Slagelse opper sig rundtomkring
Slagelse opper sig rundtomkring
Slagelse er en hyggelig by med lidt terræn og gode, grønne områder. Ved byens udkant mod motorvejen ligger ruinerne af det gamle Antvorskov Kloster, og i midten af byen har vi blandt flere kirker den smukke, gamle Sankt Mikkels Kirke fra 1300-tallet.
Slagelse har bevaret en del gamle huse og har stadig hyggelige små gader og stræder med ældre provinsbypræg, men ikke overalt har man opført sig lige respektfuldt over for bygningerne.
Centrum vidner om, at Slagelse er en af Sjællands store byer. Her er huse af en vis størrelse, og byen er anlagt med forskellige torve og pladser, som der flere steder gøres meget ud af at bevare og samtidig optimere til nutidig brug. Altså opper byen sig rundtomkring.
Det store, åbne og lidt forblæste torv med rytterstatuen hedder Schweizerpladsen. Her er store, stolte bygninger, bl.a. det gamle hvide hus med de to tårne, men flere af dem trænger til respektfuld behandling, og det betyder i min terminologi primært, at stueetagen skal have ordentlige vinduer og indgangspartier, og at husene hele vejen igennem som helhed skal have passende vinduer og f.eks. ikke vinduer af plastic eller med ’forkerte’ sprosser.
På det nærliggende Nytorv, som ligger bag Sankt Mikkels Kirke, er der hyggeligt. Her er der smittende og tillokkende torvedage, og de fleste af husene er ordentligt behandlet. På den modsatte side af Sankt Mikkels Kirke har vi Gl. Torv, der i dag er mere gade end egentligt torv.
Over for Sankt Mikkels smukke og højt beliggende kirke ser vi et gyserhus, det tidligere I. P.-Huset, som kom til i de ufølsomme 60’ere, og som mest af alt fortjener at blive erstattet af noget bedre. Og flere af nabohusene kunne trænge til at få revideret skiltningen til noget mindre og mere diskret. Hvorfor dog klistre dem så utidigt til – uden egentlig grund? Men det ændrer ikke ved, at stemningen i de gamle, snoede og fine gader er god, og at man får lyst til at gå på opdagelse i byen. Især gennem mange af de små stræder, der fører gennem baggårdene og videre til andre baggårde og gader.
Slagelses gamle elværk er smukt og respektfuldt lavet om til Musikhuset med plads til 400, og tæt ved ligger Badeanstalten, som også er blevet musiksted med plads til 150. Byens gamle stationsbygning ligger stadig uspoleret. Hvorimod Vestsjællands Centret er mokket uklædeligt og klodset ind midt i byen, uden nogen form for charme. Så hellere et Bilka i Slagelses udkant, tæt ved motorvejen. Centre midt i byerne har fanden oftest skabt, rent æstetisk. Det er sjældent, det lykkes så godt som i f.eks. Hillerød eller Helsingør.
Slagelses rådhus er oprindelig en god og ordentlig bygning, men den er blevet klistret noget til undervejs, ikke mindst ved indgangspartiet. Hvordan har man dog kunnet gøre det? Og selve rådhuspladsen er i dag én stor parkeringsplads. Ikke skønt at skue. Selvfølgelig skal vi have biler, men kunne der ikke bare foran selve rådhuset blive tale om lidt åben plads? Hvorfor ikke tvinge bilerne ned i den underjordiske? Var der ikke andre muligheder, skulle de nok komme ned, hvor der efter sigende oftest er halvtomt.
Slagelse er ingen havneby, men har dog et par småsøer. Omvendt er der ikke langt til kysten. En bil, og der er mindre end et kvarter. Så der er meget positivt at sige om Slagelse. Bare den ville tage sin bygningskultur helt alvorligt, så var meget endnu bedre.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.