Kommission opfordrer også til OPP-kompetencecenter
Kommission opfordrer også til OPP-kompetencecenter
Produktivitetskommissionen lancerede i går sidste og sjette delanalyse – denne gang med viden og anbefalinger til offentlig-privat samarbejde. Kommissionen peger i analysen blandt andet på, at der bør oprettes et OPP-kompetencecenter, som kan samle viden og yde bistand til myndigheder, der vil give sig i kast med samarbejdsformen.
- Det er klart, at når der er 98 kommuner, der skal gøre erfaring med det her, så synes vi det er værd at anbefale at samle kompetencerne ét sted, så man ikke begår de samme fejltagelser rundt omkring i landet, siger sekretariatschef i Produktivitetskommissionen, Niels Christian Beier, til dk-teknik.
Men et sådan center har umiddelbart svære udsigter. For da pensionsselskaberne PKA, PFA, Sampension, ATP og PensionDanmark sidste forår lancerede en OPP-rapport med opfordring til et 'økonomisk kompetencecenter for offentlige bygge- og anlægsprojekter' afslog finansminister Bjarne Corydon (S).
'Vi har ingen konkrete planer om at lave et nyt kompetencecenter, men vi har naturligvis noteret os denne anbefaling,' lød ministerens kommentar til Byggeriets Dagblad, Licitationen.
Hverken finansministeren eller økonomi- og indenrigsministeren ønsker at kommentere på kommissionens delanalyser før den samlede rapport ligger klar i foråret.
Fat i rådgivermarkedet
I KL har man endnu ikke taget stilling til om et center er den rette måde at fremme OPP-projekterne. Men ifølge Rikke Thorlund Haahr, der er chef for offentlig-privat-området i KL, skal man passe på ikke at oprette for mange enheder, der overlapper. Selv sidder hun i den vejledende enhed Udbudsportalen.dk, og derudover nedsatte regeringen sidste år Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde, der netop er sat i verden for at fremme OPP.
- En anden vej rundt er at give processtøtte ligesom man har gjort med Markedsmodningsfonden, hvor de kommuner, der kaster sig ud i projekter, får hjælp til at købe rådgivning. For det er nok i virkeligheden blandt folk på rådgivermarkedet, at proceskompetencerne primært ligger i øjeblikket, siger Rikke Thorlund Haahr.
Ikke under Finansministeriet
Men hos Dansk Byggeri er erhvervspolitisk chef, Torben Liborius, ikke i tvivl om nødvendigheden af et centralt opsamlingssted.
- Dét at lave udbud i det hele taget er kompliceret, og det kan vi konstatere, at mange rådhuse har svært ved at håndtere efter reglerne. Når det så drejer sig om et OPP-projekt, bliver det helt umuligt for dem. Og for at kommunerne ikke skal genopfinde den dybe tallerken hver gang, er ét fælles kompetencecenter en rigtig god idé, siger Torben Liborius.
Han håber på, at kommissionens anbefaling får politisk medvind, og at centeret bliver placeret under Økonomi- og Indenrigsministeriet.
- Det her er ikke et spørgsmål om at pine den sidste krone ud af instrumentet, det er et spørgsmål om at få den rigtige erfaring, og der mener jeg, at Økonomi- og Indenrigsministeriet vil være mere tilbøjelige til at gå i dialog med kommunerne om, hvordan de skal gøre det hele.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.