Der gik ikke mange timer efter angrebet lørdag den 14. februar, før de første politikere krævede strengere straffe og placerede skylden på venstrefløjen. Foto: Polfoto
Der gik ikke mange timer efter angrebet lørdag den 14. februar, før de første politikere krævede strengere straffe og placerede skylden på venstrefløjen. Foto: Polfoto

Når følelser får frit løb

Efter sidste uges terrorangreb i København var flere politikere så hurtige på aftrækkeren på både de sociale og konventionelle medier, at partitoppen måtte tage afstand fra de følelsesladede brud med partilinjen. 

Terror

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Tweet først, tænk bagefter. Sådan ræsonnerede flere politikere tilsyneladende, da terroren ramte Danmark. I hvert fald har flere medlemmer af Dansk Folkeparti måttet se deres udmeldinger på Facebook, Twitter og i lokale medier undsagt af partitoppen på Christiansborg. Også LA’s Simon Emil Ammitzbøll trådte udenfor partilinjen i et tweet – han valgte dog hurtigt at irettesætte sig selv.

Uanset hvor meget partitoppen i DF måtte ønske det, kan man ikke holde mund med tilbagevirkende kraft. Til gengæld har ledelsen været hurtigt ude med brandslukkeren, vurderer Kasper Møller Hansen, der er valgforsker på KU.

- Deres ledelse er meget dygtig til med det samme at sige, at de ikke står inde for de ekstreme udmeldinger. De er gode til krisehåndtering og heller ikke bange for at smide folk ud, hvis det skulle blive nødvendigt, siger han.

Derfor tror Kasper Møller Hansen heller ikke, at udmeldingerne gør hverken fra eller til for opbakningen til Dansk Folkeparti. Ligesom han heller ikke ser nogen bred støtte til de mest ekstreme udtalelser hverken i Dansk Folkeparti eller i den vælgerskare, der ligger længere ude mod højre.

Også i Venstre har handlingerne i København fået interne uenigheder frem i lyset. I et debatindlæg i Politiken gav den tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech udtryk for, at man burde holde sig fra at lave tegninger bare for at provokere og nedgøre et religiøst mindretal. Den udmelding fik både Kristian Jensen og Inger Støjberg til at fremhæve, at Venstre på alle måder kæmper for ubegrænset ytringsfrihed og at Birthe Rønn Hornbech ikke talte på partiets vegne.

I det store og hele har Kasper Møller Hansen dog meget svært ved at få øje på uventede standpunkter i kølvandet på skudepisoderne i København.

- Jeg tror, det bliver svært at politisere det, fordi partierne er stort set enige. Partierne er fuldstændig enige om at bruge flere penge og ressourcer på at forebygge, så jeg tror ikke, det bliver et tema i en kommende valgkamp, siger Kasper Møller Hansen.

[intense_hr direction="horizontal" height="300" type="solid" imagemode="full" size="medium" title="Ejler Schütt (DF)" title_position="center" icon_size="1"]

”Terror i Danmark. Dødsstraf. Disse modbydelige terrorister forstår kun et sprog, nemlig mord og ødelæggelse. Derfor skal de med en særlov fuldstændig tilintetgøres med dødsstraf.”

Ejler Schütt (DF), viceborgmester i Aabenraa, Facebook, søndag klokken 11.58

”Han føler sig frustreret, og så kommer han med en hurtig reaktion på Facebook-mediet. Men det her gør jo ikke, at Dansk Folkeparti nu ændrer position i forhold til dødsstraf. Fordi terrorister dræber i ren blodrus, så skal samfundet ikke begynde at dræbe.”

Peter Skaarup (DF), Jv.dk, tirsdag den 17. klokken 17.55.

[intense_hr direction="horizontal" height="300" type="solid" imagemode="full" size="medium" title="Aia Fog (DF)" title_position="center" icon_size="1"]

”Jeg mener, at Radikale Venstre bærer et stort ansvar for, at det kan lade sig gøre. At det her terrorangreb kan finde sted.”

Aia Fog (DF), folketingskandidat. TV2, tirsdag på morgenfladen

”I forhold til weekendens terrorangreb er det ene og alene den gerningsmand, der har begået terrorangrebet, der er ansvarlig for det. Det skal man ikke forsøge at formilde i forhold til vedkommende ved at sige, at andre også har et medansvar.”

Kristian Thulesen Dahl (DF), Politiken, tirsdag klokken 12.12

”Jeg tager det til efterrening, at jeg er blevet banket på plads, så jeg blander mig ikke mere.”

Aia Fog, Politiken, tirsdag klokken 12.12

[intense_hr direction="horizontal" height="300" type="solid" imagemode="full" size="medium" title="Birthe Rønn Hornbech (V)" title_position="center" icon_size="1"]

”Undskyld, jeg spørger, men hvorfor er den slags tegninger så vigtige for de såkaldt danske værdier? Hvorfor skal der kæmpes så indædt for dem, og hvorfor skal vi i trods blive ved med at bringe dem, når de ikke rykker noget som helst i Danmark end netop at nedgøre mennesker med religiøse følelser?”

Birthe Rønn Hornbech (V), kronik i Politiken, tirsdag

”Jeg er uenig. Ytringsfriheden gælder alle, og vi skal ikke begynde at lægge moralske vurderinger ned over, hvad der er rigtigt og forkert at sige eller tegne.”

Kristian Jensen, Jyllands-Posten, tirsdag klokken 12.07

[intense_hr direction="horizontal" height="300" type="solid" imagemode="full" size="medium" title="Mogens Camre (DF)" title_position="center" icon_size="1"]

”Jeg vil sige det sådan, at det store flertal på Christiansborg har et ansvar. I hvert fald burde enhver efter 11. september 2001 have fået lukket øjnene op. Alle partier undtagen Dansk Folkeparti har lukket øjnene og har ikke villet se. Så enkelt er det.”

Mogens Camre (DF), Berlingskes Politiko, tirsdag klokken 16.29

”Alle har jo ret til at komme med et indspark i debatten, men det er i mine øjne regulært vrøvl. At tage skylden fra folk er noget, det danske behandlersamfund i høj grad har brugt, men det accepterer jeg ikke. Den skyldige er ham, der trykkede på aftrækkeren og hans medsammensvorne, der hjalp ham med at gemme sig og skaffe skydevåben.”

Søren Espersen (DF), Berlingske Nyhedsbureau, tirsdag klokken 18.03

[intense_hr direction="horizontal" height="300" type="solid" imagemode="full" size="medium" icon_size="1"]

Kommunikation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet