Sexforbrydelser skal på skoleskemaet

Lærere og sundhedsplejersker skal fortælle folkeskoleelever om sexovergreb for at forebygge voldtægter, mener flere politikere.

Oplysning

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

En meget stor del af de unge, som udsættes for seksuelle overgreb anmelder aldrig forbrydelsen. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Kommunen har gennemført blandt studerende ved ti videregående uddannelsesinstitutioner.

Kun 13 procent af de unge, der har oplevet et overgreb, har således anmeldt det.

Det er især tydeligt at forsvindende få af de mænd og kvinder, som har været udsat for et overgreb begået af et familiemedlem eller en ven, har anmeldt det efterfølgende.

- De skal jo anmelde det for pokker. De kan jo risikere at rende rundt med ar på sjælen i årevis, hvis de ikke gør det. Uanset om gerningsmanden er en ven eller en kæreste eller en anden tæt relation, siger den konservative socialordfører, Mai Mercado, og tilføjer:

- Det er meget vigtigt at få kommunikeret ud, at det er aldrig er selvforskyldt, hvis man er udsat for et seksuelt overgreb.

Ind i undervisning

Finn Sørensen, socialordfører i Enhedslisten er rystet over det lave antal anmeldelser:

- Det er skræmmende tal. Der er lang vej igen, før vi har den fornødne respekt for hinanden. Og det understreger, at vi hele tiden må arbejde med ligestillingen.

Han mener, at seksualundervisningen i langt højere grad skal adressere problemet med seksuelle overgreb.

- Det er helt nødvendigt, at det her kommer mere ind i seksualundervisningen. Det er helt oplagt.

Mai Mercado støtter, at oplysning og rådgivning om seksuelle overgreb skal fylde mere i seksualundervisningen i folkeskolen.

- Hvis undervisningen fokuserer på, hvordan man sætter grænser og lytter til sin egen krop, så synes jeg, det lyder fornuftigt. Overordnet set bliver man nødt til at italesætte seksualitet på en positiv måde, så eleverne ikke får et forkvaklet forhold til det.

Finn Sørensen mener, at det er vigtigt, at undervisningen også fokuserer på, hvad der skaber en krænker.

- Netop det at hovedparten bliver krænket i nærmiljøet siger, at man skal kigge på det miljøkrænkelserne foregår i.

Børn & unge

HR & uddannelse

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet