"Det var en nødvendig beslutning"

Kræft får 63-årige Jens Christian Birch til at stoppe som kommunaldirektør i Næstved. Som leder vil han gerne huskes for at være ordentlig og forudsigelig.

Ugens uundgåelige

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Hvordan har det været for dig at skulle sige stop på denne måde?

Det har været meget svært at sige stop til et job og en kommune, som jeg har været kommunaldirektør for i syv år, og som jeg har været utroligt glad for. Jeg skal igennem et behandlingsforløb, der gør, at jeg ikke kan fungere 100 procent som kommunaldirektør, og det kan kommunen ikke være tjent med. Jeg kunne vælge at sygemelde mig i en fem-seks måneder, og så måtte kommunen vente på, om jeg kom tilbage. Men jeg har valgt at stoppe, så kommunen kan ansætte en ny kommunaldirektør, og jeg kan koncentrere mig om min behandling.

Har det netop kendetegnet dig som kommunal leder, at du kun gør ting 100 procent?

Ja, jeg er nok sådan indrettet, at jeg ikke kan have et job, hvis jeg ikke kan engagere mig fuldt ud og give det fuld energi, og det kan man ikke, når man skal ind i en intensiv medicinsk behandling. Der er en række bivirkninger af sådan en behandling.

Du har været en meget markant profil som kommunal leder. Hvilken egenskab vil du gerne huskes for?

Ordentlighed og forudsigelighed.

Hvorfor lige det?

I ordets gamle forstand er ordentlighed jo udtryk for, at man lever efter nogle bestemte principper, man har en etik i den måde, man arbejder på, og man behandler sine omgivelser ordentligt. Det er også meget vigtigt for den troværdighed, man har. Og så det her med forudsigelig. Når man laver om, og man leder en organisation, så skal ens medarbejdere, andre ledere og politikere kunne stole på en. Det betyder enormt meget for trygheden i en organisation, at man ikke laver mærkelige sving, at man ikke er humørsyg eller vilkårlig. På en måde bliver man jo en form for far og mor for organisationen, og den rolle skal man forstå. 

Du har næsten altid været i den kommunale sektor. Hvorfor er det lige kommunerne, dit arbejdshjerte er faldet for? 

Fordi kommunerne varetager en så væsentlig opgave. Vi har en stor del af befolkningen i vores varetægt, når vi underviser dem, når vi passer dem i daginstitutionerne, når vi er i ældrecentrene, eller når vi udsteder en byggetilladelse. 

Jeg var i den private sektor, og det handlede meget mere om bundlinje og snæver forretningsstrategi. Jeg synes, at det brede, det at være en del af et lokalsamfund er vældig inspirerende, og også det, at vi sidder og varetager en væsentlig samfundsopgave. Det, vi sidder med det ene øjeblik, kan man næste dag gå ud og se blive realiseret uden for vinduerne. 

Hvilken sag eller opgave i løbet af din karriere vil du huske bedst? 

Det største var klart, at jeg blev ansat i 2005 til at være med til at lave den nye Næstved Kommune, som i dag er på 81.000 indbyggere. Vi sagde, at vi lukker fem kommuner og bygger en sjette. Det har været en fantastisk oplevelse, og det er faktisk lykkedes rigtig godt. 

Hvordan ser du på det, der venter dig forude?

Nu skal jeg passe den behandling, jeg skal have, og så skal jeg have mere tid til mig selv, min familie og mine venner, og så skal jeg beskæftige mig med en masse sjove ting, som også har med kommuner, ledelse og kommunikation at gøre. Men nu kan jeg selv vælge. I mit nuværende job er der nogen, der hele tiden bestemmer min dagsorden. Jeg glæder mig til selv at kunne bestemme over min egen tid. 

Så vi kan godt forvente at se bøger og foredrag fra dig?

Ja, det kan du godt regne med.


HR & uddannelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet