Store armbevægelser. Tour de France-direktør Christian Prudhomme gæstede i november København, hvor Frank Jensen drømmer om en dansk start på det historiske cykelløb. 
Foto: Philip Davali / Polfoto
Store armbevægelser. Tour de France-direktør Christian Prudhomme gæstede i november København, hvor Frank Jensen drømmer om en dansk start på det historiske cykelløb. Foto: Philip Davali / Polfoto

Tour-start kan koste trecifret millionbeløb

Overborgmester Frank Jensen (S) vil til sommer aflevere det danske bud på en Tour de France-start i 2019 eller 2020. Budgettet lyder på 90 millioner kroner, mens erfaringerne fra udlandet peger i retning af en langt større regning.

Tour de France

Af Morten Munkholm | [email protected]

198 af cykelsportens topnavne vil muligvis køre ud over startrampen i København, når Tour de France bliver skudt i gang i 2019 eller 2020.

Københavns Borgerrepræsentation vedtog nemlig på det seneste møde, at et konsortium med overborgmester Frank Jensen (S) i spidsen til sommer skal aflevere det danske bud på en prolog i København og to etaper på Sjælland, Fyn og i Jylland.

Budgettet lød oprindeligt på 80 millioner kroner, men er senere blevet hævet til 90. En gennemgang af tidligere Tour de France-starter i udlandet viser dog, at prisen er endt op på mindst 112 millioner kroner for bare to etaper. London takkede i efteråret nej til at afholde løbsstarten i 2017, da de forudså en regning på hele 350 millioner kroner, men Frank Jensen mener, at 90 millioner kroner er et realistisk bud.

- Vores regning i København vil være 25 millioner kroner, og hvis vi skal bruge mere, så vil det være, fordi vi bruger nogle af de andre pengepuljer til events, vi har i forvejen. Vi er meget påpasselige med økonomien, men omvendt vil vi ikke lukke for det udstillingsvindue, som en Grand Depart vil være for Danmark, siger han.

Ingen ombygget værftshal

Belært af Eurovision-skandalen har kommunens og statens embedsfolk gjort et stort stykke arbejde for at sikre en lovlig konstruktion bag det danske bud. I Region Hovedstaden har de valgt at betale otte millioner ind til projektet, men da de ikke ville løbe yderligere økonomisk risiko, har de samtidig valgt ikke at indgå i konsortiet bag. Frank Jensen er dog sikker på, at Tour de France-starten ikke bliver til et nyt Eurovision.

- Det har været vigtigt for mig, at det budget, der er lagt frem, er skudsikkert. Og det er klart, at det er noget lettere at regne sig frem til udgifterne her, end det er, når man skal holde melodi grand prix i en gammel værftshal. Her har vi med nogle mere kendte størrelser at gøre, siger Frank Jensen.

Liberal Alliance og Enhedslisten var de to eneste partier, der stemte imod forslaget i Borgerrepræsentationen.
- Det er rigtig mange penge at betale for noget, som bliver beskrevet mere som et vækstinitiativ end et kulturelt arrangement. Og vi mener, det er farligt for sådan et projekt, hvis man har væksten mere for øje end kulturen, siger Enhedslistens gruppeformand i borgerrepræsentationen, Rikke Lauritzen.

Kultur

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet