De fleste social- og sundhedsmedarbejdere er ikke selv i stand til at gennemskue deres lønseddel, lyder det fra FOA. I Frederikssund fandt organisationen for nylig en sag, hvor en medarbejder havde 200.000 kroner til gode. Foto: Stine Bidstrup / Polfoto
De fleste social- og sundhedsmedarbejdere er ikke selv i stand til at gennemskue deres lønseddel, lyder det fra FOA. I Frederikssund fandt organisationen for nylig en sag, hvor en medarbejder havde 200.000 kroner til gode. Foto: Stine Bidstrup / Polfoto

Kommuner kludrer i lønsedler

I fler­e kom­mu­ner finder FOA fejl i over halvdelen af lønsedlerne, når de laver stikprøver hos social- og sund­heds­pe­rsonalet. Og det kos­ter kommunerne dyrt at lave fejl.

SOSU

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Der er fejl i alt for mange lønsedler i landets kommuner. Sådan lyder meldingen fra FOA, der har gennemført stikprøver, hvor nogle kommuner har fejl i over halvdelen af deres lønsedler for social- og sundhedsassistenter.

- Nogle steder kører det perfekt, men andre steder er der opstået lokale unoder, der gør, at vi finder fejl i mere end hvert andet tilfælde, siger Knud Røddik, der er konsulent i FOA’s overenskomstafdeling.

FOA har ikke ressourcer til at undersøge hele landet over, siger han, men der kan findes fejl i de fleste kommuner, for reglerne for weekendarbejde, overtid, fridøgn og aftentillæg er svære at manøvrere i, lyder vurderingen.

Efterkrav på millioner

I Frederikssund har FOA det seneste halvandet år behandlet omkring 30 sager med fejl, og i alt har lokalafdelingen hentet en million kroner hjem til sosu-ansatte, fordi der har været fejl i lønnen i forhold til den gældende overenskomst.

- Lige nu arbejder vi på 90 sager, og der er fejl i langt de fleste af dem, vi får ind, fortæller Irene Møller Buus, der er formand i Social- og Sundhedssektoren i FOA Frederikssund.

Sagerne svinger mellem småfejl, hvor kommunen skylder mindre end 10.000 kroner, til den største, Irene Møller Buus har haft for nylig, hvor en medarbejder havde 200.000 kroner til gode.

Et andet sted, hvor den lokale FOA-afdeling har travlt med at hjælpe medlemmer med at tjekke deres løn, er Aalborg. Faglig konsulent Susanne Kramer fortæller, at der findes fejl i 9 ud af 10 løntjek, hvor et medlem henvender sig. Og når FOA selv laver stikprøver, findes der sjældent lønsager uden fejl, når det drejer sig om ansatte med skiftende vagter og nat- eller weekendarbejde.

- Der kommer rigtig mange sager, og tendensen til, at der er fejl i lønsedlerne, er bestemt ikke faldende, siger Susanne Kramer, der både oplever folk med en mistanke og andre, der gerne bare vil være sikre, henvende sig. Fælles for begge grupper er, at der ofte er flere og større fejl, end de har forventet, siger hun.

For nylig kunne Susanne Kramer eksempelvis konkludere, at en kvinde, der gennem seks år havde haft for lidt pause mellem sine vagter for Jammerbugt Kommune, havde 96.000 kroner til gode for den ekstra arbejdstid. Men langtfra alle bliver klar over fejlene.

- Når vi finder så mange fejl i de sager, vi får ind, frygter jeg, at der er mange, der aldrig bliver opdaget, siger Susanne Kramer.

Fejl koster dyrt

Og det er ikke kun den ansatte selv, der har en interesse i at undgå fejl i lønsedlerne. I det konkrete eksempel havde kvinden, der henvendte sig hos FOA i Aalborg således ikke bare ret til at få de knap 100.000 udbetalt af kommunen, men også renter, der løb op i 21.000 kroner.

- Det er nogle ærgerlige penge at skulle af med for kommunen, og jeg synes, det burde få nogle alarmklokker til at ringe, siger Susanne Kramer.

”Når vi finder så mange fejl i de sager, vi får ind, frygter jeg, at der er mange, der aldrig bliver opdaget.”

I Aalborg Kommune genkender kontorchefen på lønkontoret, Torben Risager, ikke FOA’s billede.

- Vi udbetaler løn til 3.500 lønmodtagere ifølge den sosu-overenskomst, og vi har 100 sager om året, siger han.

-Når det er mennesker, der skal registrere det hele og der er så mange ansatte, så vil der ske fejl, siger Torben Risager. Samtidig erkender han, at social- og sundhedsområdet er svært at gennemskue rent lønteknisk.

- Det er meget mere kompliceret end et almindeligt 8-16-job, og jo flere parametre der kommer ind i forhold til forskellige lønkomponenter, jo større er risikoen for, at der bliver begået en fejl, siger Torben Risager.

De svageste overses

Ofte bliver fejl på lønsedler opdaget ved et tilfælde, for de fleste er ikke selv i stand til at gennemskue deres lønsedler. Og selvom man er opmærksom, så er det svært at gennemskue, lyder det fra FOA. Derfor vil de svageste i lønmodtagergruppen ofte være dem, der aldrig opdager fejlene.

- I virkeligheden vil de færreste være klar over det, for det er et stort regnestykke med en svær kombination af timer og regler. Det kan man ikke forlange, at medlemmerne har styr på. Man kan forlange, at arbejdsgiveren har, siger Knud Røddik fra FOA.

Der er ikke noget samlet overblik over, hvor mange penge der hvert år udbetales ekstra som konsekvens af lønsedler med fejl, ligesom FOA ikke har en samlet statistik over, hvilke kommuner der har størst problemer med at lave lønnen korrekt.

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet