Århus er en pragtfuld by
Århus er en pragtfuld by
Århus er en pragtfuld by. Så er det sagt. Smukt beliggende ud til åbent vand med en stor, aktiv havn, endda med nye, gennemtænkte og kvalificerede fremtidsplaner. Langt bedre end dem, København har været udsat for.
Århus er smuk at skue fra vandet. Århus er hyggelig at vandre rundt i, og Århus er der generelt passet temmelig godt på. Og bygget smukt til undervejs.
Stationsbygningen er smuk at ankomme til. Det sam-
me den gamle toldbygning af Hack Kampmann, når man kommer ind fra vandsiden. Og kommer man pr. bil,
vil man fra næsten alle
sider opleve Århus set lidt ovenfra.
Århus Rådhus er vidt berømmet, smukt, fredet og meget fint bevaret, tegnet af Arne Jacobsen og Erik Møller. Det samme med byens pragtfulde universitet, som fredningsfolk nu forsøger fredet – uden opbakning fra universitetets ledelse og fra byens stadsarkitekt. Lad os se, hvad det ender med. Universitetet, der ligger smukt i et bakket, grønt område, er tegnet af C. F. Møller.
Århus har også et smukt Musikhus og et nyt fint kunstmuseum, Aros. De er naboer, og Aros er set med mine øjne mest interessant indefra – med en formidabel udsigt over byen.
Domkirken i Århus er pragtfuld og meget velrenoveret, og så har byens en Guds velsignelse af pragtbygninger tegnet af den gode arkitekt Hack Kampmann. Foruden Toldbygningen på havnen handler det om Marselisborg Slot, Århus Teater, Erhvervsarkivet og det nedlagte posthus tæt ved teatret. Cafe Hack, som er kendt gennem radioens P4, ligger i selve teatret.
Themsen, Seinen, Åen
Et af de bedste initiativer, som Århus har været udsat for gennem de seneste år, er genåbningen af åen ved Magasin og Clemens Broen.
I 1930’erne rørlagde man store dele af åen i indre by. Men fortrød det i 90’erne. Og ingen er større end denne, der fortryder. Byen skaffede de nødvendige midler og fik i etaper genåbnet åen, som i dag er blevet et af byens helt store trækplastre. Her er et caféliv og et leben, der ligger på linje med det tilsvarende i Københavns Nyhavn.
Vand har altid haft en dragende effekt på mennesker. Se bare i Venedig, Amsterdam og Stockholm, ved Themsen i London, Seinen i Paris og Tiberen i Rom. Det er genialt gjort i Århus med en masse lette og elegante broer hen over åen ... den genåbnede å har virkelig givet Århus et gevaldigt løft.
Samtidig har Århus gennem en årrække evnet at få forholdsvis godt styr på sine torve og pladser, sit gågade- og midtbymiljø og især sine facader og sin skiltning. Store Torv og Lille Torv er eksemplarisk sat i stand, det samme er de forskellige gågader, og masser af grim skiltning er erstattet af noget mere diskret og pænere - og husk det, ikke mindre tillokkende, tværtimod. Det var byens tidligere stadsarkitekt Ole Østergaard, der i den grad fik sat god gang i den udvikling.
Århus har oppet sig
Så Århus har i den grad oppet sig og har i høj grad forstået at få de gode arkitekter til at være med til at præge byen og siden forstået at værne om bygningskulturen. Derfor er det også en god idé at få endnu mere respekt om universitetet. En fredning behøver ikke at være en hæmsko eller en klods om benet i den daglige drift. Se bare, hvor udmærket det går på byens fredede rådhus.
Skulle jeg selv bo i en anden stor by end København, så ville store Århus ikke være noget dårligt valg. Jeg boede der som ung journalistelev fra 1970 til 71, og jeg var vild med det.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.