Kommunale og private sygeplejersker topper i arbejdsmiljø

Særligt medicinske afdelinger, psykiatri og skadestuer lider under dårligt arbejdsmiljø, viser undersøgelse af sygeplejerskernes arbejdsmiljø

Af Morten Munkholm | [email protected]

Er du ansat som sygeplejerske i sundhedsplejen, socialpsykiatrien eller på en almen praksis, er der større sandsynlighed for, at du trives på jobbet, end hvis du er ansat af regionerne eller i staten.

Det viser en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt Dansk Sygeplejeråds medlemmer.

- Arbejdsmiljøet afhænger meget af, hvilket område de arbejder inden for, og også på hvilken afdeling, de er ansat, fortæller manden bag undersøgelsen, sociolog og dr.med. Tage Søndergård Kristensen.

Især på medicinske afdelinger og skadestuerne står det skidt til. Hver anden sygeplejerske svarer her, at kvaliteten er under pres på grund af faktorer i deres arbejdsmiljø, mens det kun gælder for 10 procent i sundhedsplejen.

- Der har været nogle kæmpe forandringer på skadestueområdet og de medicinske afdelinger, hvor der på en del sygehuse har været overbelægning. Det har måske spillet ind på arbejdsmiljøet netop der, men generelt set er det den individuelle ledelse, der gør forskellen, siger Tage Søndergård Kristensen.

 

Ledelse spiller en vigtig rolle

Ser man på, hvad der gør forskellen på et godt og skidt arbejdsmiljø, er der især én ting, undersøgelsen peger på: Ledelseskvalitet.

- De steder, hvor der er god ledelse, er der god social kapital og dermed god trivsel, siger Tage Søndergård Kristensen, der mener, at det offentlige fortsat kan lære meget i forhold til at vælge de rigtige ledere.

- Man har nok ikke været opmærksomme nok på at træne og uddanne ledere, før de bliver valgt. Folk er måske blevet valgt for deres faglige kompetencer frem for deres evner til at lede. Og så er man dårlig til at skille sig af med dem igen, siger professoren.


Du kan læse hele undersøgelsen her

HR & uddannelse

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet