Svaret ligger hos borgerne
Svaret ligger hos borgerne
Demokratiet er bygget på et fundament af borgerinddragelse og inklusion. Desværre oplever vi lige nu det stik modsatte af inklusion – nemlig eksklusion. Uanset om vi snakker den lokalpolitiske eller globalpolitiske platform, oplever vi, at samfundets borgere har fået nok af det etablerede system, vi kender i dag. På jobcenteret fylder bureaukrati mere end dialog. På uddannelses- og undervisningsområdet presses de unge gennem et rigidt system, selvom alle råber stop. De gode diskussioner på landets gadehjørner kommer ikke længere, og når en dristig borger endelig vender næsen mod Christiansborg, er det som at tale ind i en mur. Borgerne føler sig ikke hørt.
"Derfor mener jeg, at det er på tide, at vi vender bunden i vejret på det etablerede system. Vi skal tage gadehjørnerne seriøst, og vi skal inddrage borgeren i politikudvikling."
Derfor mener jeg, at det er på tide, at vi vender bunden i vejret på det etablerede system. Vi skal tage gadehjørnerne seriøst, og vi skal inddrage borgeren i politikudvikling. Det må være på tide, at magten for alvor gives tilbage til folket. For hvem ved mere om plejehjemmet end plejehjemspersonalet og beboeren? Hvem ved mere om folkeskolen end læreren og eleven? Svaret, mine kære, er ingen.
Invitér borgerne ind
En af de bærende søjler i Alternativet er vores politiske laboratorier. Her inviteres alle borgere til at dele deres erfaring og viden med os, hvorefter vi inkluderer resultatet i vores politik. De politiske laboratorier og den generelle borgerinddragelse i Alternativet sikrer et helhedsbillede af den politiske realitet både lokalt og internationalt.
Lad mig komme med et konkret eksempel på et af de mange politiske laboratorier i Alternativet, nemlig mit eget på børne- og ungeområdet i Odense Kommune:
I Alternativet Odense arbejder jeg lige nu på at få skabt en ”full circle”-politik på børne- og ungeområdet. Altså en politik, der har været omkring alle interessenter på området. Der har været dialogmøder med Forældrenes Landsforening, folkeskoleelever og borgere og der vil snart blive taget kontakt til skolebestyrelser, institutioner og den odenseanske lærerstab. Herefter skulle vi gerne stå med et detaljeret billede af den situation ,Odense Kommune står overfor på børne- og ungeområdet, og når vi har koblet dette op på vores værdier, bliver vi i stand til at tale med borgernes stemme i Odense Byråd.
Ovenstående er kun et af mange eksempler på, at borgerne kan og bør inddrages i politikudviklingen. Det er et eksempel på, hvordan politik kan skabes nedefra og op, og hvordan vi som politikere udelukkende bør påtage os en rolle som formidlere og repræsentanter for borgerne. Dansk politik har brug for en vitaminpille fuld af politikere med lyst til at invitere borgerne indenfor.
Borgerinddragelse og politikudvikling i lokalområdet er ikke utopi. Det er en realitet. Vær med!
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.