Ledertalenter skal kunne overhale chefen

Både chef og ledertalent skal spille med åbne kort, hvis ledertalentet er ved at vokse fra chefen.

Karrierespring

Af Emil Ellesøe Ditzel | [email protected]

Kommunerne retter i stigende grad fokus imod de unge ledertalenter i geledderne. De skal vokse og sørge for, at den offentlige sektor er godt styret. Men på vejen op i hierarkiet kan der opstå knaster, når talenterne vokser deres egne ledere over hovedet.

”Vi har ikke nogle tal på det, men jeg vil tro, at det er situation, man oplever i højere grad i kommunerne. Det må man i hvert fald håbe, for det er en situation, der må opstå, når talentudviklingen virker,” siger Søren Thorup, der er afdelingschef i KL’s afdeling for kommunalforvaltning og ledelse.

Han understreger, at de fleste stadig kommer op i hierarkiet ved at skifte til andre forvaltninger eller kommuner. Men de gnidninger, der kan opstå, når man overhaler sine egne chefer, er vigtige at have fokus på for alle parter.

”Det er i virkeligheden et dobbelt dilemma. Både for chefens side, der skal tage stilling til, om han kan acceptere at hans ledertalent bliver en konkurrent til ham, og for talentets side, der skal gøre op med sig selv om han vil vokse fra sin chef. Og svaret på dem begge er ja. Det afgørende er, at vi får talentudviklingen til at virke i kommunerne,” siger Søren Thorup.

Det er en pligt

Han mener at det er en pligt, at man plejer sine talenter så godt, man overhovedet kan – specielt i de situationer, hvor de er så gode, at de er ved at vokse fra én.

”Så må man være stolt over, hvor vellykket talentplejen har virket.” 

Fra talentets perspektiv handler det ifølge Søren Thorup om at lægge en ambition for, hvor man vil hen i sin karriere, og så være så tro mod den ambition som mulig. Når situationen så en dag opstår, hvor man søger den samme lederstilling som éns chef, så må man også være åben:

”Hvis man skal undgå alt for mange konfrontationer omkring det her, så skal vi have det op på bordet. Man skal have åbenhed omkring de dilemmaer, der må opstå. Det skal jo ikke sådan, at man har en kniv liggende i skuffen,” fortæller Søren Thorup.

Han understreger, at lederen også skal huske på, at han ikke bliver overflødig, hvis et af hans talenter skulle blive hans nye chef en dag. Derfor skal han også være god til at acceptere det.

”Hvis man bliver chef for sin gamle chef, tror jeg, det er vigtigt at pleje den personlige relation og tale igennem, hvad det betyder for samarbejdet. Det er meget vigtigt, at skiftet sker, og at den tidlige chef accepterer, at han ikke er chef i forholdet længere. Det skal man vænne sig lidt til og øve sig lidt på,” siger Søren Thorup.

 

Arbejdsmarked

HR & uddannelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet