DEBAT: Borgerne er fulde af gode idéer til genstart af den lokalpolitiske debat
DEBAT: Borgerne er fulde af gode idéer til genstart af den lokalpolitiske debat

Danskerne dropper at tale om politik med mennesker, de er uenige med, viser en ny analyse fra Norstat. Coronakrisen har forstærket tendensen og berøringsangsten for at tale med mennesker med en anden mening, og det er et problem, mener et stort flertal. Syv ud af ti svarpersoner siger, det er vigtigt for vores demokrati at blive ved med at mødes på tværs af uenigheden.
Borgerinddragelse i de kommunale beslutninger er ikke nok i den sammenhæng. Demokratiet er for vigtigt til at blive overladt til politikerne. Så lokaldemokratiet afhænger også af, hvordan kommunerne kan skabe rammerne for samtalen mellem borgerne i kommunen.
Opbakningen til demokratiet og udviklingen af den demokratiske samtale er en kommunal kerneopgave, som alt for sjældent er på dagsordenen i byrådet.
Derfor havde foreningen Folkemødet sammen med bl.a. Biblioteksforeningen inviteret borgere fra hele landet til at udvikle nye ideer til initiativer, som kan skabe kontakt mellem mennesker med forskellige meninger lokalt. Cirka 250 borgere mødtes på tværs af alder og interesser på fem regionale onlinemøder. Jeg deltog i alle fem folkehøringer som projektleder, og borgernes forslag til at skabe kontakt mellem mennesker med forskellige meninger fokuserede især på tre temaer, som jeg håber, kommunerne vil lade sig inspirere af.
Ud og prøve andres sko
For det første pegede deltagerne på behovet for nye initiativer, der kan øge forståelse mellem mennesker med forskellige meninger og baggrund. Borgernes idéer spænder her fra venskabsklasser på tværs af by og land og sociale skel til politisk dating på biblioteket og organisering af besøg og praktik hos politiske modpoler, hvor storby-økologen fra Århus besøger den konventionelle bonde fra Ringkøbing for at øge den gensidige forståelse i region Midtjylland. På Ærø kan politikerne glæde sig til selv at prøve at være handicappet for en dag. Så initiativerne er der allerede, men der er mulighed for at indtænke det endnu mere som et redskab til at øge forståelsen på tværs af kommunen og til at forstå borgernes behov og ønsker. Ligesom politikerne efter min mening ikke skal begrænses, men opfordres til at besøge institutioner og arbejdspladser i kommunen; også under valgkampen.
Debat hen over køledisken
For det andet ønskede borgerne på folkehøringerne at rykke den politiske samtale ud af mødelokalet og de sociale medier og ind i hverdagens samtaler i foreningslivet, familiefesten, supermarkedet og toget. Ideerne gik på alt fra samtalestartere i den offentlige transport til fysiske og elektroniske meningstilkendegivelser blandt kunderne i supermarkedet. Alt sammen for at kickstarte samtalen mellem mennesker, der ikke kender hinanden og slet ikke plejer at diskutere politik. Samme tanke tester Varde kommune i maj måned, hvor man i området omkring Holme Å har sat konkrete forslag til naturgenopretning op. Borgere, der færdes i området, bliver på den måde konfronteret med forslagene i deres hverdag og kan via en QR-kode komme direkte ind på en digital platform, hvor de kan tilkendegive deres holdninger til det pågældende forslag. Mere af det. Debatten skal tilbage til køledisken og det offentlige rum.
Demokrati kan godt blive sjovere
Det tredje tema, som optog borgerne, var, at demokrati bør være sjovt og ikke ubehageligt. Især mange unge deltagere oplever, at politiske samtaler kan ødelægge den gode stemning både online og socialt. Eksemplerne gik på alt fra onkel Bobs nedladende bemærkninger om metoo-bevægelsen til hadske kommentarer på sociale medier. Borgerne havde flere forslag til udvikling af spil, events og kunstinstallationer, som skal kunne sætte politiske spørgsmål ind i en uformel og sjov ramme. En triatlon langs ruten for den nye Limfjordsforbindelse blev for eksempel foreslået som en alternativ måde at skabe debat om projektet. Andre drømte om politiske legepladser og lokale udgaver af Speakers Corner og Folkemødet.
Demokratiet er for vigtigt til at blive overladt til politikerne.
Det er ideer, som borgerne og civilsamfundet selv kan arbejde videre med, men det er også input og tanker, kommunerne er velkomne til at gribe. Opbakningen til demokratiet og udviklingen af den demokratiske samtale er en kommunal kerneopgave, som alt for sjældent er på dagsordenen i byrådet. KV21 kan her tjene som anledning til at genopfriske ansvaret for den demokratiske samtale.
Vis borgerne, at det er sjovt at tage demokratiet alvorligt. God valgkamp.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.