Novicer ruster sig til prikkerunder

Kommunale ledere er helt uerfarne, når det kommer til afskedigelser. 2010 bliver året, hvor mange får deres debut. Allerede nu er forberedelserne i gang.

Ledelse

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

 

Selvom titlen som leder både indebærer, at man deler julegaver og fyringssedler ud til de ansatte, så har de færreste kommunale ledere erfaring med sidstnævnte opgave. Men det kommer til at ændre sig for mange, for effektiviseringer og et påbud om nulvækst i kommunalskatterne vil uundgåeligt kræve afskedigelser i kommunerne i år 2010. Hos KL kan man allerede nu mærke, at kommunale ledere ruster sig til fyringsrunderne:

”Flere fagchefer og kommunaldirektører er begyndt at ringe ind med spørgsmål om, hvordan det nu lige er med afskedigelser. Og det sker fordi, at kommunerne i øjeblikket lægger beslutninger om personalereduceringer i støbeskeen,” siger Carsten Thystrup, der er kontorchef i det personalejuridiske kontor hos KL.

Private ledere mere erfarne

Hos Ledernes Hovedorganisation rådgiver man medlemmerne i, hvordan de kommer bedst gennem onde tider med fyringer. Niels Henriksen, der er ledelsesrådgiver, ser stor forskel på tyngden af erfaringer hos de private og de kommunale ledere:

”Mange kommunale ledere har ikke prøvet at fyre før, og hvis de har, har det typisk været en enkeltstående sag med en klokkeklar grund. Det er derfor en ny udfordring for mange, og vi råder lederne i alt fra de juridiske til de psykologiske aspekter ved en afskedigelse – ikke mindst i den reaktion, som de selv kan have.”

Selvom større fyringsrunder i offentligt regi naturligt kan begrundes med kommunernes pressede økonomi, så råder Ledernes Hovedorganisation til, at ledere også er parate til at uddybe fyringen for deres ansatte: ”De skal være forberedt på, at mange ansatte gerne vil have den personlige forklaring på, hvorfor det lige rammer dem – nedskæringer generelt er ikke grund nok,” siger Niels Henriksen, der opfordrer til klare kriterier og ærlig kommunikation fra lederens side. :

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet