S og DF i fælles udmelding: Kommuner skal ikke tvinges til at udlicitere
S og DF i fælles udmelding: Kommuner skal ikke tvinges til at udlicitere
Kommunerne skal ikke lade sig presse af regeringen til at lave måltal for udlicitering af hjemmeplejen. For det er der ikke flertal for i Folketinget.
Sådan lyder beskeden fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der i en fælles udmelding vil gøre op med regeringens ønske om, at obligatoriske måltal skal få flere private firmaer til at overtage offentlige opgaver. Særligt inden for ældreområdet mener de to partier, at kommunerne skal være dybt optaget af at levere en god service til de ældre. Her skal opfyldelsen af kvoter ikke være en hovedopgave.
Spørgsmålet vil blive en del af forårets økonomiforhandlinger mellem regeringen og kommunerne.
- Der sidder DF og S ikke med, så vi vil gøre det klart for kommunerne, hvilke kort det er, regeringen sidder med. Der skal ikke stå nogle kommuner bagefter, som har fået vredet hånden om på ryggen og nu skal efterleve nogle måltal, siger ældreordfører Astrid Krag (S).
Det står i regeringsgrundlaget, at man vil øge udliciteringen af opgaver i det offentlige for at forny den offentlige sektor, hvor øget konkurrence skal løfte kvaliteten af plejen og sænke prisen. Men den køber ældreordfører i Dansk Folkeparti, Jeppe Jakobsen, ikke.
Han mener, at mange kommuner har nået smertegrænsen for, hvor meget man yderligere kan effektivisere hjemmeplejen. Derfor vil de private primært skulle konkurrere på prisen. Det vil ifølge Jeppe Jakobsen have konsekvenser for, om der blandt andet bliver hyret ordentligt uddannet plejepersonale. Det er også en frygt, at økonomien i de private selskaber kan blive så presset, at der vil opstå nye konkurser i plejesektoren.
- Lige nu ser vi alt for ofte, at ældre ikke får den pleje, de har brug for og ret til. Og det er lige meget, om det er private eller offentlige. Så er det ikke mere effektivt, så er det bare dårligere. Når man samtidig lærer af hinanden i en alt for ringe grad, så får ingen af parterne andet ud af det end at presse hinanden, siger Jeppe Jakobsen.
Der skal ro på
De to partier er fortalere for, at ældre kan “stemme med fødderne” og have et valg mellem offentlige eller private leverandører. Men de deler også et principielt syn på, at det ikke skal være et selvstændigt mål at få private virksomheder ind over kernevelfærden.
Dog kan man finde op til flere eksempler på byrådsmedlemmer fra både S eller DF, som har været med til at lægge mere af ældreplejen over i private hænder, selvom partierne på Christiansborg mener, at det primært bør være en kommunal opgave. Astrid Krag og Jeppe Jakobsen erkender, at det kan virke selvmodsigende, men understreger, at det er hver kommunes frie valg at træffe.
Lige nu ser vi alt for ofte, at ældre ikke får den pleje, de har brug for og ret til. Og det er lige meget, om det er private eller offentlige. Så er det ikke mere effektivt, så er det bare dårligere.
Heller ikke DF’s egne vælgere er enige i partiets holdning til udlicitering. Ifølge en undersøgelse fra Analyse Danmark står DF’s vælgere som de mest splittede i spørgsmålet om udlicitering af hjemmeplejen. Ifølge undersøgelsen hælder to ud af tre socialdemokratiske vælgere til, at det offentlige skal blive ved med at varetage opgaver inden for ældreplejen.
- Jeg kan sagtens forstå mine vælgeres usikkerhed. De oplever den jo på deres eget liv. Derfor er det jo vigtigt, at vi giver dem det frie valg og ikke presser kommunerne unødvendigt, siger Jeppe Jakobsen.
De to ældreordførere mener, at det nu handler om at give kommunerne ro på. De skal sikres mod nedskæringer, og man skal ikke tvinge dem i at sætte flere opgaver i udbud. På den måde vil personalet i ældreplejen have luft til at skabe bedre arbejdsgange til gavn for de ældre. Derefter skal man skabe bedre forhold for vidensdeling mellem kommuner og private. Ligesom at et nyt videnscenter for ældrepleje skal finde smarte løsninger på ældreplejens udfordringer.
Astrid Krag og Jeppe Jakobsen er samtidig uenige i indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Billes udtalelser om, at der stadig er meget uforløst potentiale for udlicitering til det private. Ifølge S og DF er der allerede etableret nok konkurrence på ældreområdet. Men kommunerne har ikke høstet frugterne i form af at få det offentlige og private til at lære af hinanden og skabe innovation, da de to parter i øjeblikket kun presser hinanden.
- Jeg så gerne større ambitioner fra regeringen. I forbindelse med finansloven vælger man eksempelvis at afsætte 25 millioner kroner til private leverandørere. Hvorfor kigger vi ikke på underernæring blandt ældre, ensomhed, og hvordan vi bedre aktiverer civilsamfundet? Det synes jeg er ærgerligt og uambitiøst. Forhåbentligt kan vi med et videnscenter og ro til kommuner være med til at få hele ældreplejen med i det nye årtusinde, siger Astrid Krag.
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skriver i et mailsvar til kommunen.dk, at det ikke vil være smart, hvis han begynder at forhandle enkeltspørgsmål gennem pressen op til de kommende forhandlinger.
- Men jeg vil gerne understrege, at regeringen ønsker, at vi generelt konkurrenceudsætter flere opgaver i den offentlige sektor. Om leverandøren i sidste ende er privat eller offentlig, er ikke afgørende. Det er derimod, at vi får testet markedet, så vi får mest mulig offentlig velfærd for skattekronerne. Jeg tror grundlæggende på, at konkurrence holder alle oppe på tæerne. Konkurrence er derfor godt for både at skabe god kvalitet og økonomisk effektivitet, skriver han.
Læs kronik af Astrid Krag og Jeppe Jakobsen her
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.