Siden 2014 har Norddjurs Kommune købt varer og ydelser for i alt 1,3 mio. kr. hos den lokale virksomhed Malermester Simon Kristensen. Forinden kommunen begyndte at handle hos malerfirmaet, var den nu fratrådte leder af flere kommunale væresteder Dick Rønde og malermesteren medejere af deres egen private virksomhed. Norddjurs Kommune vurderer selv, at opgaverne burde have været sendt i udbud.
Siden 2014 har Norddjurs Kommune købt varer og ydelser for i alt 1,3 mio. kr. hos den lokale virksomhed Malermester Simon Kristensen. Forinden kommunen begyndte at handle hos malerfirmaet, var den nu fratrådte leder af flere kommunale væresteder Dick Rønde og malermesteren medejere af deres egen private virksomhed. Norddjurs Kommune vurderer selv, at opgaverne burde have været sendt i udbud.

Handicapleder hyrede forretningsforbindelse som kommunal leverandør uden udbud

En nu fratrådt leder i Norddjurs Kommune har i strid med reglerne købt ind hos en bekendt, som han har haft en privat virksomhed med.

Skattekroner i Nærheden

Af Tobias Hansen Bødker | [email protected]

Når Norddjurs Kommune har betalt for at få malet, renoveret og lappet huller i vægge og gulve hos flere af kommunens institutioner, har det i årevis været en tidligere forretningspartner til den nu fratrådte leder af flere kommunale væresteder, Dick Rønde, der har fået opgaverne.

Siden 2014 har kommunen købt varer og ydelser for i alt 1,3 mio. kr. hos den lokale virksomhed Malermester Simon Kristensen, uden at der i strid med kommunens egen indkøbspolitik har været indgået en indkøbsaftale.

Det viser en række dokumenter, som kommunen.dk har fået aktindsigt i.

På nær en enkelt faktura står Dick Rønde som kommunens kontaktperson på samtlige af regningerne fra virksomheden, ligesom han i flere tilfælde selv har afhentet varer hos Malermester Simon Kristensen.

Norddjurs Kommune vurderer, at opgaverne burde have været sendt i et offentligt udbud, og skriver i et svar til kommunen.dk, at det er Dick Rønde, ”der har valgt, at der skulle handles hos” virksomheden.

Det er måske ikke helt tilfældigt. For lederen – der i januar i år indgik en fratrædelsesaftale med kommunen – har kendt malerfirmaets ejer, Simon Kristensen, gennem flere år.

Skattekroner i Nærheden

Det beskyttede værested og aktivitetscenter Nærheden, der ligger i Grenå, er et mere end 40 år gammelt kommunalt tilbud for udviklingshæmmede og personer med et psykisk handicap.

Det er Norddjurs Kommune, som driver og finansierer Nærheden, der af kommunen beskrives som ”en sund og effektiv base for mennesker med specielle behov.”

Men en gennemgang af udgiftsbilag fra Nærheden viser, at en del af pengene er blevet brugt i strid med reglerne.

Mens kommunen.dk har undersøgt sagen, er en kommunal leder fratrådt og Norddjurs Kommune har bedt politiet efterforske sagen.

kommunen.dk undersøger, hvordan udgifter uden dokumentation og indkøb i strid med lovgivningen i årevis er blevet godkendt og betalt med skattekroner i Nærheden.

Oprettede firma sammen

Forinden Norddjurs Kommune begyndte at handle hos malerfirmaet, var Dick Rønde og malermesteren medejere af deres egen private virksomhed.

Ifølge CVR-registeret stiftede Dick Rønde og Simon Kristensen sammen firmaet ScanCoat.dk i 2014. Nogenlunde samtidig hyrede Dick Rønde sin forretningsforbindelse som kommunal leverandør, viser bilagene.

Firmaet blev opløst omkring et år senere, men indkøbene hos malerfirmaet fortsatte i en sådan grad, at lederens bekendte i perioden har været den eneste leverandør af maling og malerarbejder til kommunen, oplyser Norddjurs Kommune.

- Det er vores opfattelse, at den foretagne samhandel i flere tilfælde burde have været sendt i udbud. Vi må konstatere, at det ikke har været muligt at finde dokumentation for, at dette er sket, forklarer afdelingsleder Marianne Bach Hougård i et skriftligt svar.

Relation skærper overtrædelsen

Ifølge Steen Jensen, ekspert i udbud og selvstændig rådgiver i offentlige udbud hos Steenjensen.com, er det alvorligt, at en kommunal leder i strid med reglerne har købt ind hos en af sine bekendte.

- Det skærper overtrædelsen, at lederen har personlige relationer til firmaets ejer. Det rejser spørgsmålet, om det er på grund af de personlige relationer, at malermesteren har fået ordrerne, og så bliver det alvorligt, forklarer Steen Jensen.

Hos Norddjurs Kommune tager velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen afstand fra regelbruddet.

- Det tegner jo et billede af, at der har været en alvorlig mangel på kendskab til den udbudslovgivning, der er i Danmark. Det er et alvorligt forhold, som vi skal have undersøgt og som vi undersøger grundigt, siger Kenneth Koed Nielsen.

Direktøren har ikke ønsket at svare på spørgsmål om indkøbene hos Malermester Simon Kristensen, fordi Norddjurs Kommune har bedt politiet efterforske en række indkøb, som det kommunale værestede for udviklingshæmmede Nærheden har foretaget.

Kenneth Koed Nielsen henviser i stedet til, at Norddjurs Kommune har en række retningslinjer, der skal overholdes, hvis en kommunal medarbejder vil handle hos en leverandør, som medarbejderen kender i forvejen - heriblandt at aftalen skal godkendes af andre end indkøberen selv.

- Hvis der er private relationer mellem ledere og leverandører skal man træde meget, meget varsomt, inden man indgår en aftale med den pågældende leverandør. Så skal man sikre sig, at alle de retningslinjer, der er i forbindelse med et indkøb, bliver overholdt. Det er der ingen tvivl om, siger han.

kommunen.dk har været i kontakt med den tidligere leder af værestedet, Dick Rønde, og ejeren af malerfirmaet, Simon Kristensen. De har ikke ønsket at kommentere sagen.

Indkøb

Organisation & ledelse

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet