Der bliver flyttet godt rundt på titlerne i det kommunale denne sommer.
Der bliver flyttet godt rundt på titlerne i det kommunale denne sommer.
Chresten Bergh, Ritzau Scanpix / Aabenraa Kommune / Mariagerfjord Kommune / Frederikshavn Kommune / David Rosted

Ansat, smidt ud og smuttet: Sådan skiftede de kommunale hverv hænder i maj og juni

Hver måned bringer Kommunen.dk et overblik over, hvem der skiftede job og parti i den kommunale verden. Artiklen er delt op i byråd og forvaltninger og bygger på navnehistorier fra vores søstermedie DK Nyt.

navne

Af Christian Olesen | [email protected]

Sket i byrådene

DF’er går fra partiet og Horsens Byråd

Claus Kvist Hansen forlader Dansk Folkeparti og træder samtidig ud af Horsens Byråd. Han sad i Folketinget i perioden 2015-2019, og har været byrådsmedlem i Horsens siden kommunalvalget i 2013. Claus Kvist Hansen begrunder sit partiexit med, at han ikke længere kan tilslutte sig DF’s overordnede politiske retning.

Byrådsmedlem flytter, så DF mister mandat til S

Kasper Lau fra Dansk Folkeparti forlader byrådet i Frederikshavn. Han blev valgt ind i 2017, men har nu fået et nyt job, der kræver, at han bosætter sig uden for kommunen. Dermed mister han sin valgbarhed til byrådet.

Kasper Lau flytter fra Frederikshavn og forlader byrådet. Foto: Frederikshavn Kommune

Fraflytningen af Kasper Lau koster DF en plads i byrådssalen i Frederikshavn. Afløseren er nemlig førstesuppleant Lars Oldager (S), der siden valget har skiftet parti fra DF til S.

Byrådsmedlem ud af LA efter fire dage

Det blev en kort fornøjelse for byrådsmedlem Anni Grimm i Vejen, da hun meldte sig ind i Liberal Alliance i juni. Fire dage senere var hun ud af partiet igen.

Begrundelsen var et interview med Ekstra Bladet, hvor hun ikke ønskede at tage afstand til holdninger, hun tidligere har udtrykt om homoseksuelle. Det fik LA’s formand Alex Vanopslagh (LA) til at ringe til Anni Grimm og foreslå, at de to skiltes ‘i al fredsommelighed.’

Hun er 2. viceborgmester i Vejen og var medlem af DF, før hun blev løsgænger i 2018. Hun skiftede til LA, fordi hun mente, partiets politik passede bedre til hende, og fordi hun havde et godt samarbejde med byrådets andet LA-medlem Martin Boye. Nu er hun løsgænger igen.

Løsgænger i Rebil ser til Venstre

I Rebild Byråd tæller Venstre nu ni medlemmer. Den nyeste tilføjelse er Maybritt Toft Pedersen, som blev løsgænger, da Den Sociale Fællesliste nedlagde sig selv i februar.

Med hendes indmeldelse i Venstre er der nu kun en enkelt løsgænger tilbage af Den Sociale Fælleslistes daværende fire byrådsmedlemmer. Det er Allan Busk, der fortsætter valgperioden ud, men ikke genopstiller. De to øvrige medlemmer fordelte sig på S og SF.

Byrådsmedlem fra Furesø skal i Folketinget

De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard venter sit andet barn og går på barsel til august. Egil Hulgaard (K) fra Furesø Byråd afløser hende.

Egil Hulgaard (K)  skal i Folketinget.Foto: David Rosted ,Folketinget.dk

Vikariatet udløser en rokade i Furesø, der giver plads i byrådet til Cecilia Zade Iseni, næstformand i Konservativ Ungdom. Egil Hulgaards post som formand for udvalget for byudvikling og bolig overtages af tidligere viceborgmester Susanne Mortensen.

DF mister byrådsmedlem til Nye Borgerlige

Githa Nelander, byrådsmedlem i Næstved, skifter fra Dansk Folkeparti til Nye Borgerlige. Med udmeldelsen efterlader Nelander en enkelt DF’er i byrådet: Niels D. Kelberg. Nye Borgerlige går nu fra tre til fire byrådsmedlemmer.

- Jeg har den dybeste respekt for partiet og det, det har stået for, og jeg er ked af at forlade det, men nu skal jeg over i et parti, hvor der er modige politikere, siger Githa Nelander, der har kritiseret DF for manglende opbakning til lokalpolitikerne fra partiledelsen.

Endnu en DF'er dropper ud

Dansk Folkeparti må igen se sig et medlem fattigere på den kommunale front. Denne gang i Sorø, hvor Henrik Kjølby skifter DF ud med Venstre.

Henrik Kjølby har været medlem af byrådet i Sorø siden 2014 og medlem af DF i ni år. Han er blandt andet næstformand i teknik- og miljøudvalget og formand for handicaprådet. Med tilgangen har Venstre fire byrådsmedlemmer i den konservativt styrede kommune.

Fra S-spids til løsgænger og nu De Radikale

Socialdemokatiets spidskandidat over flere valg og frem til sidste forår, Bo Jul Nielsen, er nu efter et år som løsgænger sprunget ud som radikal i Gribskov Byråd.

I marts sidste år meddelte han, at han havde 'fået nok' af sit gamle parti, men at han fortsat ville 'føre rød politik'. Det er nu blevet til, at han 'kan stå inde for de værdier', som De Radikale står for.

Bo Jul Nielsen er nu radikal. Foto:Gribskov Kommune

Bo Jul Nielsen fortæller, at han er blevet bejlet til af 'næsten samtlige partier i byrådet', men han er i stedet landet hos et parti, der ikke har opnået valg til Gribskov Byråd siden 2005. En tilstand, han har ambition om at ændre ved KV21 ved dels selv at blive valgt, dels ved at 'få to-tre øvrige medlemmer med ind’.
K-gruppen i Vejle halveret

Den konservative byrådsgruppe i Vejle består nu kun af et enkelt medlem, Dan Arnløv Jørgensen. Partiets andet mandat, Kim Hesel, fortsætter som løsgænger.

Årsagen til bruddet er en konkret sag, hvor de to tidligere partifæller stemte mod hinanden. Dan Arnløv Jørgensen kaldte Kim Hesel 'illoyal', og det fik sidstnævnte til at melde sig ud af K.

Afstemningen, der førte til halveringen af K-gruppen, gjaldt en lokalplan, som De Konservative ifølge Dan Arnløv Jørgensen var gået til valg på at være imod. Kim Hesel havde derimod et ændringsforslag, som han dog droppede for i stedet at stemme for et lignende ændringsforslag fra Venstre

Hernings borgmester blev Team Danmark-formand
Lars Krarup er formand for Team Danmarks bestyrelse. Foto: Herning Kommune 

 

Hernings borgmester, Lars Krarup (V), blev ny formand for Team Danmarks bestyrelse fra 1. juni og fire år frem. Han overtog posten fra Frank Jensen (S), overborgmester i København, der stod i spidsen i otte år.

- Jeg glæder mig over kulturministerens tillid og ser frem til igen at samarbejde med de mange aktører i idrættens verden. Et krydsfelt, jeg værdsatte at arbejde i, da jeg var formand for Sport Event Denmark, siger Lars Krarup.

Liberal Alliance ude i København

Liberal Alliance har ikke længere mandater i Københavns Borgerrepræsentation. Partiets repræsentant Heidi Wang, meldte sig ud for at vende tilbage til Venstre, som hun kom fra i 2010.

Tidligere på måneden forlod Liberal Alliances anden borgerrepræsentant partiet -  det var Karina Bergman, der kom ind som suppleant, da partiformand Alex Vanopslagh udtrådte efter sit valg til Folketinget.

I sit Venstre modtages Heidi Wang med glæde og forventning, meddeler partiet, der 'kender Heidi som en flittig og ordentlig politiker med hjertet på det rette sted'. Med partiskiftet kommer Venstre op på fem mandater i Borgerrepræsentationen.

Sket i forvaltningerne

Ringsteds kommunaldirektør fratræder

Jacob Nordby, der har været kommunaldirektør i Ringsted Kommune i ti år, indgik tirsdag aften en fratrædelsesaftale med et enigt byråd. 

Ifølge Sjællandske var Nordbys ansættelse allerede til debat i 2012. Dengang fik han kritik for sin ledelsesstil. Lokale medier beskrev blandt andet en konfrontation med en tidligere socialdirektør.

Jacob Nordby er 57 år og er uddannet officer og ingeniør. Han har tidligere været teknikdirektør i Frederiksberg.

Mette Jeppesen, der er referencedirektør for det tekniske område, konstitueres i den ledige stilling som kommunaldirektør, indtil denne eventuelt bliver genbesat.

Rådgiver bliver chef i Middelfart

52-årige Steen Møller tiltræder 1. august stillingen som chef for Middelfart Kommunes centrale stab.Han skal stå i spidsen for staben, som omfatter HR, jura, kommunikation samt udviklingskonsulenter, borgmesterkontoret, it-afdelingen og turismeområdet. De seneste to år var han selvstændig rådgiver og konsulent, og gennem mere end seks år var han konservativ rådmand i to forvaltninger i Odense Kommune.

Mads Stendorf er klar til at værne om kulturen i Aabenraa. Foto: Aabenraa Kommune

 

Ny kultur- og fritidschef i Aabenraa

Mads Stendorf er ansat som kultur- og fritidschef pr. 1. august i Aabenraa. Han kommer fra at være meget kort i en stilling i Brancheforeningen Danhostel og har tidligere været chef ti år i Esbjerg Kommune for kultur og idræt. 

- Aabenraa Kommune er for mig at se interessant, fordi der er en tydelig, traditionel vinkel i kulturen. Livet i grænselandet, unikke kulturbegivenheder som ringridning og den traditionelle dialekt er eksempler på tradition, jeg finder interessant, siger han.

Kommunaldirektør siger op i Kerteminde

Tim Jeppesen har sagt sin stilling op. Fra 1. august forlader han Kerteminde og skal i stedet stå i spidsen for at udvikle Nakskov. Det skal ske i løbet af det næste årti med udviklingsprojektet Nakskov 2030, som Lolland Kommune, Realdania og A. P. Møller Fonden står bag.

- Det har været seks vanvittigt spændende år i Kerteminde Kommune, siger Tim Jeppesen, der er 53 år og har læst økonomi på Odense Universitet og har en ph.d., en lederuddannelse og en uddannelse i strategisk byledelse bag sig.

Centerchef bliver direktør

Lyngby-Taarbæk ansætter med virkning fra 1. august Edda Heinskou som direktør for områderne uddannelse og pædagogik, social indsats samt unge, borgerservice og arbejdsmarked, oplyser kommunen.

Hun har allerede erfaring i kommunen, da hun har været ansat som centerchef gennem de seneste fem år. Siden november 2019 har hun fungeret som konstitueret direktør for uddannelse, pædagogik, social indsats og senest også for unge- og arbejdsmarkedsområdet samt borgerservice.

Edda Heinskou er 43 år, uddannet cand.scient.pol. og har en master i Public Governance. Hun har tidligere været ansat i Helsingør, Glostrup og Københavns kommuner.

Ny direktør til Hedensted Fjernvarme

Gitte Guldberg er valgt som ny direktør hos Hedensted Fjernvarme i en nyoprettet stilling.

Hedensted Fjernvarme har blandt andet reduceret varmeprisen med 33 pct. og er gået fra naturgasbaseret varmeproduktion til at være CO2-neutral. Den omstilling kræver nu, at der er en direktør for biksen, og valget er altså faldet på 57-årige Gitte Guldberg.

Hun er uddannet teknikumingeniør og kommer fra en stilling som afdelingschef hos Krüger og inden da direktør i Morsø Forsyning. Hun tiltræder 1. august. 

Brøndby henter direktør fra Kulturministeriet

Vestegnskommunen har ansat ny direktør for børne-, kultur og idrætsforvaltningen. Valget er Bente Skovgaard Kristensen, der kommer fra en stilling som afdelingschef i Kulturministeriet.

Hun er 52 år og uddannet jurist og tiltræder 1. september. I Kulturministeriet har hun været en del af direktionen, og i Brøndby erstatter hun Helge Skramsø, der gik på pension i marts.

Det var et enigt ansættelsesudvalg, der pegede på Bente Skovgaard Kristensen. Hun er gift og bor på Frederiksberg.

Kommunaldirektør på plads i Mariagerfjord

Anne Velling bliver nye kommunaldirektør i Mariagerfjord Kommune. Hun tiltræder stillingen den 1. august.

Foto: Mariagerfjord Kommune

52-årige Anne Velling kommer fra en stilling som adm. direktør for By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune. Hun har også siddet som udviklingsdirektør i Slagelse og Sekretariatschef og chef for Bystrategisk Stab i Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune. Hun er uddannet cand.scient.pol ved Aarhus Universitet

Ny havnechef fundet i byråd

Byrådsmedlem Torben Lindberg Strømgaard (V) fra Holstebro Kommune er ny havnechef for Holstebro-Struer Havn. Han starter 1. august. 

Havnen er ejet af både Struer og Holstebro kommuner, og sidste år vedtog man en udviklingsplan for havnen, som skal omdannes til en bæredygtig bydel og være attraktiv for både private og erhvervsliv.

- Jeg har fra mit tidligere job i Thyborøn stor erfaring med den kommercielle del af en havn, og jeg har besøgt cirka 100 havne i forskellige lande, så jeg har mange kontakter og erfaringer, jeg kan trække på derfra, udtaler Torben Lindberg Strømgaard, der kommer fra en stilling som centerleder i et kultur- og fritidscenter.

Jammerbugt fandt direktør i egne rækker

Kommunalbestyrelsen i Jammerbugt fastansætter konstitueret direktør Diana Lübbert Pedersen som direktør for børne- og familieforvaltningen.

Hun har været i kommunen siden 2015, hvor hun tiltrådte som skole- og dagtilbudschef.

I løbet af sin ansættelse har hun to gange været konstitueret direktør for børne- og familieforvaltningen, sidst siden 1. marts i år og altså frem til sin fastansættelse, der går fra 1. august 2020.

Inden Jammerbugt har 39-årige Diana Lübbert Pedersen været stedfortræder for skolechefen i Randers og tidligere pædagogisk udviklingschef. Hun er uddannet cand.scient.adm. fra Aalborg Universitet i 2007 og har en diplomuddannelse i ledelse.

Diana Lübbert Pedersen har været konstitueret for Peter Mikael Andreasen, der rykkede til Fredericia i marts.

Fra nedlagt stilling til direktør i Faaborg-Midtfyn

Den 1. august begynder Lone Wenzell som ny direktør for By, Land og Kultur samt Arbejdsmarked i Faaborg-Midtfyn Kommune.  

Lone Wenzell kommer fra en stilling som erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektør i Slagelse Kommune. Her stoppede hun den 1. marts i år, da kommunen valgte at nedlægge et direktionslag.

Lone Wenzell overtager direktørpladsen, som blev ledig, da Helle Vibeke Carstensen i september 2019 blev konstitueret og siden permanent kommunaldirektør.

Navne

Organisation & ledelse

Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet