Penge til udsatte boligområder røg direkte i kommunekassen

Kun en mindre del af de 354 mio. kr. der er uddelt til kommuner med socialt belastede bydele fra en særpulje, når boligområderne

SÆRTILSKUD

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Sidste år vedtog Folketinget i forbinedelse med forliget om en reform af udligningssystemet en særlig pulje til udsatte boligområder. Men kun få af de udbetalte 354 millioner kroner når boligområderne.

Mindst 281 af de 354 millioner er i stedet havnet i kommunekasserne, hvor de er med til at finansiere alle mulige andre aktiviteter. Det skriver fagbladet Boligen, der udgives af BL - Danmarks Almene Boliger på bagrund af en rundspørge til de 27 kommuner, som nu har fået en bid af kagen

- Pengene skulle løse de sociale problemer, som er i specifikke områder. Det kan være unge mennesker, som er på afveje, eller dem, der står og ikke kan få fat i arbejdsmarkedet. Dem, som har brug for råd, rådgivning og vejledning for at komme på rette spor, siger BL's formand Palle Adamsen til Ritzau.

Penge i kassen
Rundspørgen til de 27 kommuner viser, at der ikke kommer megen ny og konkret problemløsning ud af den nye tilskudspulje.

17 af de 22 kommuner, der har villet svare på Boligens spørgsmål, oplyser, at de ikke har planer om at bruge tilskuddet til nye projekter i boligområderne.

Tilskuddet anses for at være et generelt tilskud, kommunerne kan bruge i den almindelige budgetlægning. Fem kommuner, der tilsammen har fået udbetalt 51 millioner kroner, vil slet ikke oplyse, hvordan pengene er brugt.

Fra Københavns Kommune oplyser kontorchef Mads Grønvall overfor Boligen, at de 100 mio. kr. kommunern har modtaget fra puljen, er indgået som en del af den generelle finansiering af budget 2013.

Heller ikke de 45 mio. kr. Aarhus Kommune har modtaget fører til nye initiativer. Men de betyder dog, at nogle indsatser kan fastholdes.

- Tilskuddet er anvendt helt i overensstemmelse med de retningslinjer, som er meldt ud fra ministeriets side. Det er ikke er gået til nye initiativer, men det har indgået som en del af budgetlægningen på området, hvor vi i forvejen har afsat betydelige midler til udsatte boligområder og hjemløse, siger chefen for Budget og Regnskab Lars Sønderby til Jyllands-Posten.

Minister på banen
Oplysningerne om kommunernes brug af midlerne fra den sociale særpulje har fået Venstres boligordfører Louise Schack Elholm til at afkræve by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) en forklaring.

Hans ministerium henviser til, at den sociale særpuljer er en del af Økonomi- og Indenrigsministeriets ressort.

Se de enkelte kommuners svar her.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet