbejderen have opfattet som en retningsgivende administrativ godkendelse og beslutning fra min side.

Og så, påpeger Niels Hörup, så skal man også vænne sig til, at man tillægges ting, man har sagt eller gjort - som man ikke altid selv kan genkende at have sagt eller gjort.

- Jeg kan give dig et konkret eksempel: Nogle borgere taler om et stort og markant hus, der ligger ud til Solrød strand. De omtaler husets tagkonstruktion som ulovlig, men fordi husets ejere kender borgmesteren, så har de fået lov til dét tag. Underforstået, det er borgmesteren, der har godkendt det. 

- Det skal man lære at stå på mål for. Og man lærer det; ikke at tage alt ind, siger Niels Hörup og fortsætter: 

- Som den tidligere borgmester i Roskilde Poul Lindor sagde til mig engang: 'Du skal lære at få dig en sjæl og rygrad belagt med både asbest og teflon.'

Niels Hörup kan se i sin mailboks, hvad og hvilke emner der optager borgerne på givne tidspunkter - og de skriver ofte, når de er sure eller frustrerede. Omvendt er det ikke så tit, de skriver, når de er glade og tilfredse. 

- Men sådan er det; folk reagerer i livssituationer, hvor tingene ikke fungerer for dem. Så tager man fat i borgmesteren. 

Hvad med dine forældre, som begge var engageret i lokalpolitik og har siddet som konservative viceborgmestre i Solrød Kommune. Har du kunnet bruge dem som mentorer?

- Nej, ikke rigtigt. Også fordi vi ikke har tilhørt samme parti. 

‘Pro Rege Et Grege’
Både Niels Hörup, hans ene bror og faderen har været i Den Kongelige Livgarde, hvis motto lyder ‘Pro Rege Et Grege’. 'For konge og folk. Det er en opgave og et ærinde, som ifølge Niels Hörup ligger helt naturligt i familiens dna. 

Og i tråd med det fik Niels Hörup i februar i år ridderkorset af Dannebrogordenen for 25 års tro tjeneste som byrådsmedlem i Solrød Kommune.

Hvordan føltes det? Rankede du ryggen?

- Selvfølgelig gjorde det mig stolt. Det er jo noget særligt. Og det var fint at takke Hendes Majestæt for udnævnelsen. Faktisk fortalte jeg hende, at min far, der var kongelig udnævnt af dronningens far, Frederik 9. havde været en oberst Hackel-type. Jeg fortalte hende også en lille sjov anekdote fra dengang, vi havde besøg af kronprinsen på Uglegårdsskolens verdenslinje i Solrød, hvor han skulle fortælle om sit medlemskab i Den Internationale Olympiske Komité. Da han forlod skolen igen til vajende flag, stod jeg med to børn fra 1. klasse, hvor så den ene spurgte: 'Hvem er det?' Og den anden svarede: 'Det er da Marys mand.' 

For konge og folk. For Marys mand og folk.


Foran borgmesteren - de fremadskuende spørgsmål.

Hvad kan du blive bedre til som chef?
Alt!

Hvad kan du blive bedre til i dit privatliv?
At være der.

Hvad skal du have lært engang?
At spille klaver.

Hvad kommer du aldrig til at gøre/lære?
At sige nej, jeg har ikke tid. 

Hvad skal du, når du ikke skal være borgmester mere?
Jeg har ingen plan B. Men sikkert noget med bæredygtighed, klima og omstilling. 

Hvad vil du gerne huskes for i din kommune?
Jeg har det ikke som Christian 4., at jeg har brug for et mindesmærke, men jeg vil gerne huskes for at være en god holdspiller og for at skabe godt samarbejde i byrådet. 

Hvad skal der stå på din gravsten?
Savnet.

Blå bog

Niels Emil Haulund Hörup (V), 56 år

Borgmester i Solrød Kommune siden 2006

Uddannelse: Bankuddannet og civiløkonom fra CBS. HD i organisation og ledelse.

Gift med Jette. Har sammen fire børn på 19, 28, 31 og 34 år.

Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet