Nyrup: Pas på kapitalfonde

Privatisering af offentlig service baner vej for grådige kapitalfonde, advarer tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. I Køge blev et privat job-center overtaget af en kapitalfond og gik konkurs.

Indkøb

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

 

Mens regeringen udskriver privatisering som den medicin, der skal sikre kommunerne en sund økonomi, advarer de europæiske socialdemokraters formand, Poul Nyrup Rasmussen, om, at privatiseringen kan bane vej for grådige kapitalfonde. 

Regeringen har dekreteret offentlig nulvækst og besparelser på 24 milliarder kroner over de næste tre år. I planen indgår en stigning i udliciteringsgraden fra 25 til 31,5 procent. Men på baggrund af sagen om det private jobcenter Agens i Køge opfordrer Poul Nyrup kommuner til at tænke sig godt om, før de lægger service i private hænder. 

”En kapitalfond har mange investorer, som forventer, at den leverer det højest mulige afkast. Sådan en kapitalfond vil kun have ét for øje: Det er på kortest mulige tid – inden for tre-fem år – at trække flest penge ud af virksomheden. De tømmer virksomheden for værdi, hvorefter de sælger den videre,” siger Nyrup til Kommunen: ”Det er i stik modstrid med offentlig service. For det går jo ud på vedvarende at give borgerne den service, der politisk er besluttet.”

I sagen fra Køge blev moderselskabet bag det private jobcenter, Agens, overtaget af en amerikansk kapitalfond. Derefter blev et millionbeløb ført ud af jobcentret, som i januar gik konkurs. Det er en typisk fremgangsmåde for kapitalfonde. Og den risiko skal man have med i sine overvejelser, når man privatiserer, mener Poul Nyrup. Efter hans opfattelse er der områder, som er for følsomme til at blive privatiseret. 

”Visse områder – for eksempel børnepasning – egner sig ikke til at blive puttet ind i en privat model for, hvordan man kan tjene penge,” siger han: ”Det er jo en skattefinansieret offentlig service, hvor man efter en åben politisk forhandling ender på et fornuftigt niveau. Det er ikke velegnet for en privatøkonomisk profitmodel,” siger Poul Nyrup. 

I KL advarer chef for offentlig-privat Jakob Scharff mod at drage for vidtrækkende konklusioner på baggrund af sagen fra Køge. 

”Grundlæggende skal man altid tænke sig meget godt om. Men jeg vil nødig udtrykke det sådan, at der er opgaver, som ikke er udbudsegnede,” siger han. 

”Der er dog nogle opgaver, hvor forsyningssikkerheden er alfa og omega – for eksempel madudbringning, hvor ældre borgere skal have mad hver dag året rundt. Der skal man tage ekstra grundigt hånd om den udfordring, der kan være, hvis den private leverandør går konkurs,” tilføjer Jakob Scharff. :

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet