Advokatfirmaet Bech-Bruun har gransket en lang række dokumenter fra Norddjurs Kommune. Ifølge velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen har advokaterne fundet indikationer på mulige strafbare forhold i en institution under kommunens socialområde.
Advokatfirmaet Bech-Bruun har gransket en lang række dokumenter fra Norddjurs Kommune. Ifølge velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen har advokaterne fundet indikationer på mulige strafbare forhold i en institution under kommunens socialområde.
Foto: Pressefoto / Norddjurs Kommune

"Alvorlig mistanke": Kommune politianmelder tidligere ansat

Et beskyttet værested for udviklingshæmmede har i årevis haft rod i bilagene og købt ind i strid med reglerne. Norddjurs Kommune har mistanke om, at der kan være sket strafbare forhold, og har nu bedt politiet efterforske sagen.

skattekroner i nærheden

Af Tobias Hansen Bødker | [email protected]

Norddjurs Kommune har politianmeldt en tidligere medarbejder i en sag om bilagsrod og ulovlige indkøb i et beskyttet værested for udviklingshæmmede.

Det fremgår af et svar fra Norddjurs Kommune til kommunen.dk.

- Vi er kommet i en situation, hvor vi har en så alvorlig mistanke om økonomiske uregelmæssigheder, at vi er nødt til at indgive en politianmeldelse. Det er for os meget alvorligt, siger Kenneth Koed Nielsen, velfærdsdirektør i Norddjurs Kommune.

Politianmeldelsen kommer, efter at kommunen.dk siden januar har fået aktindsigt i et omfattende bilagsmateriale fra værestedet og aktivitetscenteret Nærheden, der hører under kommunens socialområde.

Dokumenterne afslører blandt andet, at værestedet i årevis har købt ind hos lokale virksomheder i strid med reglerne og haft et så omfattende rod i bilagene, at Norddjurs Kommune i månedsvis har forsøgt at finde svar på, hvad formålene har været med flere store indkøb.

Den alvorlige drejning i sagen betyder dog, at Norddjurs Kommune ikke kan oplyse, hvem kommunen har politianmeldt, og hvad politianmeldelsen konkret går ud på, fordi der er tale om en personalesag, skriver kommunen i et svar.

Leder er fratrådt

Sagen fik allerede i januar kommunen til at indgå en fratrædelsesaftale med den nu tidligere leder af værestedet, Dick Rønde. Samtidig satte kommunen gang i en intern undersøgelse efter en mistanke om "mulige uregelmæssigheder", viser en intern mail. 

Siden har kommunens advokatfirma Bech-Bruun udarbejdet en undersøgelse af en række indkøb betalt af Nærheden, og det er denne undersøgelse, som nu har fået Norddjurs Kommune til at indgive en politianmeldelse.

Kommunen har dog ikke ønsket at give aktindsigt i undersøgelsen "af hensyn til den videre efterforskning" og for ikke at "modvirke retshåndhævelsens effektivitet."

Ifølge Kenneth Koed Nielsen har Bech-Bruun anbefalet en politianmeldelse efter at have gransket en lang række dokumenter.

- Vi har en mistanke om, at der er foregået nogle økonomiske uregelmæssigheder. Vi har fået lavet en grundig undersøgelse af en række forhold ved en institution, og den viser, at der kan være indikationer på, at der kan være nogle strafbare forhold, siger han.

- Det er jo ikke noget, vi er vant til, og det er meget uheldigt, at det skal komme dertil, siger Kenneth Koed Nielsen, der henviser til, at kommunens ledelsesstil er bygget op om tillid. 

- Vi har jo et system, hvor vi i allerhøjeste grad baserer tingene på tillid til vores ledere, og det er vi nødt til fortsat at skulle. Vi har heller ikke nogen som helst grund til ikke at have tillid til vores ledere generelt.

Politiet efterforsker sagen

Hos Østjyllands Politi siger kommunikationsrådgiver Jakob Christiansen, at politiet nu går i gang med at undersøge, om der er sket overtrædelser af straffeloven.

- Jeg kan bekræfte, at vi onsdag modtog en anmeldelse fra Norddjurs Kommune på en tidligere ansat. Lige nu kan jeg ikke gå ind i, hvad anmeldelsen præcis går ud på. Nu skal vi efterforske nærmere, om der eventuelt er begået noget strafbart i den her sag, siger han.

Den nu fratrådte leder af Nærheden, Dick Rønde, har ikke ønsket at kommentere sagen, men oplyser blot, at han "ser frem til, at politiet skal efterforske sagen."

kommunen.dk har uden held forsøgt at få en kommentar fra kommunens socialchef, Hanne Nielsen. Bo Lindballe, der er souschef i Socialområdet, har ikke ønsket at kommentere sagen.

Skattekroner i Nærheden

Det beskyttede værested og aktivitetscenter Nærheden, der ligger i Grenå, er et mere end 40 år gammelt kommunalt tilbud for udviklingshæmmede og personer med et psykisk handicap.

Det er Norddjurs Kommune, som driver og finansierer Nærheden, der af kommunen beskrives som ”en sund og effektiv base for mennesker med specielle behov.”

Men en gennemgang af udgiftsbilag fra Nærheden viser, at en del af pengene er blevet brugt i strid med reglerne.

Mens kommunen.dk har undersøgt sagen, er en kommunal leder fratrådt og Norddjurs Kommune har bedt politiet efterforske sagen.

kommunen.dk undersøger, hvordan udgifter uden dokumentation og indkøb i strid med lovgivningen i årevis er blevet godkendt og betalt med skattekroner i Nærheden.

Indkøb

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet