Ud med hold-kæft-bolsjerne og ind med strategisk MUS-reflektion
Ud med hold-kæft-bolsjerne og ind med strategisk MUS-reflektion

I Komponent møder vi hver dag mange af de ubesungne helte, som får den kommunale dagligdag til at fungere i kraft af deres virke som ledere og medarbejdere i de danske kommuner. Vi møder dem som deltagere på kurser, på årsmøder, online og på vores uddannelser. Når vi taler med dem, får vi jævnligt det indtryk, at efter- og videreuddannelse bruges som en slags hold kæft-bolsje, som ledere over en bred kam giver den kræsne og krævende medarbejder ved den årlige MUS-samtale. Eller at det reduceres til en privat aktivitet, hvor lederen i bedste fald ved, at medarbejderen er på kursus eller efteruddannelse, men ellers ikke har den fjerneste idé om, hvad han eller hun egentlig lærer.
Tænk stratisk kompetenceudvikling
Kære kommunale kollegaer: Tiden er løbet fra den tilgang til kompetenceudvikling. I stedet bør landets kommuner i langt højere grad anvende de sparsomme ressourcer, menneskelige såvel som økonomiske, til at byde medarbejdere, ledere og udbydere af kompetenceudvikling op til dans om kompetent og systematisk kompetenceudvikling. Det kan med fordel ske med udgangspunkt i kommunens strategi og det behov for at have de rigtige kompetencer, som den afstedkommer. Vi kalder det strategisk kompetenceudvikling, fordi det simpelthen handler om at understøtte jeres strategi ved at fremme de ansattes kompetencer, så de gavner udviklingsdagsordenen i netop jeres kommune.
Tag derfor fat i os i Komponent: Hvis I giver kaffen, så giver vi de kvalificerende indspil til gavn for jeres strategi
Lad os give et eksempel: Gennem flere år har Aase i kommunens lønafdeling opbygget en helt særlig faglighed, som sætter hende i stand til at løse mange af dagligdagens udfordringer, fordi hun trækker på kvalifikationer og kompetencer opbygget gennem et langt arbejdsliv. Aases daglige leder, John, udøver faglig ledelse over for Aase og hendes kollegaer ved at være nysgerrig på de gængse normer, rutiner og arbejdsgange. Sammen med medarbejderne sikrer John en lønafdeling, som medarbejderne er stolte af at være ansat i, og som nyder respekt i hele kommunen.
Men når Aase og hendes dygtige kolleger sendes afsted på kurser, konferencer eller egentlig uddannelse, så ser både Aase og John kompetenceudviklingen som et kærkomment afbræk i dagligdagen eller som en behagelig gevinst, den heldige medarbejder har vundet, måske lidt fordi det nu måtte være hans eller hendes tur.
Mere end et personalegode
Kompetenceudvikling bliver altså ofte set som en attraktiv aktivitet med både hotel og god forplejning, som udvalgte ansatte får adgang til, eller som et individuelt karriereprojekt, der er helt eller delvist afkoblet fra det sted i kommunen, vedkommende arbejder. Alt for sjældent bliver kompetenceudvikling anvendt som en integreret del af en afdelings udvikling og brugt til at understøtte afdelingens arbejde med at indfri kommunens strategi. Og det på trods af, at den kommunale sektor hvert år anvender rigtig mange millioner kroner på kompetenceudvikling.
Derfor har vi en opfordring til HR-afdelinger, ledere og medarbejdere i kommunerne og i lige så høj grad til os selv. Den lyder som følger: Hav altid et systematisk og strategisk blik på kompetenceudvikling. Strategisk kompetenceudvikling er en forudsætning for en succesfuld strategi, og i fællesskab kan vi skabe mere målrettet kompetenceudvikling til gavn for nutidens og fremtidens kerneopgave, borgerne og de ansatte i landets kommuner.
Nu skal det være slut med tilfældig kompetenceudvikling og dårlig effekt.
Sammen kan vi skabe sammenhæng
Den eksisterende og alt for udbredte måde at tænke kompetenceudvikling på fører til begrænsede effekter i forhold til de strategiske mål. Det er heller ikke ualmindeligt, at kommunalt ansatte oplever, at det er vanskeligt at omsætte fx kursets indhold til den daglige opgaveløsning. Det, den ansatte lærer, bliver ofte ikke omsat til nye og bedre måder at gøre tingene på i det daglige arbejde, fordi arbejdspladsen slet ikke er gearet til at anvende medarbejderens nye kvalifikationer eller fordi de er irrelevante i forhold til arbejdspladsens praksis.
I vores optik findes en del af løsningen i tættere partnerskaber, hvor de ansatte, den lokale HR-afdeling og fx Komponent som kommunernes egen forening inden for kompetenceudvikling går sammen og i fællesskab fokuserer langt mere på indhold, strategiske målsætninger, læringsrammer og aktuelle kompetencebehov.
Vores erfaring er, at når disse partnerskaber lykkes, vil Aase og John opleve, at deres anstrengelser for at lære nyt og blive bedre til arbejdet ikke er et forstyrrende afbræk fra arbejdsdagen, men netop en del af det daglige arbejde med at finde nye og mere kvalificerede løsninger på kerneopgaven og kommunens strategiske udfordringer.
Tag derfor fat i os i Komponent: Hvis I giver kaffen, så giver vi de kvalificerende indspil til gavn for jeres strategi – og ikke mindst til gavn for Aase, John og borgeren.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.