Trøjborg i spil som ny KL-formand

Solid kommunal erfaring og ni år som minister kan sætte endnu en stjerne på skulderen hos Jan Trøjborg. Den kendte Horsens-borgmester er favorit til posten som formand for KL. 

Tema: Kommunalvalg 2009

Af Mia Tang | [email protected]

 

Den nye formand for KL bliver rød. Det stod klart, da landsstemmetallene var talt op. Ud af 17 pladser i KL's bestyrelse får Socialdemokraterne seks og SF tre. Det betyder, at når Erik Fabrin (V) forlader formandsposten ved delegeretmødet i marts, vil han skulle overlade styringen til en socialdemokrat. 

Flere kandidater har været nævnt som mulige emner. Nicolai Wammen, stemmesluger fra Århus, og Anker Boye, KL's næstformand gennem 8 år og igen borgmester i Odense. Begge valgte dog allerede før valget at sige, at de ikke gik efter formandsposten i KL. 

Dermed står valget umiddelbart mellem den garvede politiker Jan Trøjborg, der ud over at være borgmester i Horsens også har været minister under Nyrup i hele 9 år, og Erik Nielsen – som ud over borgmesterposten i Rødovre har været en væsentlig spiller i KL og har et vidt forgrenet kommunalpolitisk netværk. 

Politisk tyngde 

Efter valget har Anker Boye dog givet sin entydige støtte til Jan Trøjborg og anbefalet sin gruppe i KL at satse på ham. Trøjborg har selv givet udtryk for at se på muligheden med interesse, og det vil nu vise sig, om han kan samle et flertal blandt de socialdemokratiske borgmestre. 

For kommunerne er det af afgørende betydning, at en KL-formand kan give regeringen seriøst modspil. Nu har de nye kommuner fundet deres ståsted, og der er bred enighed om behovet for, at regeringen løsner grebet og giver kommunerne mere frihed og – ikke mindst – flere midler. 

Her kan Trøjborgs tunge politiske erfaring få afgørende betydning. Netop han bør kunne hamle op med finansministeren og den øvrige regering, mener blandt andet Anker Boye, som efter to valgperioder som KL's næstformand taler med stor erfaring. 

Får Trøjborg posten, vil en af de største udfordringer næste år blive forhandlingerne om de velfærdsreformer, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har planer om at gå i gang med efter klimatopmødet. Der spekuleres i denne forbindelse allerede i, om det vil medføre en svækkelse af Socialdemokraterne på Christiansborg, hvis regeringen får gennemført en række forbedringer på velfærdsområdet hånd i hånd med en ny socialdemokratisk KL-formand. 

Vice-kandidater 

Ud over formandsposten skal der nu samtidigt findes en ny næstformand fra Venstre. Her er afgående formand Erik Fabrin et oplagt bud, men spørgsmålet er, om han vil kunne affinde sig med denne post. ”Det har jeg ingen kommentarer til før efter delegeretmødet til marts,” lyder det meget korte svar fra Erik Fabrin. 

En anden mulighed kunne være den populære Herning-borgmester Lars Krarup eller Esbjergs Johnny Søttrup, der i forvejen sidder i KL's bestyrelse.

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet