Venstre: Borgmesteren må lægge kortene på bordet

Oppositionen i Randers beder Henning Jensen Nyhuus (S) om åbne, ærlige udmeldinger. En ekspert mener, borg mesteren har det største ansvar for at genskabe tilliden.

Tillidskrise

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

Hvis tilliden skal genoprettes i byrådet i Randers, må borgmester Henning Jensen Nyhuus lægge alle kort på bordet. Sådan lyder meldingen fra oppositionen efter offentliggørelsen af den hemmeligholdte mail fra en kontorchef i KL til borgmesteren i sidste udgave af Kommunen.

”Der er behov for en dialog, hvor borgmesteren åbent og ærligt fortæller, hvad der er foregået i forbindelse med KL’s undersøgelse af KMD-sagen,” siger Venstres gruppeformand, Anders Buhl-Christensen.

”Som opposition har vi behov for, at borgmesteren kommer ud og siger, at der er et eller andet ved denne sag, der ikke er håndteret ordentligt,” siger han. 

I sidste nummer dokumenterede Kommunen, hvordan borgmesteren og en kontorchef fra KL havde fodret en journalist fra KL’s blad Danske Kommuner med personfølsomme oplysninger fra en personalesag mod kommunaldirektøren og vicekommunaldirektøren i Randers. Derved kan de have overtrådt såvel deres tavshedspligt som persondataloven. 

Det har borgmester Henning Jensen Nyhuus ikke ønsket at kommentere. I en kortfattet pressemeddelelse kalder han artiklerne for ”den rene mudderkastning” og siger, at ”hverken journalisten eller bladet Kommunen har ønsket at gå efter sandheden, men i høj grad bygger deres artikler på  unavngivne kilder.”

Den symbolsk skyldige

Ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har borgmesteren og opposi­tionen et delt ansvar for at genskabe tilliden i byrådet. 

”Det er hverken behageligt for oppositionen eller borgmesteren, når en kommune har sådan en sag. Men borgmesteren har det største problem,” siger Roger Buch: ”Det er ham, der skal sørge for, at der bliver ført politik i kommunen. Og det er ham, der er den symbolsk skyldige, hvis noget ikke fungerer – mens oppositionen i højere grad kan bruge sådan en sag til at skabe problemer for borgmesteren,” siger Roger Buch. 

Han pointerer, at oppositionen også kan trække den for langt og tabe borgernes tillid. 

”Det kan godt blive en boomerang for oppositionen, hvis vælgerne siger: ’Det kan godt være, I havde en sag, men det er heller ikke godt for kommunen, hvis I læner jer tilbage og ikke vil samarbejde.’ Ens fordele kan lynhurtigt blive til ulemper,” siger Roger Buch. 

Venstre understreger, at partiet tager sit politiske ansvar alvorligt og har været med til at indgå forlig om budgettet for næste år, men at tilliden til borgmesteren er blevet alvorligt svækket af sagen om KMD-undersøgelsen. 

Anders Buhl-Christensen fortæller, at partiet netop har drøftet sagen med borgmesteren. Han håber, det kan genskabe tilliden.

”Vi er fuldstændig åbne for at sætte os ned og finde en løsning. Men det kræver, at vi får et ordentligt spil,” siger Venstres gruppeformand Anders Buhl-Christensen. 

 

 

Arbejdsmarked

HR & uddannelse

Kommunikation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet