"Horsens statsfængsel bliver Europas Alcatraz"

Horsens nye borgmester, Peter Sørensen, vil fortsætte Jan Trøjborgs arbejde med at sætte Horsens på det kulturelle verdenskort. 

Ugens uundgåelige

Af Sofie Flensburg | [email protected]

Hvordan er det at skulle følge i Jan Trøjborgs fodspor?

Det tror jeg faktisk ikke, at man kan. Man skal finde sin egen vej og egen profil. Jan var jo de store linjers mand, og jeg har selvfølgelig været tæt på ham og med til at lægge politikken for Horsens, men personligt kan man ikke sammenligne mig og Jan.

Hvordan er du anderledes?

Jan var jo en politiker med erfaringer fra ministerierne, og han havde et internationalt netværk, og det har jeg naturligvis ikke. Så jeg skal nok kæmpe lidt mere for det, men det er så også en af de ting, jeg er rigtig god til. Jeg er god til at kæmpe for mine sager og bruge tid og energi på at sætte mig ind i det, der er vigtigt for borgerne. Jeg er meget ydmyg over for opgaven, men jeg er også klar til at levere timerne og indsatsen. 

Hvad har du lært af Jan Trøjborg?

Jeg har lært næsten alt politisk af Jan Trøjborg. Men Jans vigtigste kunst var nok at søge efter det brede samarbejde. Jan har lært mig at manøvrere rundt i partiprogrammerne og kende partiernes mærkesager, så det er muligt at lave de brede aftaler. 

Og så har han lært mig at tænke de store tanker og ikke at lade mig begrænse i min tankegang. Som vi siger i Horsens Kommune: Vi tør godt hæve overlæggeren. 

Hvad vil du gøre anderledes som borgmester?

Det har jeg ikke nået at tænke ret mange tanker om. Det er jo sådan, at vi først havde verdens største cykelløb, og så havde vi Jans begravelse. Men kommunalpolitisk har jeg overordnet ikke tænkt mig at gøre det anderledes. Vi arbejder med langsigtede beslutninger i Horsens, og vi har en brandingstrategi og en bosætningsstrategi. Derudover vil vi fortsætte med for fuld damp at tilbyde kultur-oplevelser. Det vil bare være en anden person, der sidder for bordenden.

Hvad er dine mærkesager?

Det er altafgørende, at Horsens bliver ved med at hæve sit uddannelsesniveau. I forhold til landsgennemsnittet har vi et for lavt uddannelsesniveau. En anden ting er, at vi igennem bosætning skal sikre os, at vi bliver ved med at være en moderne velfærdskommune.

Og så er der selvfølgelig fængslet (det tidligere Horsens Statsfængsel, som netop er åbnet som museum, red.), som jeg simpelthen forventer mig så meget af. Jeg tror på, at vi her har Europas svar på Alcatraz, og at det bliver en turistattraktion i verdensklasse, hvor der vil være oplevelser, museum, koncerter og konferencer. Jeg tror virkelig på, at vi her i Horsens har noget unikt, som vi ikke må lade forbipassere, fordi det simpelthen kan give så meget tilbage til kommunen gennem arbejdspladser og vækst.    

Hvor ser du Horsens om 10 år?

Jeg ser Horsens som en selvstændig kommune, men som en væsentlig medspiller med Aarhus og de vækstbånd, der ligger op gennem Jylland. Vi skal udnytte det potentiale og den beliggenhed, som vi har i Horsens. Det skal vi gøre ved at løfte i flok i hele kommunen. Det nytter ikke noget, at det kun er kommunalbestyrelsen – vi skal have vores erhvervsliv og borgerne med. Og så skal vi hele tiden udvikle på det, vi har sat i gang. Vi skal altså fortsætte det fantastiske arbejde, som blev startet helt tilbage med Vagn Ry Nielsen (socialdemokratisk borgmester i Horsens fra 1994 til 2005, red.) og som blev fortsat af Jan Trøjborg. Det bliver en kunst at fortsætte på den måde under rigtig hårde økonomiske betingelser.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet