"Vi har brug for en sikkerhedsventil"

Flere af AGORA's debat-tører er klar på at gøre det nemmere at komme af med en borgmester.

Agora

Af Redaktionen | [email protected]

Fredericia var heldig, at Thomas Banke selv trak sig. Og oftest sejrer fornuften da også til sidst. Men det er farligt, at borgmestre overhovedet har muligheden for at bide sig fast i bordpladen, mener blandt andre Klaus Mygind (SF), gruppeformand i København.

- Når jeg tænker på, med hvilken hastighed konstitueringerne laves i kommunerne efter Kommunevalget, hvor personforhold ofte går over politik, så synes jeg, at systemet bør have en sikkerhedsventil, siger Klaus Mygind, der ønsker en ændring i Styrelsesloven.

Også Finn Rudaizky fra Dansk Folkepartis gruppe i København svarer umiddelbart ja til en ændring af Styrelsesloven, så byråd kan afsætte borgmestre, hvis de mister tilliden til deres embedsførelse. Men det skal ikke blive nogen 'hverdagsbegivenhed'.

- Derfor skal bestemmelserne i Styrelsesloven også fastsættes på en måde, så det gøres klart, under hvilke forudsætninger en borgmester kan afsættes – for eksempel hvis vedkommende ikke passer sit arbejde eller har en kritisabel embedsførelse, siger Finn Rudaizky.

Der bliver ingen Lex-Banke, hvis det står til Rikke Lauritzen (Enl), gruppeformand i København. Der skal ikke lovgives på baggrund af en enkeltsag som denne.

 - I sidste ende løste Fredericia Byråd jo også sagen inden for den eksisterende styrelseslov.

Men skal der lovgives, skal det i hvert fald sikres, at vi ikke ender med et instrument, der kan misbruges politisk.

- Skal en borgmester kunne væltes, synes jeg som minimum, at man skal give mulighed for at udskrive nyvalg. Derved sikres det, at det ikke er alle mulige andre agendaer hos enkelte byrødder, der kan udløse et borgmesterskifte, da disse også vil skulle genvælges, siger Rikke Lauritzen.

Hun mener i øvrigt at Københavns magistrat-styreform indeholder en indbygget 'checks-and-balances', hvor en enkelt borgmester  ikke kan have den ultimative magt. Men det afvises af Klaus Mygind:

- Det drejer sig om hvilken politisk kultur man har, herunder hvilken åbenhed der er. I Fredericia reagerede forvaltningen jo også, og alligevel kunne Thomas være blevet siddende til stor skade for alle.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet