Odense investerer i atomvåben og børnearbejde

Efter først at have hemmeligholdt sine investeringer er Odense vendt på en tallerken, og lægger nu oplysninger om kommunens investeringer åbent frem. Det afslører store etiske problemer.

Etik

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Odense Kommune investerer i både børnearbejde, atomvåben og miljøsvineri. Det står klart, efter Odenses økonomiudvalg har besluttet at lægge delvise oplysninger om kommunens aktieinvesteringer åbent frem. I sidste udgave af avisen Kommunen forsvarede borgmester Jan Boye (K) ellers med næb og kløer, at økonomiafdelingen hemmeligholdt oplysningerne af hensyn til kommunens kapitalforvalters konkurrenceevne. Et hensyn, der ifølge borgmesteren vejede tungere end borgernes mulighed for at få indsigt i, hvad deres skattekroner er investeret i. 

Jan Boye mente ikke på det tidspunkt, at der var nogen anledning til at ændre på den politik. Nu er han imidlertid vendt på en tallerken. 

”Vi har ikke tidligere haft praksis for at oplyse om den enkelte kapitalforvalters konkrete investeringer ud fra en betragtning om, at konkurrencehensynet mellem forvalterne vejede tungere end oplysning om de enkelte investeringer. Men den praksis ændrer vi nu,” siger Jan Boye i en pressemeddelelse. Det var ikke muligt at få en uddybende kommentar.

Begrænset åbenhed

Sammen med et enigt økonomiudvalg besluttede han at offentliggøre, hvilke investeringsforeninger kommunen benytter. Oplysninger om, hvilke konkrete virksomheder der investeres i, er til gengæld ikke tilgængelige. Avisen Kommunen har derfor fået organisationen DanWatch til at gennemgå de 13 investeringsforeninger, Odense Kommune benytter. Det afslører, at en del af de 192 millioner kroner, som Odense har investeret i aktier, er sat i virksomheder med omfattende etiske problemer.

Det gælder blandt andet den globale dækproducent Bridgestone, der er sortlistet for at benytte børnearbejde på en gummiplantage i Liberia. Odense har også penge i olieselskabet Chevron, der er ansvarlig for store miljøødelæggelser i Ecuadors jungle, samt den italienske våbenproducent Finmeccanica, der optræder på de sortlister, DanWatch tager udgangspunkt i, fordi virksomheden er involveret i produktionen af atomvåben. 

Også klyngebomber

Finmeccanica kritiseres imidlertid også fra andre sider for at producere klyngebomber. Det er årsagen til, at blandt andet Belgiens næststørste bank, KBC, har valgt at sortliste virksomheden. 

”Hvis vi har penge investeret i virksomheder, der producerer masseødelæggelsesvåben eller benytter børnearbejde, så har vi et problem. Jeg regnede med, at vi fik forhindret det, da vi vedtog vores politik for etiske investeringer i foråret. Og der er ingen tvivl om, at det får konsekvenser,” siger Thomas Funding, politisk ordfører for Socialdemokraterne i Odense.

Konsekvenserne skal ifølge Thomas Funding rette sig mod kommunens kapitalforvaltere, der efter hans mening ikke har levet op til deres forpligtigelser. Samtidig peger han på, at det også kan blive nødvendigt at stramme op på kommunens etiske retningslinjer, så det kommer til at stå 'klippefast', hvad skatteborgernes penge ikke må investeres i. 

”Jeg mener helt klart, at det også indbefatter virksomheder, der er involveret i produktionen af atomvåben og andre masseødelæggelsesvåben,” siger Thomas Funding.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet