Af Kristian Nysom Lassen
 | Formand, Djøf Studerende
Billede

Kom ind i kampen, kommuner

Nyuddannede ser med god grund skeptisk på karrieremulighederne i det offentlige. Det stiller nye krav til kommunerne, skriver de Djøf-studerendes formand.

synspunkt

  Et af de steder, man kan starte med at gøre den offentlige sektor mere attraktiv, er at sætte ind mod bureaukratiet. Det er der næppe mange, der er uenige i. Og det har været et kampråb fra skiftende regeringer i hele min levetid.

Det går godt med beskæftigelsen i Danmark. Aldrig har så mange været i job som nu. Ledigheden er lav. Og heldigvis for det.

Men det betyder også, at arbejdsgiverne skal lægge sig i selen for at kunne rekruttere den nødvendige arbejdskraft på sigt. Det gælder både de offentlige og private arbejdsgivere.

Ingen tvivl om, at den offentlige sektor har mange kvaliteter – og et ry for at tilbyde et arbejdsliv med en fornuftig balance mellem arbejde og fritid, hvor der også er plads til at kunne prioritere sin familie. Sådan skal det være. Ligesom det selvfølgelig er et stort plus, at man som offentligt ansat er med til at binde samfundet sammen. Man er en del af noget større end blot et tal på en bundlinje. Men er det nok?

Offentlig karriere, nej tak
Når jeg spørger rundt blandt mine medstuderende på Aalborg Universitet, hvordan de ser på den offentlige sektor som arbejdsplads, blinker det røde lys. I hvert fald hvis man er en offentlig arbejdsgiver med et ønske om at kunne tiltrække og ikke mindst fastholde kompetent arbejdskraft til de mange jobfunktioner, den offentlige sektor kan tilbyde.

Min helt uvidenskabelige rundspørge viser stærke forestillinger om, at den offentlige sektor er præget af alt for meget bureaukrati. For meget detailstyring, der begrænser medarbejdernes selvstændighed i udførelsen af deres arbejdsopgaver. Hvor spændende er det, hvis ens arbejde er beskrevet i en 100 siders detaljeret manual uden plads til individuelt fagligt skøn?

Der er også stor usikkerhed om karrieremulighederne i den offentlige sektor. Hvordan er mulighederne for at blive forfremmet, hvis man skulle have lyst til at blive leder?

Samtidig er der en tydelig forestilling om, at man som offentligt ansat akademiker får en dårligere løn, end man kan få med samme uddannelse i den private sektor.

Gentagne og konstante besparelser og afskedigelser af offentligt ansatte medarbejdere er med til tippe karrieredrømmene hos mange studerende i retning af den private sektor.

Hvis I vil os
Måske handler ovenstående om fordomme, uvidenhed og manglende kendskab til, hvordan arbejdet rent faktisk foregår i den offentlige sektor. Hvilke karriereveje man kan gå og hvilke tilbud, der rent faktisk er.

Men jeg tror desværre ikke, det er helt skævt, når kun 25 procent af de studerende på de samfundsvidenskabelige uddannelser ifølge Djøfs studielivsundersøgelser ser sig selv som ansat i den offentlige sektor.

Vi kan også se, at startlønnen for en nyuddannet djøf’er i den private sektor ligger markant over startlønnen i den offentlige sektor. Og at man langt hurtigere i den private sektor får mulighed for et lederjob end i den offentlige sektor.

Et af de steder, man kan starte med at gøre den offentlige sektor mere attraktiv, er at sætte ind mod bureaukratiet. Det er der næppe mange, der er uenige i. Og det har været et kampråb fra skiftende regeringer i hele min levetid. Og mere til.

Jeg ved godt, at meget bureaukrati er dikteret fra Folketinget. Men jeg hører meget sjældent kommunerne og regionerne bidrage helt konkret med, hvilke statslige regler, kontroller og krav om dokumentation, der skal fjernes. Og er der en splint af sandhed i, at det ikke kun er Folketinget, der opfinder administrativt bøvl hen over hovedet på medarbejderne?

For mig at se er der ingen tvivl om, at den offentlige sektor skal ind i kampen om de unge. Hvis I altså vil os. Vil I det?

Arbejdsmarked

HR & uddannelse

Kommunikation

Kultur

Synspunkt

Undersøgelse

Tema: Morgendagens meningsdannere

Tilmeld dig nyhedsbrevet