I forbindelse med Danske Regioners generalforsamling fredag løfter næstformand Ulla Astman (S) sløret for, hvordan regionerne vil bidrage til et grønnere Danmark.
I forbindelse med Danske Regioners generalforsamling fredag løfter næstformand Ulla Astman (S) sløret for, hvordan regionerne vil bidrage til et grønnere Danmark.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Regioner vil gøre hospitaler grønne i 2030

Hybridambulancer og klimavenlige nybyggerier skal være med til at reducere danske hospitalers CO2-udledning med 75 pct. inden 2030, mener Danske Regioner.

frontrunners

Af Ritzau | [email protected]

I december fik danskerne en klimalov, der skal sikre, at Danmark når målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030.

Men når det kommer til danske hospitaler, er 70 pct. er ikke nok for Danske Regioner, som fredag holder en coronaramt digital generalforsamling.

I et nyt udspil vil organisationen for de fem regioner sænke CO2-udledningen på hospitalerne med 75 pct. inden 2030.

- Det er et ambitiøst mål, det ved vi, men vi vil arbejde benhårdt for at nå det, siger Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner.

  Det er et ambitiøst mål, det ved vi, men vi vil arbejde benhårdt for at nå det.

- Nogle investeringer er her og nu, og nogle af dem kan være dyrere, end hvis man blot valgte de billigste på markedet, men det kan betale sig på den lange bane.

Fra 217.000 ton til 55.000

Udspillet lægger op til, at regionernes hospitaler og institutioner skal sænke udledningen af CO2 fra el, varme og transport fra cirka 217.000 ton om året til cirka 55.000 ton om året.

Den generelle grønne omstilling af energisektoren skal bidrage til en del af reduktionen.

Derudover vil regionerne sætte ind på fire områder:

  • klimavenlige bygninger
  • grøn transport
  • bæredygtige indkøb
  • cirkulær økonomi uden spild

Danske Regioner vil tænke klimavenlige løsninger ind i vedligeholdelse af bygninger, når der eksempelvis skal udskiftes ældre tage og vinduer.

Desuden skal brugen af klimavenlige materialer ved nybyggeri øges.

Når det kommer til transport, peger regionerne i udspillet på, at man kan indføre hybridambulancer, og at hospitalerne kan stille arealer til rådighed for el-ladestandere.

Regionerne skal samtidig minimere spild og stille grønne krav, når de køber ind.

Det offentlige skal gå forrest

Ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, er det vigtigt, at det offentlige går forrest.

- Der er flere gange peget på, at de skal foretage grønne indkøb, fordi det offentlige har relativt store beløb at jonglere med.

- Det kan trække hele samfundet med og skabe et marked for mere bæredygtige produkter, siger han.

Professoren mener, at store virksomheder, også i det offentlige, kan skabe et ryk på den grønne omstilling nedefra.

- Alt kan ikke lade sig gøre, hvis det er Folketinget, der skal beslutte alle de små dele.

- Hvis regionerne, der samlet har 135.000 ansatte, går forrest og stiller en retning samt midler til rådighed, så er det et eksempel, som man kan håbe, at andre virksomheder vil følge.

  Det kan trække hele samfundet med og skabe et marked for mere bæredygtige produkter.

Brian Vad Mathiesen ser dog to udfordringer. Den ene ligger i regionernes budgetter, den anden i valget af grønne løsninger.

- Man er nødt til at være klar over, at der godt kan gå daglig drift i den, så der skal være nogen, der tager ansvar løbende.

- Derudover er det ikke ligegyldigt, hvilke grønne initiativer man vælger, for det kan blive meget dyrt at nå målet. Det kan dog også reducere driftsomkostningerne, så det bliver en god forretning - så man må tænke sig om, siger han.

Danske Regioner opfordrer regeringen til at indgå en klimaaftale og et forpligtende partnerskab med regionerne.

Samtidig lægger regionerne op til at udarbejde et årligt klimaregnskab, så man løbende kan måle indsatsen frem mod 2030.

Klima

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet