Trane Nørby: Regeringen fører vores politik

Finanslovens efterspil handler om, hvem der fører hvis politik. Spørgsmålet er, om det gavner regeringen eller oppositionen, når Venstre stemmer for en “rød” finanslov. 

Efterspillet

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Det er svært at definere andre end Enhedslisten og Liberal Alliance som egentlige fløjpartier. De store reformer af kontanthjælp, SU og skat samt vækstpakker vedtages i brede forlig mellem S-SF-R-regeringen og Venstre og Konservative.

Midten af dansk politik er med andre ord ved at gå over sine bredder.

Senest viste Venstre stor effektivitet ved at lukke en finanslov med regeringen for næsen af Enhedslisten efter blot otte timers forhandling. Men hvordan stiller de mange forlig Venstre, der frem mod næste valg skal formulere et attraktivt alternativ til den førte politik? Vælgerne kunne få den tanke, at partierne kæmper mere om magt og ministerposter end den politiske retning.

- Vi tager ansvar for dansk økonomi og påvirker udviklingen i Danmark, og vi undgår, at Enhedslisten trækker landet i den forkerte retning. Vi er valgt af danskerne til at varetage danske interesser, og det gør vi ved at trække regeringen i vores retning, siger Ellen Trane Nørby, politisk ordfører for Venstre.

Hvordan kan vælgerne se forskel på, hvad de får fra Venstre og fra regeringen, når Venstre vel dybest set er ret enig i regeringens økonomiske politik?

- Der er markante politiske forskelle. Vi ønsker mere frihed til den enkelte og mindre statsligt bureaukrati. Vi fører en ansvarlig økonomisk reformpolitik, hvor vi sikrer danske arbejdspladser, sænker afgifter og skatter og sikrer, at det kan betale sig at arbejde.

En anden tilgang

- Vi har valgt en helt anden tilgang til oppositionspolitik end den som Helle Thorning og Villy Søvndal praktiserede i opposition. De lovede en masse ting og satte sig ellers over i hjørnet med armene over kors. Venstre sikrede dengang, at vi fik stabiliseret dansk økonomi, så Danmark blev mindre hårdt ramt af krisen end andre europæiske lande. Det gjorde vi med genopretningspakken, tilbagetrækningsreformen og dagpengereformen, hvor S og SF valgte at stå udenfor. S og SF sagde, at de ville rulle efterlønsreformen, genopretningspakken og dagpengereformen tilbage, men siden er de løbet fra også de løfter. Vi er konstruktive og kritiske i oppositionen, og vi går ind og tager ansvar for det, der gavner Danmark, siger Ellen Trane Nørby og tilføjer:

- Undersøgelser har vist, at VK førte mindre blokpolitik end i den nuværende regerings første år. Vi har valgt at være en ansvarlig opposition, der varetager landets overordnede interesser.

Hvis det tager Venstre otte timer at lave en hel finanslov med regeringen, som Enhedslisten ikke kunne nå på tre måneder, hvor uenige er I så overordnet?

- Det er et særpræget forløb. Regeringen havde brudt samtlige tidsfrister. Den skulle have fremlagt finanslovsaftalen i starten af november. Nu skriver vi december. Det viser, hvor meget det sejler i regeringen. I sådan en situation kunne vi ikke forhandle i månedsvis. Vi satte nogle markante blå aftryk ved at fremrykke vækstaftalen og forhøje beskæftigelsesfradraget. Det er klart, at havde vi siddet i regering, så havde vi været mere ambitiøse. Men forløbet understreger, at vi gerne tager ansvar for det, som gavner Danmark.

Kunne Venstre ikke lige så godt danne regering med S og R?

- Alt det, som regeringen har gennemført, er noget, som vi har foreslået. Det gælder SU-reformen, kontanthjælpsreformen og ideen om at lave en vækstpakke med penge fra kontanthjælpsreformen. På alle de områder er vi lykkedes med at hive regeringen i vores retning, men der er en markant forskel mellem en regering med Thorning og Vilhelmsen og så en Venstre-ledet regering.

Hvad siger det dig, at diskussionen efter finansloven 2014 mest har handlet om, hvorvidt den havde et blåt eller rødt aftryk?

- Danskerne kan nemt se forskel. De kan se en regering, der begår løftebrud efter at have delt ud af sin overbudspolitik. Desuden meldte regeringen ud, at den helst ville lave en finanslov med Enhedslisten. At regeringen ender med at lave finanslov med Venstre viser bare, at det her er en regering, der ikke sidder i førersædet.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet