Q8 har en 35 år lang tradition for ikke at betale selskabsskat i Danmark. Det kan selskabet blandt andet gøre, fordi VK-regeringen i 2001 gjorde det lovligt for selskaber at overføre overskud fra år til år – uendeligt.
Foto: Rumle Skafte / Polfoto
Q8 har en 35 år lang tradition for ikke at betale selskabsskat i Danmark. Det kan selskabet blandt andet gøre, fordi VK-regeringen i 2001 gjorde det lovligt for selskaber at overføre overskud fra år til år – uendeligt. Foto: Rumle Skafte / Polfoto

Leverandør: Sådan undgik vi at betale selskabsskat i 35 år

Dansk lovgivning har gjort det muligt for Q8 at undgå at betale selskabsskat i flere årtier.

Skattely

Af Jens Holm | [email protected]

Kommunerne betalte i 2015 4,4 milliarder skattekroner til mindst 32 leverandører, der har ejerskab – eller dele af ejerskabet – placeret i ”verdens værste skattelylande”.

En af virksomhederne var brændstofleverandøren Q8 Danmark A/S, der kunne stikke 108 millioner kommune-kroner i lommen i 2015.

I regnskabsperioden 2015/16 løb selskabets samlede omsætning op i cirka 4,3 milliarder kroner.

I 2015 var kommunerne så tilfredse med virksomhedens ydelser og prisniveau, at Q8 samlet set var nummer 111 ud af de 1.000 største kommunale leverandører, når man ser på de mest omkostningstunge virksomheder det år.

Men til trods for det betalte virksomheden 0 kroner i selskabsskat samme år. Dermed fortsatte Q8 deres 35 år lange tradition for ikke at betale selskabsskat i Danmark.

Skatten kommer – engang

Når Q8 ikke betaler selskabsskat i Danmark, skyldes det blandt andet, at VK-regeringen i 2001 gjorde det lovligt for selskaber at overføre over-skud fra år til år – uendeligt.

På den måde kan virksomheden skubbe et ”udskudt skatteaktiv” foran sig på cirka 173 millioner kroner, fremgår det af den seneste årsrapport.

“Q8 har i en årrække haft nogle meget store udgifter, men vi har ikke kunnet udnytte fradraget for dem i vores selvangivelse før nu, hvor forretningen går bedre,” forklarer Marie Sheye Lund, der er kommunikationsmedarbejder hos Q8 i et skriftligt svar til Kommunen.

Ifølge Q8 er nogle af demeget store udgifter fra tidligere tider blandt andet gået til lukningen af omtrent to ud af tre tankstationer i 2003 og 2004.

Derudover var lukningen af raffinaderiet Stigsnæs ved Skælskør, som fik slukket sin flamme af ejerne i Kuwait den 12. april 1997, også meget omkostningstung.

“Vi betaler selskabsskat i Sverige, og det vil den danske del af virksomheden også komme til, når vi indenfor en overskuelig årrække har brugt vores fradrag fra tidligere investeringer og tab,” skriver Marie Sheye Lund.

Det er ikke første gang, virksomheden meddeler, at der vil blive betalt selskabsskat i nærmeste fremtid.

I 2013 fortalte virksomheden til Ugebrevet A4, at det ville ske ”indenfor en årrække”. Til det skriver Marie Sheye Lund:

“Dette citat var et resultat af vores optimisme. Det hænger sammen med vores indtjening. Hvis vi tjener mere, vil vi også bruge en større del af det optjente fradrag. Vi har positive forventninger i forhold til vores kommende resultater, og derfor regner vi med, at vi hurtigt vil opbruge fradraget og komme til at betale skat i Danmark.”

Skattekroner til Caribien

Udover fremførslen af underskud kan en del af årsagen til, at virksomhedens selskabsskattebetaling går i nul år efter år, også findes i den måde, selskabets ejer udnytter sin ejerskabskæde på.

En gennemgang af virksomhedens internationale regnskaber, der blev foretaget af Politiken i 2011, dokumenterede, at det danske selskab også havde problemer med at levere et overskud – der skulle betales selskabsskat af – på grund af store renteudgifter på interne lån.

Lån, der blandt andet blev udstedt fra et internt Q8-selskab med hjemsted på den lille caribiske skattely-ø Aruba - der er i hollandsk besiddelse, men har eget parlament og hollandsk guvernør.

Forholder det sig stadig sådan, at Q8 sender milliarder af kroner fra Holland til Aruba?

- Q8 Danmark er en del af OKQ8 Scandinavia, som opererer i Danmark og Sverige. Vi er ejet 50 procent af OK ekonomisk förening og 50 procent af Kuwait Petroleum Northern Europe B.V. Her henviser jeg til dem for svar, skriver Marie Sheye Lund.

Indkøb

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet