Seniorførtidspension er en forringelse

Forslaget om en særlig seniorførtidspension kritiseres af politikere og eksperter for at være en reel forringelse af den nuværende lov. Beskæftigelsesminister afviser.

Reform

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Regeringens forslag om en hurtig tildelt førtidspension til personer, der er nedslidte og ikke kan gå på efterløn, kritiseres for at være tomme ord.

”Seniorførtidspensionen bliver fremstillet som et plaster på såret, men det er det ikke, for ordningen er jo ikke anderledes end den, der findes i dag,” siger Lennart Damsbo-Andersen fra Socialdemokraterne til Altinget.dk.

Ifølge Altinget.dk er flere eksperter enige med i den vurdering.

”I dag kan enhver bede om at få afgjort, om man er berettiget til førtidspension på baggrund af det foreliggende grundlag,” siger ph.d. i jura ved VIA University College Aarhus, John Klausen.

Regeringsns forslag er, at nedslidte, som er fyldt 58 år, kan søge om førtidspension uden arbejdsprøvning. I stedet vil de blive vurderet på det ’foreliggende grundlag’, som eksempelvis lægejournaler. 

Men den mulighed foreligger allerede fastslår John Klausen, og kriterierne for tildelingen af pensionen er uændret. Den eneste forskel er, at seniorførtidspensionens behandlingstid vil blive op til tre måneder længere end i dag.

Ingen  ny ordning

Det gør det ifølge professor i socialret ved Københavns Universitet, Kirsten Ketscher, svæt at forstå, hvad den nye ordning skal gøre godt for.

”Hvis ikke man får ændret kriterierne for at få førtidspension for seniorer, så kan jeg altså ikke se, at man har skabt lettere adgang, end man har i dag,” siger hun.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) fastholdte på et samråd, at selv om seniorførtidspensionen måske ikke er en ny ordning, så er det en hurtigere vej til førtidspen­sion.

”Processen bliver kortere, så man nu skal have svar inden for et halvt år. Det andet er, at man selv kan søge om seniorførtidspension. Det kan man ikke med førtidspensionen i dag, hvor det i praksis er sådan, at man henvender sig til kommunen, og så gennemgår man mulighederne,” forklarede Inger Støjberg ifølge Altinget.dk.

 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet