Lolland og Bornholm vil lave nye særaftaler

Morsø Kommune fik i sidste uge en partnerskabsaftale med Økonomi- og Indenrigsministeriet. Det samme ønsker borgmestrene på Bornholm og Lolland, der begge har udviklingsaftaler med udløb i år. 

Udligning

Af Morten Munkholm | [email protected]

Pengene bliver færre og færre i en lang række ø- og landkommuner. Derfor er spillet om de særlige tilskud fra Økonomi- og Indenrigsministeriet nu sat ind.

Morsø Kommune blev forleden den første til at sikre sig en særaftale om 52 millioner kroner over tre år. En nødvendighed, påpeger borgmester Hans Ejner Bertelsen (V), der med en konsulentrapport i hånden kunne vise ministeriet, at der allerede fra i år var et stort hul i kommunens økonomi.

Med tilsagnet om tilskud kan det politiske arbejde med at prioritere nu gå i gang.

- Det bliver utrolig svært at finde pengene. Det vil komme til at gøre ondt, og det bliver et anderledes Mors, vi står tilbage med, når vi er færdige. Men det er en bunden opgave for os at få et budget i balance, forklarer Hans Ejner Bertelsen, der med aftalen har bundet kommunen op på at indfri en række målsætninger.

Det samme ønsker både Lollands og Bornholms borgmestre nu også at gøre. De har begge udviklingsaftaler med særtilskud, der udløber i år.

- Jeg håber, vi får en aftale igen. Jeg kan faktisk ikke se nogen anden mulighed, for vi skal på næste års budget lave tilpasninger for 95 millioner på grund af folk, der forlader kommunen. Hvis vi skal kunne lave de tilpasninger, skal vi også kunne investere i dem, siger Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

 

Stringente rammer hjælper

De nye partnerskabsaftaler fungerer på stort set samme måde som de tidligere udviklingsaftaler. Og det har været godt for kommunerne med den økonomiske sikkerhed, der ligger i dem.

- Vi er ikke bange for at tilpasse os og lukke institutioner, skoler, plejecentre og så videre. Men der følger nogle udgifter med, når vi gør det. Derfor har vi brug for penge til at afvikle for at kunne udvikle kommunen, siger Holger Schou Rasmussen.

Bornholms borgmester Winni Grosbøll understreger samtidig, at aftalerne gør rammerne for kommunen mere stringente, så fokus kommer på at skære ned og spare.

- Sidste år hentede vi fem procent på driftsbudgettet i et valgår, og det havde nok været sværere at gøre uden en forpligtende aftale med ministeriet, siger hun.

 

Flere forpligtelser

De nye partnerskabsaftaler indeholder udover en række økonomiske målsætninger også målsætninger for at tiltrække mere erhvervsliv. En fin forudsætning, mener Lollands borgmester.

- Jeg er gerne med til at sætte nye erhvervsmål, hvis det er nødvendigt, for vi har i den grad brug for noget støtte i et par år eller tre endnu. Til den tid kommer Femernbælt-byggeriet, og så ser det lysere ud for os, siger Holger Schou Rasmussen.

På klippeøen er de også klar til at forpligte sig over for ministeriet endnu en gang.

- Vores nuværende aftale har i forvejen været et forpligtende samarbejde mellem to parter, og vi har levet op til alt det, vi skulle, siger Winni Grosbøll.

De kommunale særtilskud plejer at blive fordelt i slutningen august.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet